SANADER IZ SALZBURGA

‘Imao sam dogovor s tužiteljstvom da se vratim i predam’

Sanader saslušan na sudu, u pritvoru ostaje 14 dana
 Marko Miščević/Cropix

SALZBURG - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas je ponovno izveden pred dežurnog istražnog suca Zemaljskog suda u Salzburgu .

Saslušanje je provedeno između 11 i 12 sati.

Ovaj put na saslušanju je bio Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan. Kako je novinarima potvrdio potpredsjednik suda dr. Philipp Bauer, dežurni sudac utvrđivao je samo postoje li, uz međunarodnu tjeralicu koja je raspisana za Sanaderom, svi potrebni podaci o osnovanoj sumnji u počinjenje kaznenih djela. Sanaderu je nakon toga potvrdio 14-dnevni pritvor.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU SANADERA

Na saslušanju Sanader se nije izjašnjavao o tome pristaje li na izručenje Hrvatskoj, a time i na tzv. skraćeni postupak, ili će se tome protiviti.

Potpredsjednik suda naglasio je da će ovaj slučaj preuzeti drugi sudac kad Hrvatska pošalje zahtjev za izručenjem.

Sanaderov odvjetnik Werner Suppan, koji je u subotu najavio da će i prije i poslije saslušanja okupljenim hrvatskim novinarima ispred suda dati izjavu, to ipak nije učinio. Na sud je ušao na kolni ulaz, osobnim automobilom, te se odmah nakon ispitivanja odvezao prema Beču. Pozivi na mobitel također nisu urodili plodom jer se stalno javljala govorna pošta.

No, za austrijsku agenciju APA Suppan je dao izjavu u kojoj je naglasio da je Sanader i pred sucem ponovio da nije bio u bijegu. Prema njegovoj izjavi, Sanader se vraćao u Hrvatsku, o čemu je, kako tvrdi, imao i dogovor s hrvatskim Tužiteljstvom. No, preduhitrila ga je akcija austrijskog MUP-a, koji ga je uhitio i zapravo spriječio da se vrati u RH.

Odvjetnik Suppan istaknuo je da se Sanader nije protivio izručenju. No, dodao je da se o tome danas nisu izjasnili jer još razmišljaju o mogućnosti prihvaćanja skraćenog postupka izručenja. Također je dodao da se Sanader osjeća dobro, da je bio jako koncentriran tijekom saslušanja i da je zadovoljan tretmanom i odnosima s osobama u pritvoru i ćeliji.

Prema izjavi Sanaderova odvjetnika APA-i, sljedeće saslušanje bit će po isteku 14-dnevnog pritvora. Međutim, postupak vezan za izručenje zapravo će se nastaviti kad Zemaljski sud u Salzburgu, preko ministarstava pravosuđa dviju država, zaprimi hrvatski zahtjev za izručenjem, tako da novo saslušanje može biti i prije.

S obzirom na to da su Sanader i njegov odvjetnik pred sud izišli s tvrdnjom da nije bio u bijegu, postoji mogućnost da pripremaju zahtjev da se Sanadera, uz jamčevinu, pusti na slobodu do okončanja postupka.

Čini se da je odvjetnik Suppan bio jedina osoba koja je ovaj vikend u pritvoru posjetila bivšeg hrvatskog premijera. Navodnu će mu posjeti biti omogućeni od prvoga radnoga dana, dakle, od sutra. Sanader bi u ponedjeljak trebao proći i redovni liječnički pregled u pritvoru.

Do sada, potvrdili su iz zatvorske uprave, Sanader nije imao nikakvih problema ni posebnih zahtjeva. Tražio je samo tablete koje je imao u svojoj prtljazi prilikom uhićenja, što mu je i omogućeno. Problem mu nije bio ni kada su mu uzimali otiske prstiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:23