BUKTINJA

STRAŠNI POŽAR GUTA SVE PRED SOBOM, GORI CIJELO BRDO, PONOVNO ZATVORENA AUTOCESTA! Buktinja na samo 50 metara od kuća!

Požar na području južne Dubrave kod Šibenika koji je planuo nešto iza 13.30 sati zahvatio je kilometre guste borove šume. Jak vjetar proširio je vatru na više lokacija.Kuće se brane na više mjesta.Zračne snage motale su se povući s požarišta čim je pao mrak, a vatrogasci i vojska na terenu se bore s požarom koji na velikoj površini i u više krakova plamti u gustoj borovoj šumi.Vatrogasci i vojska će, sudeći prema situaciji, na terenu ostati cijelu noć.Evakuirani su stanovnici iz dva zaseoka kod Bilica.Vatra se sasvim približila autocesti, te je jedna dionica ponovno zatvorena.---------------------------------
 CROPIX, Facebook

NOVO 00.10 - Započela je evakuacija mještana iz zaseoka Dulibići i Lugovići u Bilicama, javlja šibenska policija. Stanovnici će biti evakuirani u školu u Bilicima.

- Situacija je i dalje vrlo teška. Bit ćemo cijelu noć na terenu. Branit ćemo svaku kuću. Vjerujem kako ćemo do jutra napraviti dosta posla - kazao je za HRT Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Prema njegovim riječima, kanaderi će ranim jutrom biti spremni za polijetanje i dolazak na požarište. Njihov dolazak očekuje se već oko 5,30 ujutro.

Gasitelji i mještani gledat će u nebo, ne samo zbog priželjkivanog dolaska kanadera, već i kiše koja se željno iščekuje. Ona bi doista bila poput dara s neba.

Facebook Vatrogasci - Oni su naši heroji

Facebook Vatrogasci - Oni su naši heroji

---------------------

23.10 Zbog požara ponovno je zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera.

Prema neslužbenim informacijama šibenskog portala, zbog vatre koja se približila nekim kućana u naselju Mihaljevići, sve je spremno za evakuaciju stanovnika.

Navodno, doznajemo od mještana, ljudi odlazak odbijaju i žele ostati zajedno s vatrogascima u borbi protiv vatrene stihije.

---------------------

22.20 Na požarištu južne Dubrave kod Šibenika vatrogasci su večeras raspoređeni u naseljima Dubrave, te ne području općine Bilice u naseljima Lugovići, Mihaljevići i Jurasi kako bi zaštitili kuće od vatrene stihije koja se širi i prema vjetrenjačama na brdima Debeljak i Krtolin, a u pomoć im dolazi još vojnika.

"Trenutačno je na terenu oko 150 vatrogasca koji su spremni tijekom noći braniti kuće od vatrene stihije, a očekujemo angažman i dodatnih vatrogasne snaga te će na terenu tijekom noći biti oko 200 vatrogasaca", rekao je za Hinu zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević.

On je kazao kako vjetar razbuktava vatru u više pravca te se osim prema naseljenim mjestima usmjeravala i prema vjetrenjačama vjetroelektrana na brdima Debeljak i Krtolin, što stvara nove poteškoće na požarištu.

Prema priopćenju Ministarstva obrane, upućena su još 24 pripadnika Hrvatske vojske te je trenutačno angažirano ukupno 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gasila su četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Reporter N1 javlja da je najkritičnija situacija u mjestu Mihaljevići. Vatra je stigla na pedeset metara od kuća, a stanovnici se evakuiraju. Nažalost, vjetar je pojačao.

---------------------

20.40 - Na najvećem ovogodišnjem požaru u Hrvatskoj, koji je u subotu oko 13,30 sati planuo u Dubravi kod Šibenika situacija je daleko od idealne.

