JL+ DOBRA HRANA=10 KN!

DOBRA HRANA samo uz NEDJELJNI Jutarnji: Kako kuhati i fino jesti u doba novih tehnologija

Tim 'Dobre hrane' ovaj je put želio čitateljima pokazati u kojoj su mjeri i naše kuhinje zahvaćene društvenim mrežama

ZAGREB - Svaki dan provodite u kuhinji. Doručak, ručak, večera. A pritom vam nije dovoljno pospano istresti dva jaja u tavu dok se spremate za posao. Volite hranu, volite isprobavati nove recepte, a volite ih i dijeliti s prijateljima. No stvari su se malo promijenile.

Dio prijatelja se odselio, drugi su toliko zauzeti da ih vrlo rijetko viđate, a neki vas jednostavno gledaju u čudu kada im pružite papir s nažvrljanim receptom. Davno su ljudi prestali dijeliti recepte na papirima. Šaljete ih e-mailom, tražite na internetu, dijelite na Facebooku. Hranu koju kuhate slikate mobitelom da biste se pohvalili svojim online prijateljima. Tehnologija je ušla u kuhinju.

iPhone u kuhinji

‘Tehnologija narodu!’ kaže Željka Klemenčić, glavna urednica, dok završavaju ovomjesečni broj Dobre hrane, najomiljenijeg magazina među ljudima koji obožavaju hranu.

‘Željeli smo ljudima pokazati koliko je zapravo tehnologija napredovala i ušla u naše živote’, nastavlja izvršna urednica Mila Batinica. ‘Ali ne treba je se bojati. A naš novi broj pokazat će vam što se sve može napraviti sa slikama snimljenim mobitelom ili kako recept napisati u samo 140 znakova.’

Ovu nedjelju, 5. veljače, dobro obratite pažnju na naslovnicu magazina koji ćete držati u rukama. Naslovna fotografija nije snimljena najmodernijim i najprofesionalnijim aparatima na svijetu, u strogo kontroliranim uvjetima i pod savršenom rasvjetom. Snimio ju je Mario Kučera običnim iPhoneom, telefonom koji možete kupiti u dućanu, tek s dodatkom nekoliko fotografskih aplikacija.

Kako do magazina Dobra hrana?

Novi broj Dobre hrane moći ćete kupiti na svim kioscima 5. veljače uz Nedjeljni Jutarnji i nikako drugačije, a za povoljnu cijenu od 10 kuna dobit ćete paket od nevje- rojatnih 156 stranica, Nedjeljni + Dobra hrana.

Kuhaj i tvitaj

Nije bilo dodatne rasvjete niti posebnih uvjeta u studiju. Kučera je snimio naslovnicu onako kako biste vi snimili svoj kuharski uradak i podijelili ga s prijateljima.

Mobitelom je zabilježio hranu koja će u 24 sata prijeći preko vaših tanjura i pruža vam pogled u novu vrstu gurmanskog dnevnika.

A ako biste kojim slučajem htjeli podijeliti i recept, na Facebooku ne biste naišli na previše problema. Gotovo da i nema ograničenja u broju znakova koje možete ispisati, pa će stati i najkompliciraniji recepti i fotografija koliko god želite. Problemi nastaju kada recept želite podijeliti sa svojim Twitter prijateljima.

‘Zbog ograničenja od 140 znakova, morali smo sabiti recepte koliko je god to moguće. Pa naš tvit zvuči ovako: ‘Vau rcpt! 1š bršn + 1š s.sir + 1/2 š mslc + 1ž s. @180°C’, smije se Željka. Ne trebate paničariti kada pročitate ovu hrpu slova u magazinu ili na Twitteru, Dobra hrana nudi objašnjenje. Predstavljaju hrvatski Twitter rječnik koji će vas naučiti kako u kraticama prepričati svoj recept, ali i konkretne primjere na šest originalnih recepata koji će poplaviti hrvatski Twitter prostor: ragu ŕ la bolonjez, orzoto, zapečeni spicy karfiol, palačinka od slanutka, jabuke u viskiju i puslice od kikirija.

Gdje klikati

No postoje i oni trenuci kada se jednostavno ne možete odlijepiti od ekrana. Čak ni na deset minuta da skoknete do dućana ili si složite sendvič. Vaš frižider, ali i želudac, potpuno su prazni. Okrećete se prema internetu, a Dobra hrana će vam pokazati gdje treba klikati. Pauza.hr, servis koji kroz online narudžbu zamjenjuje stotine letaka za dostavu hrane, omogućit će vam da naručite koje god jelo vam padne na pamet, dok ćete preko Konzumove iPad aplikacije napuniti frižider špecerajem.

Online dućani

No ako vam nije do restoranske hrane ili proizvoda iz supermarketa, oduševit će vas Fino.hr i Eko Sever. Prvi je online dućan koji nudi najprobranije domaće proizvode, od potpuno prirodnih sokova i džemova do šunke i kulena, a drugi je ekološko poljoprivredno gospodarstvo koje će vam do vrata dostaviti najsvježije i najprirodnije voće i povrće.

Naravno, ako tehnologija nije vaša stvar, ništa zato. Ipak Dobra hrana misli na sve svoje čitatelje, pa će ove nedjelje svatko moći pronaći nešto za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:10