STRAVA U LICI

ZVJERSKI ZLOČIN NA DJEVOJCI (21) 'Silovala su me dvojica prijatelja na mojem vjenčanju'

Prvookrivljeni B. I.: Nikakvog silovanja nije bilo, spavala je, ali dobrovoljno, samo s mojim prijateljem
 Dorian Horvat/CROPIX

Dvojici Ličana u dvadesetim godinama, B. I. te T. F., na Općinskom sudu u Gospiću sudit će se za silovanje 21-godišnjakinje iz središnje Hrvatske.

Optužno vijeće tog suda potvrdilo je optužnicu koju je protiv dvojca za ovo gnusno kazneno djelo podiglo tamošnje tužiteljstvo. Djevojka koja ih je prijavila policiji u Odvjetništvu je ispitana kao svjedokinja. Ona je detaljno ispričala kako su je okrivljenici u proljeće 2013. godine, protivno njezinoj volji, više puta spolno iskoristili. Iz medicinske dokumentacije proizlazi da je zbog toga pretrpjela tešku traumu. Iako su ovo zapravo jedini dokazi njezinih optužbi, sud ih smatra istinitima i sasvim dovoljnima da potvrdi optužbe tužiteljstva i dvojac posjedne na optuženičku klupu.

Potvrda liječnika

- Osnovana sumnja pretpostavlja postojanje vjerojatnosti višeg stupnja da je počinjeno kazneno djelo i tko je njegov počinitelj, a Optužno vijeće cijeni da postojanje takve osnovane sumnje proizlazi iz iskaza oštećene, saslušane u svojstvu svjedoka, čiji se iskaz nalazi određenim u odnosu na osobu počinitelja kaznenog djela, način izvršenja i iskazano protivljenje počinjenju djela. Vijeće smatra da takav iskaz nije protivan ni povijesti bolesti Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije koji sadrži podatak da je na pregledu, koji je uslijedio nakon počinjenja kaznenog djela, oštećenici postavljena dijagnoza reakcije na teški stres - obrazložila je sutkinja Karmela Miškulin Banić, predsjednica Općinskog vijeća.

‘Bili smo ljubavnici’

Prvookrivljeni B. I. za Jutarnji list je izjavio da je djevojka sve izmislila kako bi od njega izvukla novac.

- Istina je da sam spavao s njom, ali dvije godine ranije i bilo je dobrovoljno. Ona je saznala da sam tada već imao ženu i djecu, pa me krenula ucjenjivati tražeći novac. Ja na to nisam pristao, a onda je uslijedila i ova prijava - priča B. I. Kobni događaj zbio se u jednom ličkom mjestu, ni manje ni više nego na djevojčinoj svadbi, kaže prvookrivljeni.

- Slavili smo jer se udala, a bila je u ljubavničkoj vezi s mojim prijeteljem. I te večeri oni su spavali, ali bilo je dobrovoljno, nikakvog silovanja nije bilo. Ja sam previše popio, pa se ne sjećam detalja, no nakon svega obojicu nas je prijavila policiji - kaže B. I., dodajući da će zbog laži protiv nje podnijeti privatnu tužbu. Eventualna tužba morat će pričekati epilog sudskog spora u kojemu je on okrivljnik. S obzirom na teške okolnosti kaznenog djela, odnosno na činjenicu da je izvršeno više spolnih odnošaja s više počinitelja, okrivljenicima prijeti maksimalna zatvorska kazna u trajanju od 10 godina.

Odvjetnik: B. I. je bio previše pijan, nije mogao silovati

Branitelj prvookrivljenog B. I. ustvrdio je da njegov branjenik nije mogao imati spolni odnos s djevojkom jer je kobne zgode bio prepijan, smatrajući da njezin iskaz, kao i popratna dokumentacija govore da je ona svojevoljno stupala u spolni odnos, odnosno da je svoje odbijanje mogla izraziti na više načina. Braniteljica drugookrivljenog T. F., angažirana po službenoj dužnosti, predložila je obustavu kaznenog postupka smatrajući da nema dovoljno dokaza da je njezin branjenik sumnjiv za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da optužnica počiva na jedinom dokazu - iskazu oštećene koji je konfuzan i kontradiktoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:35