HUP PREDSTAVLJA

GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI Upoznajte inovatora i poduzetnika godine koji je u Hrvatsku uveo kružnu ekonomiju

Donji Kraljevec (Prelog), 080614.
Reportaza o poduzecu Tehnix koje se od 1991. godine bavi proizvodnjom strojeva i opreme za zastitu okolisa, poput strojeva za automatsko izdvajanje bio-razgradivog otpada, strojeva za reciklazu otpada, sotirnica za reciklazu i baliranje sirovina iz prikupljenog komunalog otpada, reciklaznih dvorista, mobilnih naftnih pumpi, raznih kontejnera i ostalih inovativnih prozivoda u podrucju ekoindustrije koji se izvoze u brojne zemlje cijelog svijeta.
Na fotografiji: Djuro Horvat, vlasnik Tehnixa.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Đuro Horvat, vlasnik Tehnixa

Oni mijenjaju stara vozila s velikom potrošnjom goriva za nova vozila s istom snagom, ali s gotovo 50 posto manjom potrošnjom. Zaposlili su dva radnika samo za potrebe reciklaže otpada.

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

Sve svoje proizvode nakon uporabe mijenjaju sistemom staro za novo te ih recikliraju, a sirovine predaju nadležnoj komunalnoj tvrtki. Oni žive životom kružne ekonomije. Dakako, riječ je o međimurskoj kompaniji Tehnix, vodećoj eko industriji za proizvodnju strojeva i opreme u funkciji zaštite okoliša, koja svoje poslovanje temelji na održivom razvoju.

- Izgradili smo i solarne elektrane od 100 kW/1000 kW na krovištu pogona, a energiju koristimo u proizvodnji novih strojeva. Za unutarnji promet osoba koristimo električna vozila. Sanitarne vode nakon obrade u našem uređaju za pročišćavanje voda biorotoru koristimo za zalijevanje zelenih površina – nabraja vlasnik i inovator Đuro Horvat, čija tvrtka godišnje ulaže pola milijuna eura u održivo poslovanje.

On će na konferenciji "Održivost – budućnost poslovanja" 22. listopada 2018. u hotelu Excelsior u Dubrovniku, u organizaciji HUP-a i UN Global Compacta, s ostatkom poslovne zajednice i predstavnicima državne uprave govoriti o gospodarstvu budućnosti, dobrim praksama i inovativnim rješenjima poslovnog sektora za zaštitu okoliša. Takvih rješenja Tehnix ima napretak.

Međimurska tvrtka osnovana je 1991., stasala je usporedno s razvojem filozofije o odgovornom životu čovjeka na Zemlji, u međuvremenu postala predvodnik proizvodnje ekoloških postrojenja i opreme u nas, regiji i šire, koji nudi široki asortiman opreme za zaštitu okoliša, reciklažu krutog komunalnog otpada i obradu voda. Imaju gotovo 300 proizvoda u portfelju! Poznata je njihova metoda za recikliranje mješanog komunalnog otpada pod nazivom MBO-Te (mehaničko-biološka-termička obrada), u čiji su razvoj i proizvodnju krenuli prije 15-ak godina. I bio je to izazov, kaže Horvat, ali i očekivani iskorak. Prvo MBO-Te postrojenje pušteno je u rad u Rumunjskoj 2005. kad se po prvi put moglo vidjeti kako se otpad trenutačno razdvaja u osam vrsta vrijednih sirovina: plastiku, karton, papir, PET, aluminij, staklo, tekstil i metal. Organski otpad i biorazgradivi otpad postaju kompost kroz 6-8 tjedana, a ostatak sitnog gorivog otpada (oko 40%) gorivo za cementare i energane.

- Danas u raznim zemljama radi 50-ak MBO-Te postrojenja, a u posao s MBO-Te uložili smo 10 godina rada i 10 milijuna eura, što nam donosi novu poziciju i 40 posto prihoda – ističe Horvat, koji je 2016. u Hrvatskoj dobio prestižnu nagradu EY Poduzetnik godine.

Napominje da je MBO-Te važan za njih, kao inženjersko i poslovno dostignuće, a za svijet kao učinkovit način sučeljavanja s globalnim problemom otpada.

- Čovjek proizvede prosječno 0,75 kg otpada na dan. Na sreću, ljudska svijest je došla na razinu kad otpad nije smeće, već resurs – sirovina. Saživila je filozofija održivog života na Zemlji – cirkularna ekonomija. Prirodni resursi se neće više (nikad) trošiti bezumno i bespovratno na način „sirovina-proizvod-smeće“, već razborito i domaćinski, u neprekinutom kružnom kretanju „sirovina-proizvod-sirovina“ – smatra međimurski poduzetnik.

Desetogodišnji razvoj reciklažnih tvornica tražio je i ovladavanje brojnim znanjima kao što su biologija, kemija, informatika, automatika, strojarstvo.

- Uz to, ulazak u svaku novu regiju redovito znači i dislociranje dijela proizvodnje u druge zemlje, uvođenje lokalnih partnera–podizvođača i traži opet nova znanja, pored tehničkih i ona poslovna, organizacijska, projektna. Znanje se okuplja i razvija, transformira u nova, na čemu u Tehnixu radi skoro 50 VSS stručnjaka, od čega 30 inženjera – ističe vlasnik tvrtke, čija vrijedna imovina čini i ono nematerijalno -  čak 45 patenata.

Akcijski plan za gospodarstvo budućnosti

Svatko tko želi biti dio gospodarstva budućnosti dolazi u Dubrovnik 22. listopada. Na najvećem skupu u zemlji o održivom poslovanju HUP I UN Global Compact okupljaju inovativne i odgovorne tvrtke, ministre gospodarstva, obrazovanja, rada, predstavnike UN-a i menadžere iz 30 zemalja da bi zajedno donijeli plan za razvoj održivog gospodarstva. "Hrvatska tvrtke trebaju se što prije pokrenuti. Građani očekuju od njih da posluju odgovorno, održivo, etično i da ulažu u inovacije u cilju stvaranja boljeg društva. U suprotnom – bit će kažnjene", poručuju lideri HUP-a, UN Global Compacta, ekonomisti i direktori dijela hrvatskih tvrtki uoči dosad najvećeg skupa u zemlji o održivom poslovanju.

JESI ZA GOSPODARSTVO BUDUĆNOSTI? ISTRAŽI OVDJE

Kad je Europska komisija u proljeće 2014. proklamirala novu strategiju - koncept cirkularne ekonomije s ambicioznim ciljem da se do 2030. ostvari razina reciklaže 70% komunalnog otpada i 80% paketiranog otpada, međimurskoj tvrtki to je samo donijelo potvrdu – put kojim su krenuli je onaj pravi. Na simboličkoj razini, 2014. je označila kraj ere linearne ekonomije iz 19. i 20. stoljeća u kojoj su se i ljudi i Zemlja nemilice trošili. A Tehnix još od 1991. i svog osnutka širi svijest o nužnosti ekološkog načina života pa im je sve to dalo vjetar u leđa.

U novoj ekonomiji – gospodarstvu budućnosti -  upravo takvi pobjeđuju: ispred svog vremena, inovativni i fokusirani na ljude i zajednicu.

Detaljnije informacije o programu konferencije "Održivost - budućnost poslovanja" i prijavama potražite na www.hup.hr.


PROJEKT JE NAPRAVLJEN U PRODUKCIJI NATIVE AD STUDIJA HANZA MEDIJA, HUP-a I GLOBAL COMPACT MREŽE HRVATSKA, U SKLADU S NAJVIŠIM PROFESIONALNIM STANDARDIMA JUTARNJEG.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo