StoryEditor
DISCIPLINSKI POSTUPAK

ZAVRŠIO STRUČNI NADZOR U SLUČAJU OCA KOJI JE BACIO DJECU S BALKONA Komora utvrdila propust jedne socijalne radnice koja je bila zadužena za obitelj

 Jure Miskovic / CROPIX

Hrvatska komora socijalnih radnika završila je izvanredni stručni nadzor nad socijalnim radnicama koje su bile zadužene za obitelj na Pagu gdje je  otac, 28. veljače 2019. godine, svoje četvero djece bacio s balkona.

Nadzorom je utvrđeno da dvije od tri nadzirane socijalne radnice, koje su vodile navedenu obitelj, nisu napravile stručni propust, dok jedna socijalna radnica jest. Propust se odnosi na primjene metoda i postupaka socijalnog rada u radu s obiteljima koje su u riziku, utemeljenih na suvremenim spoznajama znanosti i prakse, kao i u primjeni pozitivnih popisa vezano u zaštitu prava i dobrobiti djeteta.

Disciplinski postupak

Povjerenstvo za stručni nadzor predložilo je za navedenu socijalnu radnicu pokretanje postupka pri Disciplinskom sudu HKSR-a. Nakon pravomoćnog rješenja kojim se izriče disciplinska mjera, obavijestit ćemo javnost o vrsti izrečene mjere, priopćili su u Hrvatskoj komori socijalnih radnika.

"Svjesni interesa javnosti za navedeni propust, obavještavamo kako HKSR dosljedno radi sukladno propisima koji uređuju pravila stručnog nadzora, te kako u skladu s njima nije moguće davati daljnje izjave tijekom cjelokupnog postupka do njegovog dovršetka pravomoćnim rješenjem, a u kojem postupku djelatnica ima pravo prigovora kao i pravo na tajnost identiteta. Svako daljnje inzistiranje na identitetu djelatnice predstavlja kršenje njenih prava na obranu i bitno pridonosi daljnjim otežavajućim okolnostima u njenom radu s korisnicima.

HKSR ovime pokazuje kako se ne odriče odgovornosti u događajima u kojima postoje propusti naših članova, kada su oni utvrđeni stručnom procjenom, te ćemo i dalje ustrajno raditi na utvrđivanju svih otežavajućih uvjeta u kojima se mogući propusti događaju i o tome obavještavati javnost.

Potrebni bolji uvjeti rada

Zbog toga još jednom apeliramo na sve stručnjake iz sustava socijalne skrbi, kao i ostale s kojima međuresorno surađujemo, kao i građane, njihove inicijative te cjelokupnu javnost, da se suzdrže od paušalnih i neutemeljenih ocjena koje unaprijed pretpostavljaju krivnju socijalnih radnika bez dokaza, jer je HKSR, uz ostale ovlasti, stručno tijelo osnovano u svrhu stručnog nadzora nad radom ovlaštenih socijalnih radnika.

Podrška socijalnim radnicima u ostvarenju njihovih zahtjeva za manjom birokracijom, više vremena u radu s korisnicima, boljim prostornim uvjetima rada, usklađivanjem broja korisnika s europskim standardima i zapošljavanjem stručnih radnika sukladno postojećim propisima, ujedno predstavlja podršku naprednom, boljem, pravovremenom i učinkovitijem sustavu zaštite žrtava bilo kojeg oblika nasilja. Samim time podrška je usmjerena i postizanju uređenijeg i sigurnijeg društva, čemu teže svi zaposlenici sustava socijalne skrbi, priopćili su večeras iz Hrvatske komore socijalnih radnika, koje potpisuje predsjednik Antun Ilijaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2020 11:51