TOKSIČNO MLIJEKO

'HITNO UVODIMO STROGE KONTROLE UVOZNOG I HRVATSKOG MLIJEKA' Ministar Jakovina za Jutarnji

Ovaj slučaj je pokazao da naš sustav funkcionira i da možemo dovoljno brzo reagirati, kaže ministar
 Dragan Matić/CROPIX

Nije prošlo ni pet minuta nakon što je u petak poslijepodne iz kabineta ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine stigao autorizirani intervju o saborskoj raspravi o prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, na mejl je stigla i druga obavijest. Priopćenje Ministarstva o povlačenju iz dućana Dukatovog i Vindijinog mlijeka zbog prisutnosti opasnog aflatoksina uzbunilo je javnost, pa smo intervju nastavili i u subotu. Naravno, problemi sa zagađenim mlijekom dobili su prioritet ispred zemljišne reforme.

Prisutnost aflatoksina u mlijeku naših dvaju najvećih mlijekara cijeli vikend je uznemiravalo javnost. Što su točno utvrdile vaše nadležne službe?

- Odmah je po dobivanju pozitivnog testa orijentacijskom metodom na Hrvatskom Veterinarskom Inistitutu organiziran odlazak nadležne veterinarske inspekcije u službene kontrole u Vindiju i Dukat. Zbog orijentacijskom metodom utvrđenih nešto povišenih koncentracije Aflatoksina M1 u navedenom mlijeku, uzorci su poslani na potvrdni test u Beč kako bi bili sigurni da se stvarno radi o tom mikotoksinu i tim koncentracijama. Bez obzira na to što nismo imali rezultate potvrdnog testa upozorili smo potrošače a proizvođačima naložili povlačenje tih šarži mlijeka iz prodaje, te poduzeli mjere za otkrivanje izvora ulaska tog mikotoksina u mlijeko.

Objasnite nam zašto je informacija o zaraženom mlijeku došla iz BiH ?

- Uprava veterinarstva BiH je u okviru pojačanog nadzora ulaska svih namirnica u BiH, što je posljedica naše kontrole njihovog mlijeka, isto tako samo orijentacijskom metodom dokazala prisutnost Aflatoksina u mlijeku i o tome nas pismeno obavjestila na što smo mi odmah reagirali po potvrđenom orijentacijskom testu napravljenom na HVI.

Tko i koliko često kontrolira prisutnost aflatoksina i drugih štetnih tvari u stočnoj hrani, posebno u kukuruzu koji je lani stradao zbog suše?

-RH, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava veterinarstva, u okviru Državnog monitoringa prisustva rezidua i Plana monitoringa za hranu za životinje usklađenog i određenog EU propisima kontrolira mlijeko i stočnu hranu u kojoj do sada nije potvrđen Aflatoksin, osim u jednom slučaju stočne hrane koja je neškodljivo uništena. U RH nije bilo značajne pojavnosti mikotoksina, što se može zaključiti i iz nalaza dobivenih u sklopu Državnog programa monitoringa (koji se u RH provodi od 1998. godine) kao i iz Plana monitoringa hrane za životinje, što ne znači da u ovoj godini taj nadzor neće biti pojačan.

Koliko ste hrane prekontrolirali ?

- Planom monitoringa za hranu za životinje od 1.05 2012. do 1.1.2013. pretraženo je 98 uzoraka na mikotoksine a samo je jedan bio pozitivan. Posebno na Aflatoksin pretražen je 29 uzoraka sa 1 pozitivnim nalazom. Prema propisima EU dužni smo kontrolirati 10% mlijeka na farmi i tijekom prošle godine nije bilo niti jednog pozitivnog nalaza. Treba naglasiti da svi naši propisi usklađeni sa EU traže od proizvođača odnosno mljekara puno veći angažman i odgovornost u kontroli proizvoda kroz HACCP sustav samokontrole. Njegovo provođenje kontrolira veterinarska inspekcija.

Što moraju napraviti proizvođači?

- U slučaju značajne pojavnosti neke tvari ili saznanja o mogućoj opasnosti proizvođači su dužni načiniti analizu opasnosti svojih proizvoda i u skladu s tim u svojim procedurama odrediti koliko će čega morati sami slati na analizu. Kontrola će u ovoj godini biti pojačana kako u priozvodnji stočne hrane tako i u proizvodnji i uvozu mlijeka, posebno zbog situacije u zemljama oko nas.

