ZLOČIN U SLAVONIJI I BARANJI

ŽRTVA SILOVANJA SVEĆENIKA: 'Jedan svjedok na sudu kazao je da su svi u nadbiskupiji znali, ali su dobili naredbu da šute. Osjećam se užasno'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.09.2017. u 14:47

NOVA TV

Nakon što je svećenik iz Slavonije i Baranje nepravomoćno osuđen zbog seksualnog odnosa 2002. godine s maloljetnikom, i to na 730 sati društveno korisnog rada, reporteri emisije Provjereno istražili su je li za slučaj znao tko osim žrtve i počinitelja.

Tadašnji biskup na sudu je tvrdio da se ničega ne sjeća, no, žrtva zlostavljanja, sada 31-godišnjak, kaže kako je jedan od svećenika progovorio i svjedočio da su za taj zločin u nadbiskupiji svi znali, ali su od bivšeg nadbiskupa Marina Srakića dobili naredbu da o tome šute.

Ekipa Provjerenog pronašla je tog svećenika i razgovarala s njim o spornom slučaju.

- Ja ne mogu o tome pričati jer sam vezan o tome za sud. Zovite biskupiju pa pitajte, ja sam kao građanin i čovjek obavio što sam morao - rekao je.

Kada ga je reporter Provjerenog pitao: 'A kao svećenik?', odgovorio je: 'A nećemo sada te jeftine stvari... Pitajte tko je nadležan. Ja sam u sve to skupa sasvim slučajno upetljan. Ja sam to sve na sudu nakon svjedočenja stavio ad acta, nemam potrebe više o tome.'

Silovani mladić, koji je nakon stoga pokušao počiniti samoubojstvo, kazao je kako se osjeća užasno i kako je totalno razočaran cijelim sustavom.

- Kazna je preblaga, cijeli sustav i DORH smatraju da je preblaga i žalit će se na presudu - komentirao je dodajući kako mu se od prvostupanjske presude do danas nitko iz nadbiskupije nije ni obratio.

- Ne znam zašto sada, kada je presuda donesena, se ne mogu javno ispričati i reći – da, znali smo, žao nam je i pogriješili smo - ističe mladić koji otkako se to dogodilo živi uz pomoć šake tableta svakog dana, piše Dnevnik.hr.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo