ŽIVOT U DVOJE

'ZAŠTO NISI OPRAO SUĐE?! UBIT ĆU TE!' Rabijatni Riječanin nasrnuo na cimera, mahao nožem, a kad je ovaj zbrisao u sobu, zabijao mu nož u vrata

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 01.11.2018. u 00:00

, Image: 219622610, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

B. K. (55) nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog prijetnji smrću upućenih sustanaru, muškarcu s kojim je dijelio podstanarstvo. U istražnom zatvoru u Rijeci se nalazi od kraja srpnja ove godine kada je i uhićen, a s obzirom da je u njemu proveo maksimalno vrijeme, istražni zatvor mu se produljuje za jednu šestinu izrečene kazne, pa će biti pušten sredinom studenog ove godine, piše Novi list.

Teretili su ga za događaj koji se zbio oko 21.30 sati u jednom stanu u Rijeci, kada je cimeru bez razloga i povoda spočitnuo kako ovaj ne pere suđe. Uzeo je kuhinjski nož u ruke i krenuo prema oštećenom, zamahnuvši nekoliko puta prema sustanaru galameći da će ga ubiti.

Cimer se uplašio prijetnji, zaključao u svoju sobu, a ovaj je udarao po vratima vičući mu da otvori vrata.

- Otvori, nemam nož, neću ti ništa, ako ne otvoriš zalit ću te vrućom vodom, vikao je.

Prijetnje su bile dovoljne da se cimer uplaši za život, zatraživši pomoć stanodavca i policije.

Tijekom suđenja B. K. je podvrgnut psihijatrijskom vještačenju i prema nalazu vještaka bio je smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri. Prilikom izricanja presude sutkinja mu je izrekla sigurnosnu mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja koje će se izvršavati u okviru zatvorskog sustava, a mjera će trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora.

Prije završnih riječi tužitelja i obrane i B. K. je iznio obranu. Žalio se na ponašanje cimera, rekao je da su i kada i toalet bili prljavi.

- Tada sam otišao u kuhinju i ugledao prljavo suđe pa nisam sebi mogao pripremiti jelo. Kad je naišao sustanar s kojim živim, povišenim tonom sam mu rekao da mora voditi brigu i da mora čistiti za sobom. Predbacio sam mu, a on je mene opsovao. Krenuo je prema meni, a ja sam zalupio vratima i zaključao se u sobu. Bio sam pun gnjeva pa sam zabijao nož u vrata. On je čuo galamu i zvao policiju. Znao sam ja narušavati javni red i mir, ali nikoga nisam nikada udario. Priznajem da sam malo nagao, da brzo planem kad popijem. Znam se i posvađati s nekim, ali nikada nekog i ozbiljno ozlijediti, a niti udariti. Odlučio sam, rekao je na kraju, potpuno prekinuti s alkoholom. Kad izađem iz zatvora nastavit ću uzimati lijekove, neću više piti alkohol.

A sad kako se tri mjeseca nalazim u zatvoru, počeo sam razmišljati, kako sam glup što sam pio i dozvolio si da ne držim pod kontrolom svoje postupke. Kad sam se odvikao od pušenja i droge, odviknut ću se i od alkohola. Nisam ja prema cimeru zamahivao nožem niti sam mu prijetio, kazao je između ostalog optuženi.

Protiv njega se, inače, vodi i drugi postupak, zbog oštećenja tuđe stvari. Zasmetali su ga parkirani automobili pa je iz bijesa oštetio nekoliko parkiranih automobila otkinuvši im retrovizore, otkriva Novi list.

Izdvajamo