JUTARNJI DOZNAJE

Zdravko Mamić u tajnosti podmirio čitav dug Hrvatskoj, u proračun je uplatio 45 milijuna kn!

Porijeklo 45 milijuna kuna koje je Mamićeva supruga navodno uplatila u državni proračun najveći je misterij čitave priče
Zdravko Mamić
 Paun Paunovic/Cropix

Zdravko Mamić, koji se nalazi u bijegu u BiH te je u Hrvatskoj osuđen na 6 i pol godina zatvora zbog izvlačenja 52 milijuna kuna iz GNK Dinama, u tajnosti je u petak podmirio čitav dug prema Hrvatskoj, odnosno uplatio je u državni proračun navedena 52 milijuna kuna.

Točnije, navodno je uplaćeno još 45 milijuna kuna, budući da je Uskok već ranije imao blokiranih 7 milijuna kuna koje je Mamić najprije bio položio kao jamčevinu da neće bježati, a kada mu je ona svojevremeno vraćena, Uskok ju je zaplijenio smatrajući da se radi o novcu koji potječe iz kaznenoga djela.

Ovu informaciju o nagodbi Mamića i države potvrdilo nam je više osoba dobro upućenih u slučaj. Prema izvorima Jutarnjega lista, Mamićeva supruga Marina, koja je bila Mamićev punomoćnik u ovoj parnici, u petak je potpisala nagodbu sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom, koje je bilo zaduženo za provođenje ovrhe nad imovinom Zdravka Mamića na temelju pravomoćne presude osječkoga Županijskoga suda.

Sam sadržaj nagodbe, odnosno prije svega porijeklo 45 milijuna kuna koje je Mamićeva supruga navodno uplatila u državni proračun najveći je misterij, čitave priče, a nitko od naših izvora ili nije znao ili nije želio govoriti o porijeklu novca.

Mamić je, podsjetimo, osuđen jer je iz GNK Dinama, na osnovi antidatiranoga aneksa Ugovora o profesionalnom igranju s današnjim kapetanom hrvatske nogometne reprezentacije Lukom Modrićem.

DORH potvrdio pisanje Jutarnjeg

Odbjegli Zdravko Mamić državi je namirio 52 milijuna kuna na što ga je obvezala pravomoćna presuda osječkog Županijskog suda za izvlačenje novca iz Dinama, nakon sporazuma koje je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sklopilo s njegovom suprugom.

Državno odvjetništvo je, ne navodeći imena, potvrdilo da je radi naplate oduzete imovinske koristi na temelju pravomoćne i ovršne presude Županijskog suda u Osijeku od 6. lipnja 2018. sa suprugom osuđenika 28. lipnja 2021. sklopila sporazum o namirenju.

Država je i prije sklapanja sporazuma s Mamićevom suprugom, a nakon što je presuda postala pravomoćna, naplatila ranije blokiranih 7,5 milijuna kuna.

Supruga se sporazumom obvezala ispuniti preostalu obvezu od 44,5 milijuna kuna u roku od 30 dana.

Navedeni iznos uplaćen je 21, srpnja 2021. u korist proračuna Republike Hrvatske, doznaje se u državnom odvjetništvu.

Protiv Mamića i suradnika vodi se još jedno suđenje zbog izvlačenja novca iz Dinama, a pod istragom je i zbog podmićivanja osječkih sudaca kojima je davao mito kako bi mu pogodovati. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:59