Iz Dukata je stigla kritika Ministarstvu da će zbog neučestale kontrole kvalitete mlijeka na sebe preuzeti taj posao kod kooperanata. Kako to komentirate, kontrolirate li dovoljno kvalitetu mlijeka i koliko često?

- Kontrola mlijeka je kao što sam već rekao propisana pravilnicima i njezina učestalost ovisi o dobivenim nalazima. Veterinarski inspektori organiziraju uzimanje mlijeka prema državnom planu monitoringa rezidua na tvari koji su unaprijed određene planom , a jedna od njih je i aflatoksin, te provode mjere ukoliko pristigne sumnjiv ili pozitivan nalaz te provode istragu i zabranjuju predaju mlijeka sve dok se ne dokaže da mlijeko udovoljava pripisanim kriterijima. Naravno da će tijekom ove godine broj službenih kontrola biti veći u skladu sa dobivenim nalazima što se mlijeka i stočne hrane tiče.

Što je s mljekarama koje rade svoje interne kontrole?

-Mljekare su obvezne raditi analize sukladno odredbama pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, koji ako ne predviđa analiziranje na aflatoksine obvezuje da svaki subjekt u poslovanju s hranom, pa tako i mljekare koji u okviru svog HACCP plana (plan samokontrola), nakon izvršene analize rizika, trebaju uključiti i analize na pojedine tvari sukladno prepoznatim opasnostima. Ako je Dukat dao takovu izjavu onda je to netočno i nekorektno jer su iz važećih propisa obvezni kroz svoj sustav kontrolirati i proizvoditi zdrav, siguran i kvalitetan proizvod koji će ponuditi potrošačima. Shodno tome, očito je da ćemo dodatno morati pojačati kontrole i u samim mljekarama.

Možete li s punom odgovornošću reći da je mlijeko koje pijemo zdravstveno ispravno?

-Mogu, jer je i ova situacija pokazala da sustav funkcionira i da su naše reakcije više nego brze. Dakle i u svakom drugom slučaju sumnje ili pojave nekih nesuklandosti, čega nažalost uvijek može biti, što nije nešto što se dešava samo kad nas već i u cijeloj EU, regirat ćemo odmah i javnost upoznati sa svim činjenicama.

Kako ste pojačali kontrolu i da li ste povećali kontrolu mlijeka iz uvoza jer je kukuruz zaraže u cijeloj regiji?

-Pojačana je kontrola mljekara, ali i isporučitelja mlijeka sa farmi jer se želi otkriti koji od kooperanata imaju eventualno neadekvatnu hranu. Još jednom je važno naglasiti da se radi o orijentacijskom testu i da za sve daljnje korake treba pričekati nalaz iz Beča kao jedini mjerodavan,što nas ne spriječava da u međuvremenu provodimo sve već navedene mjere. Isto tako, kao što sam već rekao, dodatno smo pojačali kontrolu uvoza, da se ne bi našli situaciji da uvezemo mlijeko zdravstveno ili higijenski neispravno.

Dva dana ste na sjednici Sabora slušali raspravu o prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Kakvi su vaši dojmovi?

- Očekivali smo da će to biti oštra i bučna rasprava obzirom da je parlament politička pozornica na kojoj se prikupljaju politički bodovi, posebice sad kad se približavaju lokalni izbori. Zato je i bilo previše populizma, demagogije i predizborne retorike, posebno u izlaganjima nekih pojedinaca i stranaka koje su dugo godina kreirale i vodile poljoprivrednu politiku, a u raspravi prikazivali sebe kao svece koji su sve radili dobro, čak što više odlično. Da je tako kako tvrde, ne bi sve ove godine ovoliko državnog poljoprivrednog zemljišta stajalo neobrađeno, proizvodnja padala, a uvoz hrane rastao.

Jesu li vas zastupnici iznenadili pokojim pitanjem ili primjedbom?

- Čudno je da su kritičari iz HDZ-a i HSS-a bili glasni, a upravo su oni vodili poljoprivredu dugi niz godina i doveli nas do ovako lošeg stanja sa kojim nitko nije zadovoljan. Da ne spominjem tek podjelu zemlje na lokalnoj razini gdje su uglavnom bili i na vlasti.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:27