TUGA I BIJES ZBOG IZGUBLJENOG MLADOG ŽIVOTA

‘Jadno dijete umrlo je zbog doktora koji je jako loš čovjek i još gori liječnik’

Za smrt Bosiljke Vujnović (9) mještani Srba krive i svog liječnika
 Goran Mehkek / CROPIX

GRAČAC - Mala Bosiljka Vujnović, zdravo i sretno dijete, prošli je petak oko 18.30 sati došla iz trgovine. Veselo je pozdravila roditelje, majku Peru i oca Jovana, sjela je pred televizor i pala u nesvijest.

Najbliži Dom zdravlja stanovnicima mjesta Srb je u 35 kilometara udaljenom Gračacu , pa su roditelji u pomoć pozvali Biljanu Rajak, susjedu koja inače radi kao medicinska sestra u jednako udaljenom Donjem Lapcu. Devetogodišnje dijete bilo je u životnoj opasnosti, procijenila je to na prvi pogled iskusna zdravstvena djelatnica čim ju je vidjela.

- Bosa je bila u polusvijesti. Nije pričala, s desnom stranom tijela nije mogla ništa.

Pomoć policije

Okrenuli smo broj dežurnog liječnika u Gračacu, dr. Marka Montane, ali nije se javljao. Za pomoć smo zamolili policajce. Nisu razmišljali ni sekunde. Jurili su pod rotirkom kako bi što prije stigli. U međuvremenu smo uspjeli stupiti u kontakt sa sestrom Lucijom iz Gračaca, pa je ona alarmirala Montanu. On nas je dočekao u ordinaciji. Kroz prozor me je gledao kako unosim jadno dijete, umjesto da nam je pohitao u susret. Bacio je oko na nju i zaključio da je riječ o epileptičnom napadu te krenuo pisati uputnicu za bolnicu u Gospiću. Tek na sugestiju sestre Lucije dijete je poslao u Zadar. Udario je pečat, uhvatio za ruku svoje dijete i otišao kao da ga se ne tiče, a mala Bosa nam je gotovo umirala na rukama - suznih očiju ispričala je sestra Biljana.

Lice s tjeralice

Pet dana kasnije dijete je umrlo u zadarskoj bolnici. Je li kobne večeri doživjela moždani udar ili joj je pozlilo zbog nečega drugog, nikada se neće doznati, jer su njezini roditelji odlučili da se neće raditi obdukcija.

Roditelji, rodbina i prijatelji jučer oko 14 sati vraćali su se s groblja gdje su pokopali malenu. Među njima bila je i zadarska dožupanica Rajka Rađenović, inače iz Srba.

- Nije mu to prvi put, ali prvi je put slučaj završio tragično. Svakako ćemo tražiti da se ispita njegova odgovornost - rekla je Rađenović.

- Nikada nećemo doznati bi li njegova adekvatnija reakcija spasila dijete. U njemu je malo ljudskosti - ogorčena je sestra Biljana.

O dr. Montani, koji je jučer otvorio bolovanje i izolirao se od javnosti, ne znaju puno. Tek da se prije zvao Jozo Marković, da je radio u Bosni i Sloveniji te da je zbog malverzacija završio na Interpolovoj tjeralici.

- Ove godine treba ići u mirovinu i taj dan čekamo s nestrpljenjem - pričaju mještani.

Ministarstvo: Bez pritužbi na dr. Montanu

U Ministarstvu zdravstva kažu da nisu zaprimili nikakve pritužbe protiv dr. Marka Montane: - Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti poduzet će sve propisane radnje vezano uz postupanja djelatnika u konkretnom slučaju.U evidencijama Ministarstva zdravstva nemamo podataka o pritužbama protiv tog liječnika, a oduzimanje licence u nadležnosti je Hrvatske liječničke komore - rekli su u Ministarstvu zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:04