PROJEKT TEŽAK 15 MILIJUNA EURA

FOTO Juroslav Buljubašić: ‘U Splitu otvaram dom za najbogatije europske umirovljenike’

Juroslav Buljubašić (52), jedan od najimućnijih Hrvata, koji je bogatstvo stekao kao pionir IT tehnologije na ovim prostorima, u rodnom Splitu otvara elitni resort za seniore, Dioklecijan, vrijedan 15 milijuna eura, koji ulazi u europski lanac domova sa sedam zvjezdica, kakvi postoje samo u Barceloni, Berlinu i Ženevi

U Splitu se otvara umirovljenički dom. To samo po sebi ne bi bila vijest, sve dok se ne sazna da je riječ o najelitnijem i najkomfornijem domu za starije u Hrvatskoj te jednom od četiri najluksuznija “resorta za seniore” u Europi, uz domove u Španjolskoj, Švicarskoj i Njemačkoj.

Iza 15 milijuna eura vrijednog projekta svojevrsne “hrvatske Floride” stoji jedan od najsvestranijih Hrvata, splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić, koji je učinio sve kako bi resort, smješten u srcu Splita, bio komforniji i luksuzniji, čak i od mnogih hotela s pet zvjezdica.

To je umirovljenički dom sa sedam zvjezdica - bez lažne skromnosti kaže nam Buljubašić dok obilazimo zdanje u kojem će svoje umirovljeničke dane provoditi stariji iz čitave Europe. Zgrada je dovršena, i u njoj su u trenutku našeg obilaska trajali završni radovi na uređenju. Brisao se namještaj, uređivalo mediteransko bilje koje je na svakom koraku, a Buljubašić nam je priznao kako je u ovom projektu pravi perfekcionist, kad je na svakom stolu poravnavao vaze sa živim cvijećem.

Rezidencija Dioklecijan, kako je službeno ime resorta, prostirat će se na više od deset tisuća kvadrata u gradskom kotaru Lokve, u kojima će prevladavati namještaj s aluzijama na rimsko doba i cara Dioklecijana. Lokacija je pomno birana kako bi korisnicima bio omogućen brz pristup najpopularnijoj gradskoj plaži na Bačvicama ili centru s povijesnom jezgrom s druge strane, te Marjanom, zelenom oazom Splita, splitskim Central parkom. Raskošne sobe dimenzija su od 34 do 46 kvadrata, opremljene luksuznim double krevetima, dnevnim boravcima, vrhunskim kupaonicama... Tu je i pet soba za osobe kojima je potrebna pojačana njega i koje su opremljene tako da će korisnici biti pod 24-satnim nadzorom liječnika i medicinskih sestara. No, vitalni umirovljenici, koji nemaju zdravstvenih problema, moći će uživati u brojnim uslugama koje resort nudi. Tako će svakih pola sata ispred rezidencije kretati Mercedes koji će zainteresirane umirovljenike razvoziti na plažu ili u šetnju park-šumom Marjan, te ih vraćati u dom.

Ako im se ni to ne bude dalo, mogu uživati u švedskoj sauni, fitness centru, čuvati zdravlje i vitalnost u teretani ili se lijeno baškariti u bazenu na samom krovu resorta, jednom od najljepših u Splitu. Iz tog bazena pogled je, zbog lokacije resorta na jednom od splitskih brežuljaka, veličanstven i puca, s jedne strane, na Marjan i srednjodalmatinske otoke, a s druge na Biokovo, zbog čega je, praktički, pogled s tri strane okružen morem. Kada izađu iz bazena, moći će popiti piće, ošišati se ili urediti kod frizera i pedikera, otići u wellness na masažu, tretman za pomlađivanje ili uživati u više od 80 kvadrata sunčališta i 255 četvornih metara šetnice. Dnevni boravak posebna je priča. Raskošni kožni namještaj, kamini, pianino za glazbene večeri i šank, te plazma televizori na svakom koraku, na raspolaganju su svakom korisniku, a sam boravak uređen je kao lobby najluksuznijih hotela. Masivna drvena vrata koja vode iz dnevnog boravka otkrivaju, pak, sadržaj koji nemaju ni brojni hoteli. Riječ je o kinodvorani opremljenoj komfornim kožnim foteljama-ležaljkama, u kojoj će se više puta dnevno prikazivati filmovi na različitim jezicima, ovisno o željama korisnika i zemlji iz koje dolaze. Pored nje je internetski kutak i biblioteka koja će biti opremljena klasicima raznih žanrova na više svjetskih jezika.

