NOVA BAŠKA I MALINSKA

FOTO: FUTURISTIČKI PREPOROD STARIH MJESTA NA OTOKU KRKU 'Uložit ćemo 13 milijuna eura i naša dva mjesta pretvoriti u pravi raj!'

Projekt u Malinskoj vrijedan je oko 10 milijuna eura, a onaj u Baškoj oko 20 milijuna kuna. Očekuje se da će ove dvije investicije dati novi uzlet mjestima koja su ionako već odlično turistički etablirana

Plutajuća pozornica koju natkriva prozirna kupola, široka šetnica, cvjetnjaci koji završavaju kamenim klupama s kojih se pruža pogled na jednu od najljepših jadranskih plaža - baščansku, 1800 metara dugu Velu plažu na otoku Krku. Sve to i niz drugih rješenja dio je prvonagrađenog idejnog projekta za uređenje žile kucavice mjesta o kojemu je čuo svaki pučkoškolac s obzirom na to da se spominje Baška, a ne obližnji Jurandvor, gdje je u crkvici Svete Lucije otkrivena ploča, vjerojatno najznamenitiji spomenik hrvatske pismenosti koji potječe iz 12. stoljeća.

Stručni žiri

Gotovo tisućljeće poslije Baška i njezini čelnici imaju ambiciju mjesto sa 1700 stanovnika pretvoriti u atraktivnu turističku destinaciju i zato su krajem prošle godine raspisali javni natječaj za idejno rješenje koje bi je trebalo pretvoriti u najpoželjnije krčko odredište. Natječaj je upravo završen i višečlani stručni žiri, u kojemu je bio i predsjednik Općine Toni Juranić, najboljim je ocijenilo rad zagrebačkog tima arhitekata studija MVA Mikelić Vreš arhitekti. No, to je tek prvi korak, samo jedna faza u preobrazbi cijeloga ovog nekad ribarskog sela koje je tek početkom 20. stoljeća postalo turistička destinacija, i to zaslugom Čeha koji su prepoznali blagodati klime i ljekovitost aerosolnih čestica. Riječ je o projektu vrijednom oko 20 milijuna kuna koji će se razvijati u nekoliko faza.

Međutim, na istom je otoku prije nekoliko mjeseci održan još jedan natječaj kojim se dobilo vizionarsko rješenje za uređenje središta Malinske. Arhitekti studija NFO osmislili su plan za područje od čak 55.000 četvornih metara. S nizom novih atraktivnih sadržaja, novim trgom i šetnicama, kulturnim centrom, dodatnim vezovima, novim plažama te dugoročno i novim lukobranom na kojem će biti simbol Malinske - mlin novog vremena. Ovaj projekt koji će se razvijati u mnogo faza procijenjen je na iznos oko 10 milijuna eura, s time da se radi o dugoročnom projektu, svojevrsnom “ustavu” Malinske, čija bi ukupna provedba mogla trajati godinama. U prvoj fazi koja je sad u pripremi i obuhvaća 11.000 četvornih metara uredit će se središnji dio grada, trg s kulturnim centrom. I već ove godine jedna plaža.

No, vratimo se u Bašku i projektu koji će tom gradu koji ima jednu od najpoznatijih hrvatskih plaža, Velu plažu, donijeti i uređenje susjednih plaža koje će joj biti svojevrsni kontrapunkt.

Slika prikazuje budući izgled Baške na Krku

Načelnik Općinje Juranić nerado govori o cijeni projekta jer se on planira u više faza, kao i o terminima dovršetka projekta.

- Općina je naručitelj projekta i nadamo se da ćemo ga uspjeti realizirati u sljedećih pet godina. Pokušat ćemo zainteresirati i investitore, povući sredstva iz EU fondova. Mi smo i dalje najatraktivnija destinacija na Krku s oko milijun ostvarenih noćenja - kaže nam načelnik Juranić.

