OTVORENJE

‘Krapina će s ovim muzejom postati turistička meka’

Ministar kulture istaknuo je da se u Krapini još trebaju sagraditi prapovjesni park i hoteli

KRAPINA - Valja u životu biti uporan, nikad ne odustajati i snovi će nam se onda i ostvariti - rekla je premijerka Jadranka Kosor otvarajući u subotnje podne Muzej krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom, nadovezavši se na emotivan govor autora postava, paleontologa Jakova Radovčića, koji je rekao da je završetak tog velebnog zdanja ostvarenje njegovog životnog sna.

Premijerka se za otvorenje dobro pripremila: o samom postavu i nalazištu neandertalaca te Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru , kojemu je novi muzej posvećen, govorila je iscrpnije od samog Radovčića te arhitekta Željka Kovačića, naglasivši osobnu fascinaciju tim zdanjem koji je, rekla je, jedna od važnih kapitalnih investicija Vlade. Uz nju je bilo pola Vlade, ministar kulture Božo Biškupić i potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak , a osim ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja Goranke Horjan, govorili su i gradonačelnik Krapine Josip Horvat te župan krapinsko-zagorski Siniša Hajdaš Dončić, koji je naglasio važnost tog objekta za budući gospodarski i turistički razvoj cijelog kraja. Kao izaslanica predsjednika RH dr. Ive Josipovića došla je njegova savjetnica Zrinka Vrabec Mojzeš.

Bit će to meka za turiste, očekuje se. Treba urediti prapovijesni park, sagraditi i hotele što za razliku od parka neće biti 'posao Vlade'. Valjda će se pojaviti neki investitori, rekao je Biškupić.

Na otvorenju je zabavno bilo gledati blagoslov muzeja budući da muzej priča sasvim drukčiju priču o postanku čovjeka i svijeta od one biblijske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:29