OMOGUĆAVA HUP-ICT

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA 'Europi do 2020. treba 450 tisuća digitalnih lidera. Zato smo u Algebri pokrenuli studij za školovanje novih menadžera'

Visoka škola Algebra prva je pokrenula studij digitalnog marketinga, podatkovne znanosti i e-leadershipa, aniticipirajući potrebu za novim stručnjacima u digitalnoj eri. Uoči druge konferencije HUP-a Digitalna (R)evolucija razgovarali smo s Hrvojem Balenom, članom Uprave Algebre.

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA: KONFERENCIJA HUP-a O BUDUĆNOSTI HRVATSKOG GOSPODARSTVA. POGLEDAJ OVDJE

Kako Algebra potiče digitalnu transformaciju organizacija?

Digitalna transformacija zahtijeva od organizacije da revidira svoje strateške ciljeve s operativnim koracima, resursima i tehnologijom. Tehnologija sama po sebi ne kreira dodanu vrijednost već su za to neophodni adekvatno školovani i motivirani ljudi.

U Algebri smo prepoznali trendove u području digitalne transformacije još prije dosta godina, prvi smo u ovom dijele Europe pokrenuli studij digitalnog marketinga, studijski smjer podatkovne znanosti (Big Data), kao i MBA studij e-Leadershipa. Nadovežemo li na to i cijelu paletu tehnoloških školovanja za Cloud tehnologije, virtualizaciju, informacijsku sigurnost, softverski razvoj, upravljanje projektima, agilne metode, internetsko poslovanje, jasno je da smo Algebru transformirali u fokalnu točku za razvoj digitalnih kompetencija.

Veliki korak u Algebrinoj ponudi obrazovanja dogodio se 2016., kada ste uveli MBA studij eLeadershipa. Na koji način stvarate e-lidere?

MBA studij e-Leadershipa nastao je iz temelja MBA programa koji su još 2003. počeli provoditi Ekonomski institut Zagreb i University of Indiana, a prije tri godine je uključenjem u sastav Visokog učilišta Algebra studij doživio značajne promjene u smjeru digitalnog poslovanja. Europska komisija procjenjuje da EU raspolaže s 800.000 lidera koji dobro razumiju visoku tehnologiju i digitalnu transformaciju. Iznimno konzervativne procjene rasta, ukazuju da je godišnje potrebno osposobiti 43.000 novih digitalnih lidera i 7.000 čelnika u domenama KET (ključnih tehnologija). Drugim riječima Europa treba zajedničkim snagama generirati 450.000 novih e-Leadera do 2025. kako bi zadržala globalnu konkurentnost, a što je i kompatibilno s misijom našeg MBA programa.

Budući e-Leaderi, osim klasičnih menadžerskih znanja vezanih uz vođenje ljudi i organizacija, moraju danas imati i čvrsta, vertikalna znanja iz digitalnih područja, kako bi mogli usmjeravati digitalnu transformaciju ili osnivati vlastite projekte koji izazivaju tradicionalne modele poslovanja.

Pokrenuli ste dva nova smjera na diplomskim studijima – Big Data i Razvoj računalnih igara. Kakav je odaziv studenata?

Podatkovni smjer fokusiran je na Big Data/Data Science problematiku te potrebe današnjih i budućih IT profesionalaca da što bolje odgovore na izazove koji se i s tehnološke i s poslovne strane pojavljuju u tvrtkama zbog sve veće količine podataka koje je potrebno analizirati, arhivirati i iz njih izvući analitiku važnu za poslovanje. Na ovom smjeru obrazujemo buduće podatkovne stručnjake, analitičare, specijaliste za business intelligence.

Smjer razvoja računalnih igara razvijen je kako bi studentima pružio potrebna znanja iz jednog od najpropulzivnijih područja multimedijske industrije. Industrija razvoja igara, naime, u posljednjih desetak godina ostvaruje rast prihoda koji doseže i godišnje stope od 8,5 posto, a ukupni je globalni prihod ovog sektora na kraju 2016. bio 99,6 milijardi dolara! Studenti koji završe ovaj smjer moći će samostalno planirati i izrađivati 2D/3D igre, temeljiti svoje proizvode na proširenoj i virtualnoj stvarnosti (AR, VR), znat će izrađivati i aplicirati 3D modele u igrama, usavršavati ergonomiju igara te će, općenito, razumjeti tržišne principe i tehnike monetizacije računalnih igara.

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA: KONFERENCIJA HUP-a O BUDUĆNOSTI HRVATSKOG GOSPODARSTVA. POGLEDAJ OVDJE

Radite puno na razvoju digitalnog učenja, odnosno e-learninga. Kakvi su dosadašnji rezultati takve prakse?