Budući izgled Malinske

Širenje ponude

No, Baška, za razliku od nekih drugih lokacija na Jadranu, nema atraktivni noćni život, središte ljetnog života je nekoliko barova na plaži, ali i oni moraju radno vrijeme i buku prilagoditi kako ne bi remetili mir hotelskih gostiju. Baška ima i naturistički kamp Bunculuka u koji su i prijašnji vlasnici Hotela Baška svake godine ulagali i širili ponudu. Nekadašnja radnička odmarališta preuzeli su neki novi vlasnici ih pretvorili u mala prenoćišta i restorane. Iz tog su vremena preživjela odmarališta slovenskih i požeških prosvjetara. Ali ni Baška nije uspjela izbjeći sve negativne posljedice apartmanizacije i divlje gradnje.

Novouređeni središnji prostor Palada sada bi trebao biti čista suprotnost načičkanim vikendicama i kućama na drugom kraju mjesta - u Zaroku. Načelnik Juranić nada se da će uređenjem središnjeg dijela prema izabranom projektu, i novim sadržajima, promijeniti i strukturu gostiju. Dio tog projekta je lukobran jer se sve češće impozantne jahte zaustavljaju pred Baškom, ali nemaju mogućnost veza. Autori projekta ostavili su i trajektnu luku na kraju mjesta, iako iz nje već desetljećima ne vozi nijedna trajektna linija. Iz Baške se nekad trajektom putovalo do Senja i Lopara na Rabu. Je li u planu revitalizacija tih linija, pitamo načelnika Juranića.

- Mi smo zadržali trajektnu luku, iako odluka o tome hoće li trajekti opet voziti iz Baške ne ovisi o nama. Predvidjeli smo i više vezova za lokalno stanovništvo - objašnjava Juranić.

Rješenje problema

Atraktivna šetnica, pak, ljeti je načičkana kioscima u kojima se prodaju jeftina bižuterija, ručnici i prigodna plastična morska galanterija. Turisti koji plaćaju više stotina eura za noćenje u ekskluzivnim apartmanima Hotela Baška mogu osjetiti mirise s pečenjarskih štandova. I to je nešto što bi trebalo postati prošlost, najavljuje načelnik Juranić.

- Donijeli smo pravilnik o urbanoj opremi kojim je propisan izgled tih popratnih sadržaja, od klupa, šahtova, kioska, tendi i terasa do rasvjetnih stupova, ali smo ostavili mogućnost za nova rješenja urbane opreme. Za arhitekte je bio izazov u povijesnoj jezgri projektirati javni prostor koji će jednako dobro funkcionirati i zimi i ljeti, kada se broj stanovnika udeseterostruči - napomenuo je Juranić.

- Rješenje ovog problema bilo je koncipirano u nekoliko osnovnih točaka: revitalizacija Palade kao ključnog javnog prostora naselja kroz prepoznavanje, programiranje i oblikovanje niza mikroambijenata koji se nižu cijelom dužinom te svojevrsne kralježnice Baške. Na središnjem dijelu poteza od Stare do Male rive, na zatečenom ljevkastom proširenju, formiran je novi javni prostor, Pri Mori, na koji je smještena atraktivna plutajuća pozornica. Noću i u vrijeme posebnih događanja ova velika vrša svijetli i postaje prepoznatljiv simbol suvremene Baške. Postojeće kupalište uz zapadni dio Palade se umjerenom, ali učinkovitom intervencijom transformira u prepoznatljiv potez manjih plaža koje programski i oblikovno predstavljaju snažan kontrapunkt Veloj plaži. Urbana oprema zelene površine na cijelom području povezuje povijesne strukture u skladnu i prepoznatljivu cjelinu. Cijeli prostor prvenstveno je zamišljen kao pješačka zona, iako je omogućen i kolni promet uz poseban režim - naglašavaju arhitekati studija MVA, autori pobjedničkog rješenja.

