ARHIV

Dokumenti kod Crnčeca vezani uz topništvo u Oluji

Dokumentacija pronađena kod uhićenog Emila Crnčeca, sadržajno se povezuje s takozvanim topničkim dnevnicima, odnosno djelovanjem topništva u ratnim operacijama, doznaje Jutarnji iz izvora bliskih istrazi.

ZAGREB - Dokumentacija pronađena kod uhićenog Emila Crnčeca, umirovljenog brigadira i bivšeg zamjenika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, sadržajno se povezuje s takozvanim topničkim dnevnicima, odnosno djelovanjem topništva u ratnim operacijama, doznaje Jutarnji iz izvora bliskih istrazi.

Posebno se to odnosi na dio o operaciji Oluja.

Riječ je o nizu planova (3 detaljne vojne karte)i zapovijedi vezanih uz akciju Oluja, ali i akcije HV-a u BiH - Maestral te Južni potez. MUP je objavio da dokumenti zaplijenjeni od Crnčeca nisu klasični topnički dnevnici.

Sam Crnčec tvrdi da je zaplijenjena dokumentacija uzeta iz arhive MORH-a neposredno prije njegova umirovljenja. Štoviše, kao se čini prema tijeku istrage, Crnčec je bila jedna od odgovornih osoba takozvane arhive ratnog plana i operativne uprave, iz koje je, što je prije utvrđeno, od 2000. do danas otuđen značajan dio dokumenata.

Broj “sklonjenih” dokumenata gotovo je nemoguće utvrditi jer je administracija nije vođena prema pravilima službe. Premijerka Kosor i državne institucije intenzivno pokušavaju otkriti dokumente koje traži haaško Tužiteljstvo, a pojedinci zbog osobnih interesa i straha čine sve da se oni ne pronađu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:18