PREOSTALIH 7 NA UVJETNOJ SLOBODI

Željko Žužić zbog neplaćanja poreza sporazumno osuđen na šest mjeseci zatvora

Žužića tužiteljstvo tereti da je od 2007. do 2010. izbjegao plaćanje 47,6 milijuna kuna poreza i na nezakonit način stekao nekretnine vrijedne preko 430 milijuna kuna.
 CROPIX

ZAGREB - Vlasnik trgovačkog centra Solidum Željko Žužić u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu zbog izbjegavanja plaćanja poreza sporazumno osuđen na djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu prema kojoj će u zatvoru morati provesti šest mjeseci, a preostalih sedam mjeseci na uvjetnoj slobodi.

Žužić je na sjednici optužnog vijeća priznao nedjelo i nagodio se s tužiteljstvom, nakon čega je osuđen na 13 mjeseci zatvora s tim da će šest mjeseci provesti u zatvoru, a preostali dio na uvjetnoj slobodi ako u četiri godine ne počini novo nedjelo, rekao je Hini njegov odvjetnik Gordan Preglej.

Prema presudi, Žužiću će biti oduzeta imovinska korist od oko 47 milijuna kuna. Preglej kaže da je njegov branjenik već uplatio u državni proračun 10 milijuna kuna, dok je kao zalog da će uplatiti i ostatak od 37 milijuna kuna dao poslovnu zgradu u Velikoj Gorici, veličine 5600 metara četvornih.

Žužića tužiteljstvo tereti da je od 2007. do 2010. izbjegao plaćanje 47,6 milijuna kuna poreza i na nezakonit način stekao nekretnine vrijedne preko 430 milijuna kuna. Krivnju u tom slučaju Žužić je priznao još pred istražiteljima, kada je potvrdio da ima porezni dug, ali se nije želio očitovati o njegovoj visini.

Zbog sumnje u financijske malverzacije Žužić je bio uhićen krajem 2013. a u pritvoru je proveo tri mjeseca. Nakon toga je postao ključni svjedok, ali i suoptuženik bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel kojoj je navodno dao 100.000 eura mita kako bi njegova tvrtka na natječaju osvojila 50 posto udjela u Cestama Sisak.

Žužić je i u tom slučaju priznao krivnju i nagodio se s Uskokom, no sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić tu nagodbu nije dvaput prihvatio, pojašnjavajući da je nepravedna, odnosno da je predložena kazna preniska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:35