Seniorima će na raspolaganju biti i vrhunski kuhari i nutricionisti koji će pomno paziti na njihove prehrambene potrebe, a nakon švedskog stola za doručak, tijekom dana moći će izabrati između dva obroka za ručak i dva za večeru. Svi će obroci biti nutricionistički primjereni te od svježih namirnica pretežno iz dalmatinskog podneblja. Mnogo će se pozornosti pridavati i zdravstvenom stanju korisnika doma. Tako će cijela jedna etaža biti poliklinika s ambulantama za fizikalnu terapiju i biokemijskim laboratorijem, a u podnožju se smjestila poslovnica banke te velika trgovina. Takvi dodatni sadržaji, uključujući specijalističke liječničke ordinacije, bit će na raspolaganju i drugim građanima, a ne samo korisnicima resorta.

U cijenu najma sobe ili apartmana, koja će iznositi između 1300 i 2000 eura mjesečno, korisnici će tako na raspolaganju imati namješten apartman, plazma TV, besplatni internet i interni telefon, mini bar, sef, klimatizaciju i kupaonske ručnike i ogrtače. Kvalificirano osoblje na raspolaganju će im biti 24 sata dnevno te neće morati brinuti o čišćenju svoje sobe. Požele li, osoblje će im organizirati izlet, odlazak na predstavu u kazalište ili bilo koje drugo događanje prema njihovim željama. Voze li korisnici resorta automobil, ili će im u goste doći rodbina ili prijatelji koji ga voze, na raspolaganju je i podzemna garaža s čak 105 parkirnih mjesta. Valja reći da se zgrada doma, sedmerokatnica s podzemnim i suterenskim etažama, idilično uklopila u vizure tog splitskog predjela zbog art arhitekture koju potpisuju Lovro Petrović i Eugen Širola, a bit će jedini objekt te tvrtke s eko energetskim certifikatima. Tako će se brojnim razmještenim solarnim panelima osiguravati upotreba sunčeve energije za dio grijanja objekta i tople vode za korisnike.

Iako je 2000 eura za apartman za hrvatske uvjete još uvijek vrlo mnogo, Buljubašić kaže kako je upravo cijena smještaja njegova najveća prednost u odnosu na luksuzne umirovljeničke domove po svijetu, gdje se troškovi smještaja ove razine penju i na više od četiri tisuće eura mjesečno. Stoga njegovi prodajni agenti već primaju prve narudžbe, a s prvim danima rujna, dakle ovih dana, u Rezidenciju Dioklecijan trebali bi početi useljavati korisnici.

Vjerujem da ćemo biti puni do kraja godine - kaže Juroslav Buljubašić.

Ulaganje u ovu rezidenciju poduzetnik smatra investicijom u potpuno drugačiji način življenja treće dobi, gdje se vodilo mnogo računa o klimatskim uvjetima i komforu. Prije nego što je izbor pao na Split, Buljubašić je sa suradnicima iz tvrtke SEM 1986., koja vodi projekt, razmišljao i o Dubrovniku, kao našoj najrazvikanijoj turističkoj destinaciji, jer Rezidencija Dioklecijan svakako je dio turističke ponude i to sasvim drugačije od dosadašnje. No, Split je odabran baš radi idealnih klimatskih i geografskih karakteristika. Pokaže li im se projekt uspješnim, a Buljubašić u to zasad nimalo ne sumnja, Rezidencija Dioklecijan mogla bi se pridružiti jedinom europskom lancu luksuznih umirovljeničkih domova. Splitski resort po svemu zadovoljava standarde toga lanca, no u tom bi slučaju cijena smještaja morala biti izjednačena s drugim resortima iz lanca. Zanimljivo je da lanac ima brojne pogodnosti, nalik na one iz luksuznih hotela poput širom svijeta, poznate i rasprostranjene hotelske franšize Hilton. Tako bi korisnici mogli jednu godinu provesti u Barceloni, jednu u Ženevi, a već iduću doseliti se u Split ili neki drugi dom iz lanca, gdje će naići na jednako dobru uslugu i uvjete smještaja.

Buljubašić nam je priznao kako ne namjerava stati. Stoga otkriva kako će već iduće godine još jedan ovakav luksuzni resort za seniore niknuti samo nekoliko desetaka kilometara dalje, u pitoresknoj Makarskoj. Nakon toga, tko zna? Možda ih na obali nikne još, što će, naravno, ovisiti o potrebama i potražnji.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:38