BJEŽAO POLICIJI 8 GODINA

ZVALI SU GA DAKA, PATULJAK I PALČIĆ Bio je član balkanskog kartela koji je u Europu brodovima prokrijumčario stotine kilograma kokaina

Ješovniku je nakon uhićenja određen ekstradicijski pritvor i on je pristao na ubrzani postupak izručenja RH

Imao je lažne isprave na ime Uroš Vojinović kad je došao iz Mađarske na Horgoš, granični prijelaz Srbije i Mađarske. Policajci su ga prošle subote oko 18.50 sati ciljano izdvojili iz Golfa u kojem je bio s još jednom osobom. Znali su da zapravo nemaju posla s Urošom Vojinovićem, nego s 35-godišnjim Darjanom Ješovnikom zvanim Daka, Patuljak i Palčić.

Već u nedjelju ujutro Ivan Bogosavljev, sudac subotičkog višeg suda, odredio mu je po tjeralici hrvatskog Interpola jednomjesečni ekstradicijski pritvor.

- Ješovnik je pristao na ubrzani postupak izručenja Hrvatskoj i već u narednih nekoliko dana sud bi mogao donijeti rješenje o izručenju. Određen mu je i odvjetnik po službenoj dužnosti - rekao je za Jutarnji list Rajko Maravić, glasnogovornik subotičkog višeg suda.

Akcija Dogma

Ješovnika je još 2017. godine hrvatski MUP stavio na listu pet najtraženijih bjegunaca i ponudio 5000 dolara za svaku informaciju o njegovu uhićenju. Konačno, FAST jedinica Republike Hrvatske (Fugitive Active Search Team) u suradnji s FAST jedinicom Republike Srbije locirala ga je i uhitila kad se spremao prijeći u Mađarsku.

Njegovo lociranje i uhićenje trajalo je duže vrijeme, a u potrazi za Ješovnikom sudjelovale su, osim hrvatskih i srbijanskih, FAST jedinice Crne Gore, Slovenije, Italije, Španjolske i Nizozemske. Provjeravani su i praćeni svi tragovi do kojih su policajci došli. Potragu za jednim od najtraženijih europskih bjegunaca potpomagao je i Europol još od njegova bijega 2011., kada je napustio mjesto prebivališta u Ljubljani i počeo se skrivati.

Za Ješovnikom je od 2011. bila na snazi međunarodna potraga, a kasnije i Europski uhidbeni nalog zbog sumnje da je bio dio zločinačkog udruženja čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili stotine kilograma kokaina u Europu.

Skupina krijumčara razbijena je u međunarodnoj operaciji koju je koordinirala američka DEA, kodnog imena “Dogma”, koju je predvodio Petar Ćosić zvani Šarac iz Tomislavgrada. USKOK ih je 2012. optužio da su kupovali, i preprodavali kokain na području Zagreba, Zadra, Splita, pa na području Slovenije, BiH, Nizozemske i Španjolske. Kokain je stizao brodovima iz Brazila do Španjolske, a potom su ih s brodova prebacivali na brze gumene čamce i prevozili do obale.

Sve je bilo pomno planirano i organizirano, ali u svibnju u španjolskom gradiću Cullera kod Valencije uhićeni su Zadranin Đorđe Fistrić zvani Đoko i Nebojša Erkman. Dio te ekipe, koju se povezivalo s crnogorskim “narko bossom” Darkom Šarićem, bio je i Ješovnik, koji je i rođen u Pljevljima u Crnoj Gori, a posljednje prebivalište mu je bilo u Ljubljani.

Bez kazne

Kad su pali Fistrić i Erkman, Ješovnik se nije ni skrivao, nego je bio u Ljubljani, a Interpol je znao adrese tri njegova stana u Ljubljani. Budući da Hrvatska 2011. nije bila članica EU, slovensko državljanstvo bilo mu je zaštita od izručenja, ali nakon ulaska Hrvatske u EU za njim je raspisan i Europski uhidbeni nalog. Izvori iz pravosudnih krugova kažu nam da je u krijumčarskoj skupini Ješovnik bio najmanje bitan, dok srbijanski izvori tvrde da je Ješovnik bio Šarićev čovjek od povjerenja jer je rodom iz Pljevalja, kao i Šarić.

Budući da je pristao na izručenje Hrvatskoj, Ješovnik bi se vrlo brzo mogao naći u splitskom zatvoru na Bilicama, jer se protiv njega vodi postupak na splitskom Županijskom sudu. Postupak protiv sedmočlane skupine za krijumčarenje kokaina održan je na splitskom Županijskom sudu mimo očiju javnosti, a osim Ješovnika i još jednog optuženog, svi ostali su se nagodili s USKOK-om. Određene su im kazne koje su bile jednake vremenu provedenom u istražnom zatvoru, tako da praktički nisu ni morali ići u zatvor.

Ješovnika locirali pripadnici elitne FAST jedinice

Sjedište im je u Ravnateljstvu policije, ali za javnost njihova su imena, kao i imena policajaca u Jedinici za zaštitu svjedoka, tajna. Oni su pripadnici elitne FAST jedinice, odnosno Odjela za ciljane potrage Ravnateljstva policije (FAST tim Hrvatska) i sudjelovali su u uhićenju Ješovnika.

Dosad su locirali više od 300 bjegunaca, od čega je uhićeno njih više od 250, a oko 70 su uhitili u Hrvatskoj na zahtjev drugih država. Posljednja od krupnih riba je Claudio D’Este, talijanski mafijaš. Među ostalim, pripadnici FAST-a zaslužni su i za uhićenje četvorice hrvatskih državljana - Vinka Tomića (60), Želimira Grbaveca (48), Zvonka Grgića (43) i Vladimira Đurkina (48), koji su osumnjičeni za umiješanost u krađu dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika u Duždevoj palači u Veneciji.

Odjel je ustrojen prije deset godina, a policajci su posebno obučavani uz pomoć nacionalne policije BKA Savezne Republike Njemačke i US Marshal servicea. Policajci iz tog odjela imaju višegodišnje iskustvo, trude se biti što neupadljiviji, a preodijevaju se i u klošare. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:06