HUP PREDSTAVLJA

GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI Otkrivamo novi trend ulaganja: 228 milijardi dolara za dobre i odgovorne tvrtke

    AUTOR:
    • Vedrana Jelušić Kašić

  • OBJAVLJENO:
  • 11.10.2018. u 14:27

Zagreb, 061213.
Hotel Esplanade.
Na fotografiji: Vedrana Jelusic, sefica EBRD-a za Hrvatsku.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / CROPIX

Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Odjelu za financijsko savjetovanje, Deloitte

Ulaganje s učinkom novi je trend ulaganja, posebno cijenjen među investitorima kojima su, uz financijski prinos, bitni i pozitivni učinci koje njihovo ulaganje ima na društvo, kao što su investicije u zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost, ulaganja u obnovljive izvore energije ili pak poticanje veće uključenosti mladih u gospodarstvo.

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

Deloitte kao vodeća svjetska tvrtka za savjetovanje aktivno promiče ulaganja s učinkom, pružajući podršku investitorima pri definiranju strategije, odabiru financijskih instrumenta i upravljanju rizicima, kako bi kroz svoja ulaganja ostvarili svoje društvene i ekonomske ciljeve.

Ulaganje s učinkom dio je društvenog odgovornog poslovanja te je ujedno i u skladu s Globalnim ciljevima održivog razvoja koje je kreirala organizacija Ujedinjenih naroda s ciljem ostvarenja boljih životnih uvjeta do 2030., a koji uključuju smanjenje siromaštva, unapređenja obrazovanja, unapređenje energetskih sustava, postizanje veće ravnopravnosti spolova i održivosti okoliša. Takvi ciljevi ne mogu se ostvariti bez ulaganja, a prema procjeni UN-a, samo u slabije razvijenim zemljama postoji financijski jaz u odnosu na potrebne investicije od iznad 2 bilijuna eura. Strateške odrednice financijskih razvojnih institucija i agencija u svijetu također su u skladu su s Globalnim ciljevima održivog razvoja, usmjerujući svoje investicije u ona područja u kojima mogu ostvariti najveći utjecaj.

Globalna mreža za ulaganje s učinkom - GIIN jedna je od najaktivnijih organizacija na svijetu koje potiču ulaganja s učinkom i koja okuplja 175 članova uključujući mirovinske fondove, društva za upravljanje imovinom, savjetodavne tvrtke i osiguravajuća društva. Njihova vizija o neophodnosti ulaganja s učinkom za postizanje prosperitetne budućnosti, razvijena je u suradnji s Monitor Deloitte i uz podršku Rockefeller fundacije. Međutim, cilj GIIN-a nije postići da sva buduća ulaganja budu isključivo ulaganja s učinkom, već da investitori prilikom donošenja odluka o ulaganjima ugrade i ocjenu učinaka tih investicija na društvo.

Ulagači su vrlo često financijske institucije, mirovinski fondovi, osiguravajuća društva ali i mreže investitora koje sada i pojedincima nude priliku za ulaganje s učinkom. Na raspolaganju je čitav spektar financijskih instrumenata. Među institucionalnim ulagačima i međunarodnim financijskim institucijama posebno su popularne tzv. zelene obveznice. U ožujku ove godine tri razvojne međunarodne financijske institucije EBRD, IFC i EIB pridružile su s više od 400 milijuna eura ulagačima u Amundi Planet – Emerging Green One fond koji je prikupio ukupno 1.32 milijarde eura za ulaganja isključivo u izdavanje zelenih obveznica financijskih institucija na tržištima u razvoju. Također, u travnju ove godine Fransabank SAL, četvrta najveća banka u Libanonu, izdala je prve zelene obveznice u toj zemlji za financiranje projekata u području energetske učinkovitosti i obnovljive energije, a EBRD je bio jedan od većih institucionalnih ulagača.

Mikrokrediti, koji su također u ponudi naših komercijalnih banaka, vrlo su traženi od strane mikro i malih poduzeća za financiranje obrtnog kapitala ili širenja njihovog poslovanja. Poduzetnice, kao podzastupljena skupina u društvu a čije se poduzetničko djelovanje želi potaknuti, također su često su korisnice takvih zajmova koji ponekad integriraju i usluge poslovnog savjetovanja. Takve kredite kod nas nude Hrvatska poštanska banka i Raifeissenbank Austria d.d. Zagreb.