Dapače, unatoč silnim naporima vatrogasaca na zemlji, kanadera i air tractora, pripadnika HV-a, Državnih intervencijskih postrojbi, vatra nije stavljena pod kontrolu. Da stvar bude gora, zračne snage će zbog mraka vrlo brzo morati napustiti požarište:

- Noć će biti vrlo teška. Kuće se brane na više mjesta. Kod Vrtnog centra u Dubravi, u Lugovićima, Mihaljevićima... Vjetar tako puše da se situacija ne terenu mijenja praktički svakih 10 minuta. Rekao bih da vatra prijeti na 100 strana. Prema najnovijim podacima, požar je krenuo i prema vjetrenjačama na Trtru - izvijestio je Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik, za šibenski.

U svakom slučaju, pred gasiteljima i mještanima Dubrave i Bilica je besana noć.

N1 javlja da je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen. Točnije, nagutao se dima.

Sibenik, 270719.
U Dubravi kod Sibenika buknuo je veliki sumski pozar kojega zbog jakog vjetra, uz kopnene snage, gase tri kanadera i dva airtraktora.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

---------------------

19.55 - Na požarište Južna Dubrava u subotu, 27. srpnja 2019. upućen je i četvrti Canadair CL-415 te je trenutačno na tom najvećem ovogodišnjem požaru angažirano sedam protupožarnih aviona iz PP NOS-a OSRH i 26 pripadnika Hrvatske voske, a nakon zračnih snaga područje požarišta nadletjet će i bespilotna letjelica Orbiter.

Ovo je ujedno prvi angažman kopnenih snaga Hrvatske vojske u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Zračne protupožarne snage od 14,30 sati neprekidno djeluju na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji.

Nakon što je požar kod Drniša lokaliziran, i dodatne snage uputile su se na požarište Južna Dubrava kod Šibenija, gdje su trenutačno angažirana četiri Canadaira CL-415i tri Airtractora AT-802.

Kapetan posade prvog Canadaira pukovnik Goran Vlahović kazao je kako se nakon punjenja goriva u bazi u Zemuniku odmah vraćaju na požarište Dubrava.

Sibenik, 270719.
U Dubravi kod Sibenika buknuo je veliki sumski pozar kojega zbog jakog vjetra, uz kopnene snage, gase tri kanadera i dva airtraktora.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

“Dajemo uistinu sve od sebe, no vatrena je fronta velika. Gašenje nam otežavaju dalekovodi te je teško blizu prići, a i vjetar čini svoje. Stvorio se veliki dim, a uz to radi se o borovoj šumi koja je dosta gusta. Ostajemo do mraka i nadamo se zaustavljanju vatrene fronte“, iznio je pukovnik Vlahović.

Pilot Airtractora AT-802 bojnik Kristijan Bilić, koji se vratio s požarišta kod Drniša nakon što je lokaliziran, kazao je kako na požarištu kod Šibenika najveći problem stvara promjena pravca vjetra te je također izrazio nadu da će do mraka biti stavljen pod kontrolu.

---------------------

19:50 - Situacija na području Dubrave kod Šibenika, koju je u subotu oko 13.38 sati, zahvaljujući jakom vjetru koji je mijenjao smjer, zahvatio požar velikih razmjera, kakvog se dugo ne pamti na šibenskom području, iza 19 sati je nešto bolja. Prema prvim informacijama opožareno je oko 320 hektara terena.

- Stanje je nešto bolje nego što je bilo prije sat vremena. Na žalost, još uvijek ne možemo reći da je požar pod kontrolom jer se radi o dosta velikoj površini. Radi se o požarištima koja presijecaju prometnice, od autoceste do državnih i lokalnih, tako da imamo dosta problem oko prebacivanja snaga. Vatra je zahvatila gustu borovu šumu kojoj nije u svakom dijelu moguć pristup. Vatrogasci su uspjeli obraniti sve kuće, a kako će se situacija dalje razvijati zaista ne znamo s obzirom na vremenske prilike, izjavio je za HRT zapovjednik JVP Šibenik, Volimir Milošević.

Sibenik, 270719.
U Dubravi kod Sibenika buknuo je veliki sumski pozar kojega zbog jakog vjetra, uz kopnene snage, gase tri kanadera i dva airtraktora.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

---------------------

19.30 - Jak vjetar rasplamsava vatru u subotu predvečer na požarištu južne Dubrave kod Šibenika i gasitelji ulažu velike napore na njegovu zaustavljanju, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

"Puše snažan vjetar i vatra naprosto leti, ali gasitelji te pripadnici Hrvatske vojske i kanaderi čine sve što je u njihovoj moći ne bili zaustavili širenje vatene stihije. Za sad nisu ugroženi stambeni objekti," rekao je Dukić za Hinu.

Na požarištu je angažirano više od 100 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila, tri kanadera, dva airtractora i 26 vojnika.

Na terenu u Dubravi su i policija i pripadnici Stožera civilne zaštite grada Šibenika, a kako se doznaje od dogradonačelnika Danijela Milete, postajala je opasnost od približavanja vatre selu Rupići, no vatrogasci su kuće obranili.

„U Rupićima se iznad Vrtnog centra vatra približila kućama, stanovnici pedesetak kuća dobili su već bili obavijesti o evakuaciji, no vatrogasci su kuće zasad obranili. Riječ je o ogromnom požaru i velikoj fronti, a zatvorena je autocesta, nema ulaza na čvor Šibenik, kao i lokalne ceste te cesta prema Drnišu“, kazao je Mileta.

Požar je planuo malo poslije 13,30 sati.

Po izvješću HAK-a u 19 sati, za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje, koja je bila zatvorena zbog požara. Dodatan oprez potreban je između čvorova Šibenik i Skradin gdje se vozi uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na čvoru Šibenik nije moguće koristiti ulaz i izlaz. Zbog požara je zatvorena državna cesta DC33 od Tromilje do skretanja za Perković.

---------------------

18.40 -Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 od Pirovca do Vrpolja. HAK navodi da je i dalje zatvorena državna cesta DC33 od Tromilje do skretanja za Perković.

Autocestom se vozi uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat, a nije moguće koristiti ulaz niti izlaz Šibenik, upozoravaju iz HAK-a.

---------------------

18.05 - Vezano za veliki požar koji je u subotu poslijepodne izbio u Dubravi kod Šibenika oglasila se i Policijska uprava Šibensko- kninska.

- Danas oko 13.40 sati u Dubravi kod Šibenika je izbio požar zbog kojega je zatvorena nerazvrstana cesta Šibenik-Dubrava-Perković, promet se odvija zaobilazno državnom cestom d-58, zatvorena je i autocesta A1 od čvorta Pirovac do čvora Vrpolje, promet se odvija državnim cestama D-27, D-8 i D-58. Posebno napominjemo da ovim požarom do sada nisu ugroženi ljudski životi niti imovina na tom području, a policijski službenici su na terenu posebno kroz regulaciju prometa, te stoga molimo vozače za posebnu pažnju i strpljenje - kazala je Marica Kosor, glasnogovornica šibensko- kninske policije, prenosi šibenski.

Portal šibenikIN navodi da su kuće u Rupićima obranjene.

- U Rupićima se iznad Vrtnog centra vatra približila kućama, stanovnici pedesetak kuća dobili su već bili obavijesti o evakuaciji, no vatrogasci su kuće zasad obranili. Riječ je o ogromnom požaru i velikoj fronti, a zatvorena je autocesta, nema ulaza na čvor Šibenik, kao i lokalne ceste te cesta prema Drnišu - kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

------------------------------

17.20 - HAK je obavijestio da se zatvorena dionica autoceste proširila do izlaza Pirovac. Dakle, za sav promet zatvorena je dionica od Pirovca do Vrpolja.

