RAZOČARANI ANTE DEUR

‘Ministarstvo je srozano na najniže grane’

 Dragan Matić/EPH

Premda je bio među braniteljima koji su podignuli šator u Savskoj, otkad je postao poseban savjetnik predsjednice za branitelje, Ante Deur suzdržava se od komentiranja događaja vezanih uz izbor ministra branitelja. Kao savjetnik predsjednice ne smije se, tvrdi, miješati u odluke Vlade.

Što se događa s izborom ministra branitelja s obzirom na to da je Milijan Brkić sada odustao? Znate li vi koja je pozadina te odluke?

- Ne znam zašto je Brkić odustao. Ali mislim da je to velika šteta jer se radi o drugom čovjeku HDZ-a, istinskom branitelju, odličnom operativcu. A na mjestu ministra branitelja treba upravo osoba koja će kvalitetno participirati u Vladi. Ljudi koji rade u Ministarstvu tamo su već 20 godina i znaju svoj posao, ali treba netko će provoditi politiku, dakle tko poznaje situaciju, i davati kvalitetne prijedloge kako bi se poboljšao status braniteljske populacije. Danas je Ministarstvo branitelja, nažalost, srozano na najniže grane i to se mora promijeniti.

Ali kako je moguće da vlast ne može naći kandidata za ministra branitelja već mjesec i pol?

- Ne bih ulazio u ocjene zašto je to tako. Meni je žao zbog svega što se događa. Posebno zbog toga što se radi o resoru koji ima puno problema, donosi se proračun, a nemamo ministra. Svi branitelji su zbog toga u teškoj poziciji. I ne radi se tu samo o materijalnim pravima već prije svega o tome da se sva prava branitelja moraju vratiti u jedan zakon za koji će biti nadležno jedno ministarstvo.

Šator u Savskoj podignut je, tvrdilo se, zbog rušenja dostojanstva branitelja. Ali nije li to što nema ministra tako dugo također rušenje dostojanstva, no nitko zbog toga ne prosvjeduje?

- Branitelji su ogorčeni zbog cijele situacije. Mnogi od njih i mene zovu u Ured predsjednice i šalju mi poruke, ali ja se s pozicije savjetnika ne mogu utjecati na izbor ministra. Svi branitelji žele da se ova situacija što prije razriješi jer je u tom resoru milijun problema koje treba čim prije početi rješavati. Ministarstvo branitelja pretvoreno je u resor socijale, a to se nikako nije smjelo dogoditi.

Što bi premijer trebao učiniti? Podržati svakog kandidata kojeg predloži Domoljubna koalicija, odnosno HDZ ili ne?

- Ne bih se miješao u to što bi premijer trebao učiniti. Predlaganje ministra je u nadležnosti premijera i Vlade. Braniteljsku populaciju zanima da na to mjesto dođe osoba koja će Ministarstvo pretvoriti u instituciju koja rješava probleme. Evo, primjerice nitko ne govori o tome da još tražimo više od 1000 osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Je li bilo u redu to što je premijer pozvao braniteljske udruge da predlože kandidate za ministra?

- Politika je ta koja treba preuzeti odgovornost i predložiti ministra, a ne udruge. Pa zamislite da su sve poljoprivredne udruge davale prijedloge za ministra poljoprivrede?! Možda bi bilo razumljivo da se to napravilo kod prvog predlaganja ministra branitelja, ali ne sada.

Kako komentirate to što je premijer osobno ponudio Đuri Glogoškom da bude ministar?

- Na znam kako je do toga došlo. Đuro sigurno jako dobro poznaje braniteljsku problematiku, a ostale odluke su na politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:19