BEŠĆUTNO

'ZATEKAO SAM ODVALJENA VRATA, SVE JE BILO RAZBACANO' Zgrada u centru Zagreba koja je postala simbol potresa našla se na meti drskih provalnika

 
Đorđićeva ulica
 Boris Kovačev / CROPIX

Zatekao sam odvaljena vrata, sve je bilo razbacano, vidim da su pili neka energetska pića, možda su mi i urinirali po plahtama. Odnijeli su laptop i mikrovalnu, nešto bižuterije. Ali više od štete me boli to poniženje. Što da Vam kažem, jedva smo malo došli k sebi nakon potresa, a sad ovo. Nazvao sam policiju i došao je jedan mladi policajac.

Priča nam to Mile Perica, jedan od stanara zgrade na uglu Petrinjske i Đorđićeve, bloka koji je postala simbol potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb u kojem je od posljedica smrtno stradala 15-godišnja djevojčica. Stan obitelji Perica je u potkrovlju na kućnom broju 25 na čijim je ulaznim vratima "crvena oznaka" da nije podobna za stanovanje.

Nepoznat netko, najvjerojatnije s noći na petak na subotu provalio je u stan obitelji Perica, ali i u stan supružnika Šarić na 1. katu.

Policijska uprava zagrebačka potvrdila nam je da je oko 12.20 sati zaprimila dojavu o provali, a kad smo mi razgovarali s Milom Pericom upravo su ga bili zvali i iz policije. Mile Perica potvrdio nam je da je upravo on bio taj koji je nazvao policiju i obavijestio ih što se dogodilo.

- I onda kad je došao policajac prvo me počne ispitivati kad sam rođen, gdje sam rođen, znate nekako imate dojam kao da se vas ispituje, a zapravo se osjećate jadno jer eto navratim da vidim u kakvom je stanju stan nakon potresa jer se ormar bio prevrnuo. Rekli su da neće biti očevida jer da je to procedura. Ja sam na vrata stavio neku gajbu od pive - priča Perica.

Marko Rašić, načelnik PU Zagrebačke potvrdio nam je da se radi o jednoj dovršenoj provali i dva pokušaja provale u stanove u Petrinjskoj ulici i da su od potresa 22. ožujka na području 1. policijske postaje Centar zabilježene samo dvije provale u stanove, a na području cijelog Zagreba od potresa do jučer 36 teških krađa provaljivanjem i to 18 dovršenih i 18 u pokušaju. Rašić nam je rekao da policija intenzivno radi i da će poduzeti sve da pronađe one koji su se u ovoj situaciji odvažili ulaziti u stanove ljudi koji su ih bili prisiljeni napustiti zbog potresa.

- Naš stan nije bio zaključan, samo su vrata bila zalupljena. U srijedu ili četvrtak, ne znam sad točno, bili smo u stanu sa statičarima, a suprug je danas, u subotu ujutro otišao do stana. Zatekao je otvorena vrata, sve je u stanu bilo razbacano. Jako se uzrujao, možete misliti. Možda ništa vrijedno ne fali, ali sam ljuta, tužna. Kad smo odlazili u Studentski dom na Cvjetno naselje gdje smo i sada smješteni uzeli smo samo najosnovnije stvari, a sad još i ovo - rekla nam je gospođa Sanja Šarić, koja stanuje na 1. katu Petrinjske 25.

Ona je o provali objavila i status na Facebooku: "Samo da objavim da je bila provala u stanove u Petrinjskoj ulici! Zgrada ima crvenu naljepnicu. Kako zaštiti ono što nam potres nije uništio? Osjećam se tužno, povrijeđeno, bespomoćno i nadasve ljutito!".

Privatna arhiva
Sanja Šarić, stanarka u čiji je stan provaljeno

Treći stan, također na 1. katu u koji su nepoznati provalnici pokušali provaliti je od nekih odvjetnika, ali nam njihovi susjedi nisu znali reći o kome se radi.

Iako šteta nije velika, činjenica da se netko drznuo oteti imovinu ljudima koji su najteže stradali u potresu ono je što je ove provale čini posebno drskim. Policija se nada da bi uz pomoć nadzornih kamera, ali i nekih drugih metoda mogla otkriti počinitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:46