Situacija na požaru u Dubravi i dalje je vrlo ozbiljna. Vatra je, nošena jakim jugom, došla do naselja Rupići Gornji i kako doznajemo vatrogasci sve snage ulažu u obranu kuća kako ih ne bi zahvatila vatra. Dionica autoceste od čvora Šibenik do čvora Vrpolje i dalje je zatvorena za promet u oba smjera, a za promet je zatvorena i cesta Šibenik-Dubrava-Perković.

- Na raspolaganju nam je 80 vatrogasaca s 50 vozila. Pomažu nam i tri kanadera, ali to u ovom trenutku jednostavno nije dovoljno da bismo obuzdali vatru. Požar je došao do naplatnih kućica u Dubravi na autocesti- kazao je Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik za Radio Ritam.

Facebook DVD Brodarica Krapanj

Na požarište Južne Dubrave kod Šibenika upućeno je i 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji su na požarište došli s tri vozila. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gase tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a prema procjeni stanja na terenu u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske.

------------------------------

17.10 - Na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji koja su izbila u subotu angažirano je šest protupožarnih zrakoplova iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Na požarištu Južne Dubrave kod Šibenika požar gase dva kanadera CL-415 i tri airtractora AT-802, dok je na novom požarištu Marasovina-Promina-Oklaj angažiran jedan kanader.

Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezoneja zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 18 požara - deset u Šibensko-kninskoj, tri u Zadarskoj, po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Uz gašenje požara provedeno je i 16 protupožarnih izviđanja zrakoplovima airtractor AT-802, a ukupno su zračne PP snage ostvarile oko 105 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 2700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca te 8 tona vode i opreme do požarišta.

Također, u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 14 puta.

------------------------------

16.40 - Policija je izvijestila kako je od 16 sati i 10 minuta zbog požara zatvorena autocesta A1 od čvora Skradin do čvora Vrpolje u oba smjera. Također, zatvorena je za sav promet i cesta Šibenska Dubrava - Perković.

- Imamo situaciju da nam je prožar ozbiljan, prodire prema autocesti, gori gusta borova šuma, a gašenje otežava jako jugo. Digli smo sve zemaljske snage, pa su stigli i vatrogasci iz Vodica, Skradina i drugih mjesta. Osim dva kanadera koja su stigla na gašenje nešto prije 14 sati, u gašenju iz zraka pomažu i dva airtraktora. Situacija je ozbiljna - rekao je zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević za Slobodnu Dalmaciju.

------------------------------

U subotu nešto poslije 13:30 planuo je požar na području šibenske južne Dubrave, na terenu je 38 vatrogasaca, a pomažu im i zračne snage, doznaje portal Šibenik IN u Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije.

Na terenu su vatrogasci JVP Šibenik, DVD Šibenik, te DVD-ova Zablaće, Bilice, Brodarica-Krapanj, Perković i Zaton, kao i pripadnici Državne interventne postrojbe iz Šibenika. Ukupno je na terenu 38 gasitelja s 15 vozila. Kako se doznaje u Vatrogasnoj zajednici, vatrogascima su u pomoć u 14,45 sati sati došla dva kanadera.

Kako javljaju čitatelji portala Šibenik IN s mjesta događaja, gusti dim širi se Dubravom, a gori šuma i nisko raslinje. Šibenski vatrogasci kažu da se širi prema autocesti, a probleme im pritom stvara jak vjetar. Nijedan od ovih požara zasad ne ugrožava nikakve stambene objekte.

Zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević izjavio je za N1 da su dali preporuku Hrvatskim autocestama da zaustavi promet na dionici autoceste A1 kojoj se stihija približila s obzirom da je promet, koji je u subotu zbog smjene turista izrazito gust, ugrožen. Riječ je o dionici između 322. i 324. kilometra na kojoj je već ranije bilo uvedeno ograničenje od 60 kilometara na sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:01