VLADINE MJERE ZA POTICANJE INVESTICIJA

‘AKO SE NE POJAVE INVESTITORI, SVE ŠTO SADA RADIMO BIT ĆE UZALUD’ Pet ministara u Osijeku

 Elvedji/CROPIX

Na dan 12. ožujka u program predstečajne nagodbe prijavljeno je 34,3 milijarde kuna u tvrtkama koje zapošljavaju 27.797 zaposlenih, izvijestio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac na Proinvestu u Osijeku, gdje su predstavnici pet ministarstava predvođeni potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem održali prezentaciju ključnih mjera Vlade za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva.

- Nedopustivo je da stečajevi traju godinama i zato smo si za predstečajne nagodbe postavili rok od 120 dana. Plan je da se do svibnja postupak završi za nekih 100 tvrtki, a trenutno su u završnoj fazi Industrogradnja, potom Dalekovod, Erdutski vinogradi, Spačva… Tu je ključna uloga banaka, a mi kontroliramo postupak i ne dopuštamo da se špekulira. Zato idemo i u dodatni zakon kako bi nekretnine koje budu ostale u privredi imale manja opterećenja, a one koje su izvan funkcije ćemo destimulirati - rekao je Lalovac, dodavši da je najviše nagodbi pokrenuto u građevinarstvu (10,6 mlrd.), potom u prerađivačkoj industriji (7,7 mlrd.), trgovini (4,8 mlrd.)…

Predstečajne nagodbe samo su jedan segment programa Vlade, pri čemu je osnovni cilj i ključna stvar za oporavak, prema riječima potpredsjednika Grčića, gospodarski rast.

No, njega ćemo u ovoj godini teško dočekati, pa Grčić kaže da bi svaki rast bio uspjeh. Ključnim problemom ocijenio je pad investicija u razdoblju od 2008. do 2012. godine, u kojem je paralelno s padom investicija za nominalno 36 posto, a realno i više porastao javni dug države sa 100 na 175 milijardi kuna.

- To je dovelo do toga da već ove godine deficit ide kompletno u kamate. Zato će rebalans koji ide ovaj tjedan biti minimalan, a ministar financija Slavko Linić ovih je dana na ‘road showu’ kako bi došao do najpovoljnijih uvjeta za financiranje deficita, koji ćemo iz zaduživanja financirati zato što smo se odlučili na fiskalnu konsolidaciju kroz nekoliko godina, a ne odjednom - rekao je Grčić.

- Ne možemo više trošiti, jer se ne možemo dinamično i snažno zaduživati, a s druge strane nema ni bolnih rezova jer daljnje smanjenje potrošnje ne bi pomoglo gospodarskom razvoju. Zato pokušavamo hodati po rubu. Investicije su ključ, a za taj je ciklus ključan privatni sektor koji nosi više od 50 milijardi kuna investicija, dok javni sektor nosi do 20 milijardi, ali sve što radimo neće biti dovoljno bez povratka stranog kapitala - istaknuo je Grčić i dodao da je “Agencija za investicije i konkurentnost identificirala oko 380 milijuna eura u privatnom sektoru, odnosno onih koji su se obratili za pomoć.”

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je da će Zakon o strateškim investicijama za koji tjedan ići u saborsku proceduru.

- Želio bih živjeti u zemlji kojoj je takav zakon nepotreban, no kada smo pogledali koliko se godina troši na rješavanje papira, odlučili smo djelovati i odmah smo prozvani za lopovluk, da ćemo rasprodati javna dobra. Prozvani smo za sve ono za što nisu prozvani oni koji 20 godina nisu ništa radili i čak su otjerali mnoge investitore - rekao je Vrdoljak.

- Taj zakon ne derogira nikakav prostorni plan. Investitori nisu kriminalci i lopovi, nego ljudi koji daju posao našim radnicima i osiguravaju dodatne vrijednosti - rekao je Vrdoljak.

Objavio je kako su od utorka u primjeni i poticaji za mikropoduzetnike, odnosno one koji će zaposliti najmanje tri osobe na minimalno tri godine za investicije od minimalno 50 tisuća eura, gdje im se porez na dobit umanjuje za 50 posto na pet godina.

‘Porez na nekretnine još se definira’

Medije je zanimalo i hoće li 1. travnja stupiti na snagu Zakon o porezu na nekretnine, kako je to nedavno u Osijeku najavio ministar Linić?

- Koji 1. travnja - pitao je Grčić.

- Dopustite da unutar Vlade o tome još razgovaramo. Ministar obilazi Hrvatsku i upoznaje ljude s namjerom, a o konačnoj varijanti ćemo još razgovarati - rekao je Grčić, dok je Vrdoljak na upit je li HNS i dalje protiv tog zakona rekao da po tom pitanju nema ništa novo.

Vrdoljak: Pomolimo se Bogu za strateškog partnera

Ministre je ispred zgrade Poljoprivrednog fakulteta dočekalo više od 100 radnika tekstilne tvrtke MK Slavonija, koji su prvenstveno čekali ministra Vrdoljaka, a njega i HNS su nazvali “grobarima tvrtke”. Riječ je o tvrtki u većinskom vlasništvu države, a radnici čekaju isplatu četiriju plaća i putnih troškova u vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna, čime su kulminirali problemi te tvrtke.

- Možemo se moliti Bogu da svi skupa nađemo strateškog partnera. Ako ga vi imate, dođite kod mene da vidimo što se može učiniti - rekao je Vrdoljak, što nije zadovoljilo okupljene radnike, koji su sve ministre izviždali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:15