Tijekom 2017. edukacija u On-line Live formatu se udvostručila. Algebra je oduvijek bila i vrlo aktivna u razvoju vlastitih kako tehnoloških rješenja za e-learning tako i samih sadržaja, pa nisu rijetki slučajevi da smo do sada implementirali platforme za učenje, povezali ih s postojećim sustavima za upravljanje ljudskim resursima, isporučili edukativne sadržaje i pripremili mnogobrojne organizacije da mogu razvijati svoje ljudske potencijale kroz on-line učenje. Osim toga, iznimno smo ponosni što, kao isporučitelj digitalnih obrazovnih sadržaja, sudjelujemo na projektu eŠkole. Prije godinu dana odabrani smo na CARNetovom javnom natječaju da pripremimo sadržaje za matematiku i fiziku koji će se objaviti na Edutoriju i biti dostupni svim učenicima i nastavnicima u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Ove godine Algebra obilježava 20 godina i pripremamo nekoliko zanimljivih inicijativa koje će sigurno ostaviti traga. Jedna od tih je Algebra LAB koji je startao s istraživanjem i razvojem u području data sciencea, napredne analitike, blokchain tehnologija i vizualizacije podataka.

U svakom slučaju, nećemo čekati promjene već ćemo ih kao i do sada izazivati!

Na konferenciji HUP-a Digitalna (R)evolucija kreatori i stratezi digitalne ekonomije Hrvatske: "Digitalizacija je pitanje opstanka gospodarstva"

Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka ekonomije, a procjenjuje se da će u tom sektoru do 2020. Europska unija imati čak četiri milijuna novih radnih mjesta. Da se ubrza digitalna transformacija Hrvatske, BDP po glavi stanovnika bio bi veći za 11 posto, izračunao je Ekonomski institut.

Što donosi digitalna transformacija i kako mijenja poslovne procese i modele, saznajte na konferenciji Digitalna (R)evolucija, koju organizira Hrvatska udruga poslodavaca 12. Veljače u Atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Konferencija se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i u medijskom partnerstvu s Hanza Medijom, a okuplja kreatore i stratege digitalne ekonomije i digitalnog društva.

Organizatori konferencije imaju za cilj pokazati hrvatskim poduzetnicima da je utjecaj tehnologija na poslovanje neizbježan, ali i da im je primjena tehnologija dostupna i lakše nego što to možda misle.

Na konferenciji će biti prikazani modeli primjene novih tehnologija i inovacija kroz inspirativne primjere hrvatskih tvrtki koje će pokazati kako i vašem poslu mogu pomoći virtualna stvarnost, umjetna inteligencija, poslovna analitika ili povezivanje milijuna objekata primjenom senzora.

"Prodor interneta imao je gotovo nemjerljive efekte na društvo u cjelini. A jednako kao što je ta prva internetska revolucija pogurala čovječanstvo prema naprijed, novi zamah sada se događa s revolucionarnim digitalnim tehnologijama", ističe Boris Drilo, predsjednik HUP-Udruge ICT, najrelevantnijeg udruženja koje intenzivno radi na povećanju konkurentnosti hrvatske ICT industrije.

Kako ističe potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, digitalna transformacija našeg gospodarstva i društva je u tijeku, a "te procese želimo kvalitetno oblikovati". Stoga će Ministarstvo gospodarstva pokrenuti izradu strateškog dokumenta kojim će se stvoriti poticajan okvir za nastavak digitalizacije i tehnološke modernizacije te ojačati konkurentnost gospodarstva.

Ivan Barać, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade RH i Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, na konferenciji će iznijeti razvojne ciljeve i alate koji su temelj za daljnji razvoj digitalne Hrvatske.

"Da bi građani ostvarili koristi kakve su ranije bile nezamislive, preduvjet je – digitalna transformacija države, tvrtki, gradova i društva u cjelini", kaže Barać.

Sudionici konferencije po prvi puta moći će čuti rezultate istraživanja o stanju digitalne ekonomije u Europi i Hrvatskoj, koje će prezentirati Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

"Jedan od važnih ciljeva ove konferencije je osvijestiti poslodavce da se moraju prilagoditi i pripremiti za budućnost koja je determinirana tehnološkim inovacijama, odnosno njihovoj primjeni u svakodnevnom radu. Tako da možemo reći da je ova konferencija o budućnosti i o opstanku hrvatskog gospodarstva", izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Konferencija HUP-a Digitalna (R)evolucija održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i u medijskom partnerstvu s Hanza Medijom. HUP ICT – organizator konferencije Digitalna (R)evolucija — je udruga koja intenzivno radi na povećanju konkurentnosti hrvatske ICT industrije u cilju stvaranja globalno relevantne i najsnažnije informatičke industrije u regiji. HUP ICT je neizostavan dionik u kreiranju boljih uvjeta poslovanja kvalitetnijim reguliranjem ICT tržišta zakonima i fiskalnom politikom, posebno putem suradnje s tijelima državne uprave.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija i HUP-ICT, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:38