Ističu da cijeli obalni pojas sagledavaju kroz dvije cjeline: istočni dio uz luku i zapadni dio uz kupalište. U istočnom dijelu se formira intenzivni zeleni potez uz ulicu Palada koji podržava i naglašava siluetu Stare Baške te vizualno razdvaja obalni dio luke sa šetnicom od pješačkih površina uz sagrađenu strukturu. U središnjem dijelu ovog poteza zeleni dio formira proširenje šetnice i novi središnji javni prostor - trg Pri Mori. Zapadni dio obalnog pojasa karakterizira niz plaža, Mali žali, koji završava parkom Marjan i jedriličarskim klubom s pratećim sadržajima kupališta. Ove dvije karakteristične zone povezuje cjelovita parterna ploha ulice Palada uz koju se nižu mikroambijenti i podcjeline različitih namjena i karaktera: trajektno pristanište, ambijent između postojećih perila - Pri perili, trg Pri Mori s plutajućom pozornicom, ambijent Pri potoki, kupalište Mali žali, novo javno stubište i park Marjan s jedriličarskim klubom te pratećim sadržajima kupališta.

A projekt koji je dobila Malinska doista je revolucionaran, prvenstveno jer ne zahvaća samo neko manje područje grada nego ga obrađuje i definira gotovo kao neki generalni plan razvoja. Studio NFO dao je u projektu novo lice Malinskoj, ali je sačuvao tradiciju mjesta. Projekt donosi i nekoliko atraktivnih plaža koje su nužne tom gradu poznatom po apartmanskim naseljima.

“Malinska nije kvalitetno urbanistički bila promišljana dugi niz godina, zbog čega je najviše patio upravo javni prostor”, stoji u projektu.

Pošumljeno pročelje

Kao temelj za održivi razvoj mjesta arhitekti su reprogramirali njegove sadržaje i karakteristično oblikovanje pojedinih prostornih cjelina. Prirodna i urbana cjelina grada, prema projektu, susreću se u korijenu Novog mula te se u njihovu spoju formira središnji trg Malinske - dodirna točka centra mjesta, mora i prirode. Novi trg, prema projektu, svojom se površinom preklapa s parkom Krokišće, pretvarajući time dio zelenila u sjenovite terase kafića i stvarajući pošumljeno pročelje trga, koje se nastavlja u ozelenjeni pojas prirodne cjeline mjesta. Kontakt mora i trga omekšan je, a fokus samog trga usmjeren skalinadom/tribinom koja ponire u morski bazen formiran na čelu trga.

“Zgrada turističke zajednice podvučena je pod zeleni tepih parka, a pročeljem orijentirana na trg. Tijekom sezone ona je zamišljena kao riznica informacija gostima, dok u zimsko doba postaje aktivator centra mjesta, pretvarajući se u kulturni centar, kazalište ili izložbeni prostor”, opisuju arhitekti NFO dio koji je prvi na redu za realizaciju, te će se početi uređivati kada se ishode dozvole, vjerojatno početkom iduće godine.

Projektom je na mjestu sadašnjeg lukobrana zamišljen novi lukobran, kao nova fokalna točka urbanog dijela Malinske. Točnije, značajno povećanje lukobrana s građevinom koja ima potencijal ostvarivanja novog identiteta mjesta. No, to je vjerojatno i zadnja faza dugoročnog projekta. Oblikovanje lukobrana udovoljava prvenstveno servisnim zahtjevima nautičke luke te ih istovremeno pomiruje s dopadljivim mediteranskim duhom ostatka naselja. Šetnica isprepletena sa zelenilom činit će pretprostor parkingu smještenom na lukobranu i predstavlja svojevrsni pristupni put ka panoramskoj terasi propetoj u vrhu lukobrana. Površina tog podija adekvatna je za večernje projekcije filmova, smještanje dječjih trampolina ili modnu reviju. Pod terasu je uvučen paviljon s javnim i komercijalnim sadržajima. Terasa lebdi nad površinom lukobrana, djelomično ga natkrivajući i tako stvarajući svojevrstan pijedestal simbolu Malinske smještenome na samome vrhu lukobrana - mlinu.

