S BALTIKA NA KORDUN

ŽIVOTNI PAD PROFESORA TJELESNOG IZ LITVE Policija ga uhitila kod Slunja zbog krijumčarenja migranata

 
 Robert Fajt / CROPIX

Profesora tjelesnog odgoja iz Litve Dariusa P.(46) Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je optužilo zbog krijumčarenja ljudi. U optužnici se navodi da je 9. siječnja oko 7.20 sati na području Slunja u iznajmljenom Renault Meganeu zagrebačkih registracijskih oznaka prevozio četiri državljana Sirije koji su prethodno ilegalno u Hrvatsku išli iz BiH na neutvrđen način i na nepoznatom mjestu.

Istoga dane je zaustavljen prilikom kontrole prometa a potom i uhićen. Ispitan je u policiji, a onda i u Državnom odvjetništvu, ali nije iznosio obranu već se branio šutnjom.

Tužitelji su ispitali i krijumčareneme migrante. Jedan od njih, Ghassan A. ispričao je da je na područje RH došao s još tri osobe istoga jutra, a prije su bili smješteni u Bihaću. Jedan član grupe imao je kontakt s vozačem. Kada su došli na dogovoreni lokaciju, on ih je povezao, Nakon oko pola sata vožnje zaustavila ih je, kaže policija. Navodi da su među sobom skupili 150 eura te da su to predali vozaču. Ispitanom Sirijicu bio je to treći pokušaj da se dokopa Slovenije, te je treći puta uhićen, potom opet deportiran u BiH.

U uhićenikovom mobilnom uređaju istražitelji su pronašli Google mapu po kojoj su mogli vidjeti rutu njihova kretanja te zaključuju da ih je krijumčar pokupio u selu Smoljanac, a odredište im je bilo Žumberak - Samoborsko gorje. Veza među migrantima je koristila bosanski broj mobitela.

Pronašli su i SMS-ove kojima se dogovaralo preuzimanje. U posljednjoj poruci je na litvanskom jeziku bilo napisano: "Kad ostaviš osobe, javi mjesto".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:36