HUP PREDSTAVLJA

GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI U Rimac automobilima zaposlili smo više od 400 ljudi iz 26 zemalja, naše škole ne obrazuju ljude za potrebe novog tržišta rada

Ususret najvećoj konferenciji o održivom poslovanju koja će se održati u ovom dijelu Europe "Održivost – budućnost poslovanja", 22. listopada 2018. u hotelu Excelsior u Dubrovniku, o budućnosti poslova, obrazovanju i održivom poslovanju popričali smo s Lanom Klubičko Runtić, direktoricom ljudskih resursa u tvrtki Rimac automobili koja će biti i jedna od panelistica na tribini Budućnost rada.

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

Lana Klubičko Runtić, direktorica ljudskih resursa u tvrtki Rimac automobili

• Pitamo za sve mlade hrvatske programere i inženjere. Kako dobiti posao u tvrtki Rimac automobili? Koje vještine, obrazovanje tražite kod svojih zaposlenika?

U Rimcu cijenimo formalno obrazovanje, ali nam je jako važna i volja za učenjem i razvojem specifičnih vještina i znanja, pa nudimo priliku da i netko tko nema formalno visokoškolsko obrazovanje dobije priliku raditi na projektima i pozicijama koje ih interesiraju. Trenutno zapošljavamo stručnjake iz raznih područja, od strojarstva do elektrotehnike, programiranja.

• Imate li problema s pronalaženjem odgovarajućeg radnog kadra?

- Za sada ne možemo reći da imamo velikih problema u pronalaženju odgovarajućeg kadra iako se osjeti nedostatak specifičnih vještina i iskustva u automobilskoj industriji. U takvim slučajevima se okrećemo stranim tržištima rada. Tako nas je danas preko 400 i više od 26 nacionalnosti.

• Kako bi po vama trebalo izgledati obrazovanje za budućnost? Čini li vam se da je kurikularna reforma korak u pravom smjeru?

- Budućnost je već nastupila, mi već malo kasnimo. Razlike se jasno vide već prilikom odrađivanja studentskih praksi između studenata s domaćih i stranih sveučilišta. Oni, primjerice, znaju kako pristupiti budućem poslodavcu, kako se ponašati na razgovoru za posao, kako pregovarati plaću. Naši studenti s druge strane, imaju snažnu teorijsku podlogu, akademsku širinu.

• Čini li vam se da mladima fali praktičnih vještina?

- Problem je što praktični rad treba pratiti i dostupnost tehnologija na fakultetima i u školama, općenito opremljenost naših škola i fakulteta alatima koje koriste poslodavci. Vidi se napredak na tom polju unazad deset godina, ali još uvijek ne možemo reći da je to na nivou koji zahtijeva tržište rada.

Akcijski plan za gospodarstvo budućnosti

Svatko tko želi biti dio gospodarstva budućnosti dolazi u Dubrovnik 22. listopada. Na najvećem skupu u zemlji o održivom poslovanju HUP I UN Global Compact okupljaju inovativne i odgovorne tvrtke, ministre gospodarstva, obrazovanja, rada, predstavnike UN-a i menadžere iz 30 zemalja da bi zajedno donijeli plan za razvoj održivog gospodarstva. "Hrvatska tvrtke trebaju se što prije pokrenuti. Građani očekuju od njih da posluju odgovorno, održivo, etično i da ulažu u inovacije u cilju stvaranja boljeg društva. U suprotnom – bit će kažnjene", poručuju lideri HUP-a, UN Global Compacta, ekonomisti i direktori dijela hrvatskih tvrtki uoči dosad najvećeg skupa u zemlji o održivom poslovanju.

• Za kojim ćete kvalifikacijama i vještinama imati potrebe u budućnosti? Ulazeći u doba autonomnih vozila, umjetne inteligencije kako pronaći radnike koji su spremni za poslove koji još uopće ne postoje?

- Odjel za razvoj autonomne vožnje u Rimcu već posluje te traži pojačanje – zapošljavamo razne stručnjake iz različitih polja. Ostvarujemo uspješnu suradnju s akademskom zajednicom. Dobrom povezanošću i planiranjem kvota upisa na fakultete, kao i prilagodba kurikuluma u skladu sa zahtjevima modernog tržišta rada i potreba realnog sektora, dobit ćemo sigurnu budućnost. Tu ne mislim samo na Rimac, nego na daljnja potencijalna ulaganja u Hrvatsku i razvoj automobilske industrije kod nas. Jedna firma ne čini industriju.

• Automobilizam i inženjering se još uvijek smatra muškim zanimanjem, kako to razbiti tu predrasudu? Koliko zaposlenica imate u Rimac automobili?

- Automobilska industrija je, kao i neke druge, tradicionalno “muška”. Činjenica je da se više muškaraca okreće automobilima i tehničkim zanimanjima, iako je zadnjih nekoliko godina vidljiv značajan napredak i u tim područjima. Iako je kod nas udio žena u ukupnom broju zaposlenika približno 20 posto, trenutno zapošljavamo više žena na inženjerskim pozicijama u odjelima razvoja, kao i u proizvodnji. Nadam se da će se taj trend nastaviti I ubuduće.

• Kako osiguravate da je svaki zaposlenik upoznat s novim trendovima u sektoru poput vašeg koji se brzo razvija?

- Naši zaposlenici redovno odlaze na stručne edukacije, seminare. Mnoge i sami organiziramo u firmi kad se ukaže potreba za nadogradnjom nekih znanja i vještina. Podržavamo nadogradnju formalnog obrazovanja, surađujemo s mnogim fakultetima na raznim projektima i stipendiramo doktorske studije.

Stranci zaposleni u Rimac Automobili 2018.
Stranci zaposleni u tvrtki Rimac Automobili (2018. godina)

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

• Kako zadržavate vaše radnike? Koje im radne uvjete nudite u Rimac automobilima?

- Osim plaće, koja je u prosjeku značajno veća od prosjeka države, kontinuirano radimo na poboljšanju radnih uvjeta naših zaposlenika. Istaknula bih ugodno i opušteno okruženje, moderne prostore za rad, ali i brojne mogućnosti i prostore za opuštanje (zelene zone, prostor za gejmere, vanjski zeleni prostori za druženje). Velika prednost je svakako to, što naši zaposlenici mogu svoje kućne ljubimce dovoditi sa sobom na posao. Imamo i fleksibilno radno vrijeme za zaposlenike kojima to priroda posla dopušta, redovne team building-e. Pozitivna i ugodna atmosfera je sigurno nešto čime se ponosimo i što naši zaposlenici naglašavaju i cijene.

Detaljnije informacije o programu konferencije "Održivost - budućnost poslovanja" i prijavama potražite na www.hup.hr.


PROJEKT JE NAPRAVLJEN U PRODUKCIJI NATIVE AD STUDIJA HANZA MEDIJA, HUP-a I GLOBAL COMPACT MREŽE HRVATSKA, U SKLADU S NAJVIŠIM PROFESIONALNIM STANDARDIMA JUTARNJEG.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:36