SUD ODLUČIO

Zbog milijunske ucjene generala Ivana Čermaka Saša Radović osuđen na dvije godine zatvora

 Bruno Konjević/CROPIX

Zbog milijunske ucjene generala Ivana Čermaka , istarski publicist i aktivist Saša Radović (72) nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora. Tako je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu odlučio sudac Zorislav Kaleb.

Za kazneno djelo ucjene predviđena je zatvorska kazna u trajanju od tri do deset godina zatvora, no sudac Kaleb odlučio je presuditi mu kaznu koja je ispod zakonskom minimuma, nakon što je uzeo u obzir sve olakotne okolnosti: visoku životnu dob, što do sad nije bio osuđivan, te što je bio sudionik Domovinskog rata.

Radović je osuđen prema optužnici da je ucjenjivao Ivana Čermaka i preko posrednika Tomislava Mičića tražio prvo milijun, a zatim najmanje pola milijuna eura, kako bi ga prestanao javno optuživati za ratno profiterstvo i o tome izdavati knjige, te da povuće kaznene prijave i tužbu koje je protiv njega podnio.

Radović se branio da je Čermak prvi kontaktirao njega, te da je general njemu predložio neku vrstu izvansudske nagodbe. No, sudac Zorislav Kaleb očito mu nije povjerovao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:28