ZA JUTARNJI IZ KANADE

EKSKLUZIVNO: WALTER WOLF O AFERI PATRIA ‘Kunem se da Stipe Mesić nije uzeo ni kune mita od Finaca'

Walter Wolf (75), jedan od najpoznatijih svjetskih jetsetera, nakon izlaska iz zatvora u Vancouveru, gdje je bio zatočen deset dana zbog Interpolove tjeralice koju je za njime raspisala Slovenija zbog sumnje da je posredovao u isplati mita finske kompanije Patria dužnosnicima u Ljubljani, sa svoga velebnog ranča u Kanadi samo za Nedjeljni Jutarnji govori o aferi Patria

Ima državljanstvo pet zemalja, ali samo jednu adresu - ranč Wolf bb, Vancouver, Kanada. Tamo su mu na vrata krajem siječnja pokucala dva policajca i rekla: “Gospodine Wolf, uhićeni ste, morate s nama u policiju!”.

Iako je smatra smiješnom i glupom, znao je da ga je slobode koštala Interpolova tjeralica koju je jedna od njegovih domovina, Slovenija, raspisala zbog afere Patria. Uzeo je stvari, ušao u policijski automobil i otišao s njima. Prvi put u životu jedan od najpoznatijih svjeskih jetsetera našao se u zatvoru. Vijest je obišla svijet. Nakon deset dana kanadske vlasti su ga pustile, pa na svome ranču čeka raspravu na kojoj će se odlučivati hoće li ga konačno izručiti ili ne. U međuvremenu, kaže, gotovo da nema novinarske kuće koja ga nije tražila intervju. Sve je odbio, ali Nedjeljni Jutarnji nije.

- Kako sam? Nikada neću biti kao nekada, ipak sam ja čovjek od 75 godina, ali pazim na svoje zdravlje. Ovi lopovi iz Slovenije me neće uništiti, ako na to mislite? Istina je da su me uhitili i bio sam u zatvoru ovdje u Vancouveru. Neka sam, jer ja ću to na kraju sve naplatiti. Da vam budem iskren, unutra sam se osjećao bolje nego vani. Nije to bio Hotel Ritz, ali ničega mi nije nedostajalo. Nisam mogao ići u grad, ali sve ostalo sam imao, redoviti dnevni sport, triput sam dnevno šetao po sat vremena, a ostatak vremena sam proveo čitajući knjige. Za točno mjesec dana na sudu u Vancouveru će odlučivati hoće li me izručiti ili ne. Ali, ja vam već sada mogu reći da neće, jer Kanađani ne izručuju samo tako svoje državljane. Čak i kada se odluče za tako nešto, onda to naprave pedofilima ili ubojicama, ali i u tom slučaju to traje desetak godina. Poštene ljude oni ne daju samo tako - rekao je u dahu Walter Wolf na svojem kanadskom ranču.

Walter Wolf usprotivio se izručenju Sloveniji zbog zdravstvenih razloga i zato što smatra da tamo ne bi imao pošteno suđenje kao optuženik za posredovanje u navodnoj isplati mita finske tvrtke Patria državnim i vojnim dužnosnicima u Ljubljani.

‘Igru vodi Milan Kučan’

Walter Wolf govori da je namjeravao doći na slovenski sud suočiti se s optužbama iz afere Patria, kao i na karlovački sud kako bi pobio optužbe u slučaju poticanja na pronevjeru 20.000 eura njegova nekadašnjeg poduzeća KIO već ove godine, ali zbog ovakvog postupka Slovenije sada to sigurno neće napraviti. Valja imati na umu da u kolovozu dolazi do apsolutne zastare slučaja slovenske Patrije, s obzirom na to da je on otpočeo sada već davne 2005., pa je izvjesno da Walter Wolf nikada neće stati pred lice pravde, barem ne one slovenske.