Tu dolazimo i do najinovativnijeg dijela projekta. Novog mlina na vrhu lukobrana. Vjetrenjača istovremeno predstavlja tehnološku inovaciju, skulpturu u pokretu te mještanima prepoznatljivu refleksiju prošlosti.

“Reinterpretacijom mlina šalju se višestruke poruke. Osim romantične reminiscencije forme vjetrenjače, promovira se održivi razvoj i korištenje obnovljivih izvora energije te podizanje ekološke svijesti mještana i posjetitelja Malinske. Lebdeći balon vjetroagregata intrigantan je simbol vidljiv s pučine i magistrale, a s obzirom na to da je podesiv po visini, može se koristiti kao panoramski lift ili signalizator događanja na lukobranu, u gradu. U slučaju nevremena, mlin je moguće spustiti do tla i privezati u pripadajuće mu ležište”, opisuju arhitekti iz studija NFO.

Uređenje uvale Draga

Razgovarali smo i s Robertom Kraljićem, načelnikom Općine Malinska - Dubašnica.

- Bilo nam je važno da se zadrži potkova našeg mjesta i NFO je u tome uspio. Pun pogodak je i uređenje koje su dali za uvalu Draga koje je suvremeno, ali i drži do tradicije. Općenito, znali su dobro uklopiti novo s tradicijom i zato ih je ocjenjivački sud proglasio najboljim projektom - kaže načelnik Kraljić.

Najveća želja Općine je bila - prodor u more, i za to su također dobili kvalitetna rješenja.

- Procijenili smo također da malim projektima, malim zahvatom područja nećemo ništa dobiti nego da je bolje osmisliti sve skupa, dakle ne plažu po plažu, lučicu po lučicu. Imali smo nešto novaca jer smo štedljivi i htjeli smo vidjeti kakve nam vizije mogu dati arhitekti i urbanisti. Dakle, dovoljno novca da raspišemo kvalitetan natječaj - kaže načelnik.

Kulturni centar

Sada se, dodaje, ne žure nigdje, sve će provoditi segment po segment kroz šest faza, pokušat će naći suinvestitore za neke dijelove projekta, moguće i aplicirati na fondove. Ovo ljeto posjetitelje Malinske već će dočekati jedna uređena plaža, ispred hotela Maestral, prema projektu studija NFO, projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna. Na ljeto 2017. dobit će novi trg i kulturni centar. Grad najkasnije za iduću godinu planira i novi vrtić jer su, kako kaže načelnik Robert Kraljić, rijetko mjesto u Hrvatskoj koje ima demografski rast!

- Na ideju da se može osmisliti novo središte grada došao sam i kada sam vidio kako je to uspjelo u Crikvenici i Selcu. Crikvenica je prije nekoliko godina dobila odličan trg, ali ono što nisam očekivao ni znao do kraja natječaja je da smo na natječaju za naš projekt izabrali iste arhitekte koji su osmislili trg u Crikvenici - kroz smijeh kaže načelnik Kraljić.

Ponosan je i na podatak da sam otok Krk bilježi znatan rast u turizmu, osam posto državnog turizma drži njihov otok. Lani je na otoku Krku zabilježeno 4 milijuna noćenja.

Toni Juranić

Načelnik općine Baška kaže kako se nadaju da će naručeni projekt uspjeti realizirati u sljedećih pet godina.

- Pokušat ćemo zainteresirati i investitore, povući sredstva iz europskih fondova. Mi smo i dalje najatraktivnija destinacija na otoku Krku s oko milijun ostvarenih noćenja. Nadamo se kako će se s realizacijom projekta promijeniti i struktura gostiju.

Robert Anton Kraljić

Načelnik općine Malinska ponosan je na podatak da otok Krk bilježi znatan rast u turizmu. Osam posto državnog turizma drži baš njihov otok. Lani je na Krku ostvareno četiri milijuna noćenja.

- Na ideju da se može osmisliti novo središte grada došao sam kada sam vidio da je to uspjelo Crikvenici i Selcu. Iduće godine planiramo sagraditi i novi vrtić jer smo jedno od rijetkih mjesta koje ima demografski rast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:32