RAZVOJNI PUT KLANA

Zemunci koji su ubili Đinđića sada rade za Šarićev kartel

Preživjeli zemunci, koji su u bijegu od 2003. i atentata na srbijanskog premijera, prešli su u Šarićev narkoklan

BEOGRAD - Pripadnost klanu koji je ubio jednog premijera i navodno planirao ubiti predsjednika ono je što povezuje najistaknutije pripadnike srbijanskog podzemlja - članove zemunskog klana.

Potresi u podzemlju

Zemunci su prošli svoj razvojni put - radili su za Udbu, Miloševića, paktirali s Đinđićem kojeg su kasnije i ubili. Sada im je poslodavac Darko Šarić, navodni kralj balkanskog narkokartela, a obračuni koji posljednjih mjeseci i godina potresaju beogradsko podzemlje, čak i izvan granica Srbije, rezultat su akcije Balkanski ratnik.

Zajedničko im je i to što su svi bili dio zavjereničke skupine koja je 12. ožujka 2003. smaknula srbijanskog premijera. Neki su osuđeni na po 30, 35 i 40 godina zatvora, neki nisu među živima.

Vladimir Milisavljević Budala, jedan od petorice odbjeglih pripadnika zemunskog klana za kojima se traga od 12. ožujka 2003., najvjerojatnije je ubijen, pretpostavlja srbijanska policija.

- Milisavljeviću se gubi svaki trag već dulje vrijeme, i operativni podaci ukazuju na pretpostavku da je mrtav, iako za to nema dokaza - kažu u timu srpske policije, zaduženom za traganje za odbjeglim pripadnicima zemunskog klana.

Njihovi podaci ukazuju i na to da je odbjegli Ninoslav Konstatinović utočište najvjerojatnije pronašao na sjeveru Europe te da se treći bjegunac Milan Jurišić najvjerojatnije negdje krije sam.

- Najaktivniju ulogu u kriminalnim događanjima u regiji imali su Sretko Kalinić i Miloš Simović. S njima se do hapšenja u studenome 2006. krio i Milošev brat Aleksandar Simović.

Zaštita tajne policije

Sva trojica su od ubojstva premijera Zorana Đinđića bili zajedno i djelovali su kao ekipa. Za sedam godina, koliko su pod tjeralicom Interpola, krili su se u okruženju, u Crnoj Gori, Bosni, Sloveniji i Bugarskoj, gde su imali veoma aktivnu ulogu u kriminalnim događanjima.

- Često su dolazili i u Beograd, zajedno ali i pojedinačno. Sva trojica posljednji su put u Srbiji bili zajedno u lipnju 2006., kada su u potrazi za novcem oteli i ubili Zorana Vukojevića, šefa osiguranja Dušana Spasojevića. Aleksandar Simović je pet mjeseci kasnije uhićen u stanu na Novom Beogradu, dok su hapšenje uspjeli izbjeći njegov brat Miloš te Sretko Kalinić.

Od tada su njih dvojica, a sve su vrijeme uživali zaštitu crnogorske tajne policije, na vezi s Darkom Šarićem i dio su njegove narkoekipe.

- Kalinićeva veza bio je i Cvetko Simić, kum Luke Bojovića. Potvrda njihovih kontakata je i zajednički ulazak iz Slovenije u Hrvatsku, dan prije nego što je Simić ubijen u Zagrebu. Tragovi obojice vode k Draganu Tošiću, šefu Šarićeva klana u Sloveniji - kažu u srpskoj policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:03