ZAKONSKA PROCEDURA

Pripadnici SIPA-e priveli Zorana Mamića u Međugorju: ‘U tijeku je kaznena obrada‘

Prema zakonskoj proceduri, Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi ekstradicijski sudac trebao utvrditi koje dokumente posjeduje
Zoran Mamić
 Cropix

Bivši trener Dinama Zoran Mamić priveden je u srijedu prijepodne u sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u Istočnom Sarajevu, nakon što je ranije priveden u Međugorju, potvrdili su predstavnici te policijske agencije.

"U tijeku je kaznena obrada, a nakon toga privedena osoba će biti predana Sudu BiH", kazao je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović iako nije izravno potvrdio da je uhićen baš Zoran Mamić, jer je zaštita identiteta u takvim okolnostima propisana zakonom.

Miladinović je ipak kazao kako je privođenje provedeno na temelju tjeralice koju je izdao Intrepol Zagreb, a odnosi se na izvršenje pravomoćne presude koju je izrekao Vrhovni sud Hrvatske.

image
Zoran Mamić
Cropix

Taj je sud Zorana Mamića pravomoćno osudio na četiri godine i osam mjeseci zatvora potvrdivši kako je kriv za izvlačenje novca iz "Dinama".

Nakon što se Mamić nije javio u zatvor radi izvršenja presude, Županijski sud u Zagrebu za njim je raspisao tjeralicu.

image
Zoran Mamić
Cropix

Kada bude predan Sudu BiH Zorana Mamića očekuje ročište pred sucem koji treba utvrditi postoje li pretpostavke za njegovo izručenje Hrvatskoj, no izvjesno je kako izručenja neće biti jer je Mamić ranije potvrdio kako će se tome usprotiviti s obzirom da, uz hrvatsko, ima i državljanstvo BiH.

Mamićevi bosanskohercegovački odvjetnici Zdravko Rajić i Davor Martinović su 19. travnja uputili molbu ministru pravde BiH Josipu Grubeši tražeći da se njihovu branjeniku omogući izdržavanje kazne u BiH.

image
Zoran Mamić
Cropix

"Preuzimanje izvršenja kazne zatvora nad Zoranom Mamićem od Bosne i Hercegovine smatramo oportunim s aspekta primjene načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije na kojeg upućuje preambula Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima (iz 1996. godine) ", naveli su odvjetnici u molbi.

Izvršenje presude Vrhovnog suda Hrvatske u BiH moguće je samo ukoliko takav zahtjev tijelima vlasti u BiH uputi Hrvatska.

Kada se to dogodi pred Sudom BiH slučaj se ponovo razmatra kako bi se utvrdilo je li izrečena presuda sukladna zakonima koji vrijede u BiH.

image
Zoran Mamić
Cropix

Ukoliko utvrdi da je ispunjena ta pretpostavka, Sud BiH može potvrditi kaznu izrečenu u Hrvatskoj ili je eventualno smanjiti, a ne može je povećati.

Da bi Mamić uopće izdržavao zatvorsku kaznu u BiH Hrvatska to mota službeno zatražiti od tijela vlasti te države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:29