RAZMIŠLJA O TUŽBI

‘Moja curica je bolesna zbog opasnog cjepiva. To je suludo!’

Ogorčena i šokirana majka: Kako je moguće da je moje dijete dobilo bolest protiv koje je cijepljeno?
Pula, 091109.Danas je u Puli pocelo cjepljenje protiv gripe. Za sada je stiglo samo cijepivo protiv obicne sezonske gripe a pocetkom prosinca ocekuje se i cjepivo za svinJsku gripu.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

ZADAR - Šestogodišnja djevojčica iz Zadra, koja uskoro kreće u prvi razred, prije dva tjedna primila je cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeola. Riječ je o obaveznom cjepivu MoPaRu, koje pred polazak u školu moraju primiti sva djeca predškolskog uzrasta. Međutim, 16. dan nakon cijepljenja djevojčica je dobila zaušnjake! Njezina majka, ogorčena i šokirana time što se dogodilo njezinoj djevojčici, razmišlja o tužbi.

- Zašto se predškolska djeca i dalje cijepe MoPaRu-om kad stručnjaci već godinama upozoravaju na štetnost tog cjepiva? Kako je moguće da cijepim dijete protiv zaušnjaka, a ono nakon dva tjedna dobije tu bolest? To je suludo! Ne želim niti pomisliti što bi bilo da je dobila meningitis, koji je isto nuspojava tog cjepiva.

Roditelji nemaju izbora

Iako znamo da je cjepivo štetno, mi roditelji nemamo pravo glasa, nego moramo dijete voditi na cijepljenje jer inače mogu završiti na sudu - kaže majka K. P. (podaci poznati redakciji), koja je cijeli slučaj prijavila ambulanti gdje je djevojčica primila cjepivo. Odgovor zašto se to dogodilo nije dobila.

Velik broj nuspojava

Djevojčici koja dotad nije imala zdravstvenih problema nakon cijepljenja natekla je cijela desna strana lica i dobila je visoku temperaturu. Roditelji su je odveli na Hitnu, gdje su joj rekli da ima upalu uha i dali antibiotike. Međutim, kako temperatura nije prestajala rasti, majka je posumnjala da je riječ o zaušnjacima. Nakon što su napravljene pretrage, roditelji su ostali šokirani: vrijednosti u serumu i urinu bile su daleko iznad normalnih, a pedijatar je potvrdio da je riječ o zaušnjacima.

Do travnja 2009. MoPaRu cjepivo nalazilo se u obaveznom kalendaru cijepljenja za bebe s godinu dana i predškolsku djecu. Međutim, zbog velikog broja nuspojava i otkrića da soj iz tog cjepiva izaziva horizontalni prijenos na roditelje cijepljene djece koja su oboljeli od meningitisa i orhitisa, Ministarstvo zdravstva na preporuku Agencije za lijekove skida MoPaRu i umjesto toga u obavezni kalendar uvrštava cjepivo Priorix proizvođača GlaxoSmithKline. Ta odluka, međutim, odnosila se samo na cijepljenje male djece, dok je MoPaRu za predškolce do danas ostao obavezno cjepivo, što nam je u ponedjeljak potvrđeno i u Agenciji za lijekove.





Gotovo 500 bolesti zbog MoPaRu-a

Službi za epidemiologiju 2007. prijavljene su 93 nuspojave cjepiva MoPaRu. Od toga, 80 se odnosilo na zaušnjake, 13 na meningitis. Godine 2008. brojka je drastično porasla: od 276 nuspojava 228 bili su zaušnjaci. Nakon što je cjepivo povučeno za bebe, u 2009. prijavljeno je novih 90 slučajeva reakcija na MoPaRu. Na pitanje zašto je MoPaRu ostao obavezno cjepivo, u Agenciji za lijekove kažu da ‘zaušnjaci nisu opasni’.









Ako ne cijepite dijete, možete završiti na sudu!

Ako roditelj odbije cijepiti dijete, čeka ga poziv na Prekršajni sud, i to zbog neprovođenja imunizacije po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Ministarstvo zdravstva dosad je prijavilo tri majke koje su odbile dijecu cijepiti s MoPaRu i DiTe plus IPV. Jedna od njih je majka čije je dijete zbog reakcije na ranije cijepljenje bilo hospitalizirano u Klaićevoj bolnici. No, Ministarstvo to nije smatralo olakšavajućom okolnošću...





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 02:50