- Ma dajte, molim vas. Dosta mi je tih balkanskih štoseva. Znate li vi da sam nakon maršala Tita je najpoznatija osoba na Balkanu. Pa ja sam brend. Ja sam pobjednik u Formuli 1, ja sam s kandskom zastavom obišao svijet, i vi doista mislite da bi mene Kanađani izručili tamo nekoj Sloveniji? A čak i kada bi se nekim slučajem dogodilo tako nešto, ja bih si sredio da izručenje zatraži Njemačka, pa me se Slovenci ionako ne bi dočepali. Čuo sam da je i Hrvatska raspisala tjeralicu na moje ime. Što bi sada trebalo, da me raspolove i podijele, pola Hrvatskoj, a pola Sloveniji? Kako ne shvaćate da cijelu igru vodi Milan Kučan i njegovi slovenski komunisti koji hoće uništiti Janeza Janšu. Ja im u tome dobro dođem, ali sam samo kolateralna žrtva, jer sam poznat. Nemaju ništa protiv mene, nikakvih dokaza. Zamislite, optužba glasi da sam ja nepoznatog datuma nepoznatoj osobi ponudio nepoznati iznos mita. Patrija je samo politička igra usmjerena prema Janši. Neki glupan rekao je da sam Janši platio 300.000 eura i da ima dokaz za to, a nikada ga nikome nije pokazao. Tužbu za mito u aferi Patria u Sloveniji podnijela je žena bivšeg udbaša. To vam je sve jedna bagra, banda prve klase, ista kao što je bio Gestapo u Njemačkoj. A ja Janšu uopće ne poznajem, nikada se nismo ni sreli dok nije počelo suđenje u Sloveniji. Isto tako, ne znam zašto bi itko u Hrvatskoj za Patriju trebao dobiti mito. Pa, odluku o nabavi vojnih oklopnih vozila direktno je Mesić imao u rukama. To nije išlo bez predsjednika. A zar mislite da je neko dao mito predsjedniku, ma ne budite smiješni. Vojska je testirala i dala preporuku, a on je morao odlučiti. I Hrvatska i Slovenija izabrali su Patriju, ali se Hrvatska odlučila za naoružanje i streljivo švedskog Boforsa, a Slovenija za izraelski Elbit. I to je to. Moj je jedini grijeh što sam 35 godina prijatelj s Wolfgangom Riedlom, čija je austrijska tvrtka iz Beča, između ostaloga, zastupala finske tvrtke Patriju za istočnu Europu: Češku, Poljsku, BiH, Sloveniju i Hrvatsku. Pričao sam o tome svojim prijateljima u Kanadi, onu umiru od smijeha. Kažu mi, tako ti je to moj Waltere kad posluješ s Balkancima, samo je pitanje vremena kada ćeš na... Kažu da tako nije ni u Sjevernoj Koreji - žali se Wolf.

- Što ima novoga kod vas? Čujem da sada opet Mesića prozivaju da je uzeo mito. Tko ga sada napada, što kažu, da je od mene ili od Finaca dobio lovu? - pita Walter, nudeći odmah odgovor.

- Ja nikada u životu nisam uživo vidio Mesića, nikada, ali vam se kunem da nije primio mito, možete me ubiti ako je primio kunu. Imate čak i vi poštenih ljudi, na primjer general Ante Gotovina, on vam je sredio državu, a onda je jedini naje... - kaže Wolf, ne zaboravljajući ni u ovom razgovoru spomenuti Franju Gregorića kao najpoštenijeg Balkanca kojega je upoznao.

‘Nije li to glupo’

- Pomogao sam Hrvatskoj, ljude sam vodio u Izrael na poslovne sastanke, a nisam dozvolio da mi plate avionsku kartu, dao sam svoje ime za brend tvornici duhana, po meni su nazvali cigarete, a nigdje nikada nisam uzeo lovu. Rekao samo im samo da daju taj novac sportu i pomognu tamo koliko mogu. Što sam dobio zauzvrat? Optužili su me da sam od tvornice KIO, kojoj sam stopostotni vlasnik, ukrao 20 tisuća maraka? Nije li to glupo? - pita Wolf ne zaboravljajući pobrojati skupocjeni vozni park koji čine uglavnom Mercedesi te unikatni Lamborghini Diablo.

Njegovo bogatstvo broji se u milijunima dolara, to nije sporno, međutim poslovi na ivici zakona, optužnice i tjeralice koštale su ga gotovine, pa se ti milijuni uglavnom broje u vrijednim nekretninama. Jedna od njih je njegov kanadski ranč na kojem je i uhićen. On tvrdi da je vrijedan 80 milijuna dolara te da se sam isplaćuje, jer na njemu uzgaja 1000 grla stoke.

On je čovjek-brend, mnogi smatraju da nije stvarna osoba, nego samo izmišljeno ime i prezime u marketinške svrhe, ili možda neki špijun, kao James Bond.

Svijet je Walter krenuo osvajati iz zemlje koju danas ne može smisliti, Slovenije. Otac mu je bio Austrijanac, građevinski radnik koji je radio u Austriji i Sloveniji za veliku njemačku državnu građevinsku kompaniju Krupp, koja je do Drugog svjetskog rata zapošljavala 560 tisuća radnika. Početkom rata otišao je u njemačku vojsku te je 1944. kao ratni zarobljenik poslan na prisilni rad u SSSR, gdje je proveo 11 godina. Dva mlađa brata, majka i on tijekom i nakon Drugog svjetskog rata stjecajem okolnosti ostali su u Mariboru, gdje su živjeli teško i siromašno do 1954., kada se otac vratio iz zarobljeništva. Dok su živjeli u Sloveniji, djeca su ga zadirkivala i izluđivala, zvala su ga Mali Švabo. Smiješno im je bilo i njegovo prezime Wolf (vuk), ali je, kaže, brzo shvatio da u životu, osim imena i obitelji, možeš promijeniti sve. Čim se otac vratio iz Rusije, otišli su u Njemačku, u Wuppertal kod Essena, gdje je završio gimnaziju i školovao se za zrakoplovnog tehničara i komercijalnog pilota.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:52