Nizozemski Triodos Investment Management, podružnica Tridos banke, jedan je od najvećih svjetskih investitora sa učinkom koji upravlja imovinom od oko 4.2 milijarde eura vrijednosti koji kroz pojedinačne fondove ulaže u obnovljivu energiju, zdravstvo, organsku poljoprivredu, održive nekretninske projekte, umjetnost i kulturu. Ulaganja s učinkom vrlo često se usmjeravaju u poljoprivredu kako bi se potakla zdrava proizvodnja hrane kao i poduzetništvo među mladima u poljoprivredi. Upravo jedan od Triodos fondova financira poljoprivrednike na područjima kao što su Palestina, Thailand i Dominikanska Republika, a koji prakticiraju održivi način proizvodnje i izbjegavaju tradicionalna kemijski intenzivna gnojiva u osjetljivim ekosustavima.

Akcijski plan za gospodarstvo budućnosti

Svatko tko želi biti dio gospodarstva budućnosti dolazi u Dubrovnik 22. listopada. Na najvećem skupu u zemlji o održivom poslovanju HUP I UN Global Compact okupljaju inovativne i odgovorne tvrtke, ministre gospodarstva, obrazovanja, rada, predstavnike UN-a i menadžere iz 30 zemalja da bi zajedno donijeli plan za razvoj održivog gospodarstva. "Hrvatska tvrtke trebaju se što prije pokrenuti. Građani očekuju od njih da posluju odgovorno, održivo, etično i da ulažu u inovacije u cilju stvaranja boljeg društva. U suprotnom – bit će kažnjene", poručuju lideri HUP-a, UN Global Compacta, ekonomisti i direktori dijela hrvatskih tvrtki uoči dosad najvećeg skupa u zemlji o održivom poslovanju.

Ostvarivanje pozitivnog društvenog utjecaja i unapređenje poslovnih uvjeta poslovanja, ključne su strateške odrednice Deloittea koji je uključen u mnoge projekte kojima se želi naglasiti važnost održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja. Jedan od takvih projekata je i Green Frog Award, koji je krenuo 2001. na razini središnje Europe i u okviru kojeg se dodjeljuju priznanja za najbolje izvješće o održivosti. Prošle je godine ovo priznanje u Hrvatskoj je dobila INA d.d., dok je društvo AD Plastik d.d. dobilo priznanje za poseban fokus na ljudska prava. Ovom inicijativom žele se otkriti, nagraditi i promaknuti tvrtke koje već izvještavaju o održivom razvoju i primjenjuju najbolje prakse u tom području, ali ujedno i potaknuti ostale da slijede njihov primjer.

Prema ovogodišnjem istraživanju GIIN-a procijenjeno ukupno ulaganja s učinkom iznosilo je oko 228 milijardi američkih dolara u 2017., što je dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se da će se broj ulagača još više povećavati s porastom svijesti o društvenom odgovornom poslovanju ali i sve većoj ulozi milenijalaca u društvu koji potražuju takve vrste financijske imovine za ulaganje. Prema izvješću GIINa, čak oko 50% ispitanika prvi put je ulagalo s učinkom u protekom desetljeću, te se također većina ispitanika u istraživanju izjasnila da planira investirati oko 8% više kapitala tijekom 2018.

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

Ovakva vrsta ulaganja omogućuje kapitalu da pridonese boljitku društva, te ujedno i preoblikuje dosadašnje poimanje ulaganja. Stvaranje poticajnog okruženja, unapređivanje financijskih instrumenata i razvijanje tržišta kapitala dodatno bi potaknuli ovo društveno korisnu ulagačku aktivnost.

Detaljnije informacije o programu konferencije "Održivost - budućnost poslovanja" i prijavama potražite na www.hup.hr.


PROJEKT JE NAPRAVLJEN U PRODUKCIJI NATIVE AD STUDIJA HANZA MEDIJA, HUP-a I GLOBAL COMPACT MREŽE HRVATSKA, U SKLADU S NAJVIŠIM PROFESIONALNIM STANDARDIMA JUTARNJEG.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo