‘Otkaz onome koji kaže bilo što o HEP-u’

ZAGREB - Uprava HEP-a odlučila je zaustaviti curenje informacija iz tvrtke. Nakon što su javnost ovog ljeta zasule afere Hrvatske elektroprivrede, i nakon što je o njima pokrenuta istraga širokih razmjera, Sektor za upravljanje ljudskim potencijalima poslao je svim podružnicama HEP-a nalog za “Jačanje mjera zaštite tajnosti podataka”.



Riječ je o uredbi kojom se definira postupanje s dokumentacijom koja sadrži “osobne podatke zaposlenika”. Osim članovima Uprave, ova je okružnica poslana i svim trgovačkim društvima HEP Grupe, Sektoru za pravne poslove i Sektoru za opće poslove.



I novčane kazne za radnike




HEP-ove službe upozoravaju se u pet točaka da svu dokumentaciju povezanu s ugovorima o radu, suglasnostima za zasnivanje radnog odnosa, premještaje i sl. dostavljaju u zatvorenim kuvertama uz naznaku u lijevom kutu omotnice “Osobni podaci, ne otvarati”, s brojem i naznakom predmeta.



Uredbom se zabranjuje otvaranje tako obilježenih kuverti u organizacijskim jedinicama HEP-a, a to je dopušteno isključivo u Sektoru za upravljanje ljudskim potencijalima. Upozorava se sve šefove službi da su dužni upozoriti radnike koji rade na poslovima dostavljanja osobnih podataka zaposlenika, te radnike koji rade na obračunu plaća “da iste podatke moraju brižljivo čuvati, i s njima u svakodnevnoj komunikaciji postupati s pojačanom pažnjom”.



Klikni za uvećanje:





Neslužbeno, Uprava HEP-a upozorila je zaposlenike tvrtke da kršenje ovih uredbi za posljedicu ima otkaz ugovora o zapošljavanju i financijske kazne.



Zanimljivo je da su restriktivne odredbe u postupanju s osobnim podacima sastavni dio menadžerskih ugovora HEP-a, što znači da Uprava novom uredbom želi dodatno zastrašiti svoje zaposlenike. Dio njih, naime, već mjesecima upozorava na problematične HEP-ove ugovore, netransparentnu politiku zapošljavanja, nepotizam, korupciju, razbacivanje novcem na luksuzni vozni park i sl.



Brane im ulazak u tvrtku




Dio zaposlenika te članova menadžmenta HEP-a pristao je i na suradnju s policijom i DORH-om. Upravi HEP-a to je očito problem te je posljednjih dana pokrenula akciju zastrašivanja, zabranjujući i nekim svojim bivšim zaposlenicima ulazak u prostorije tvrtke...



AFERE HEP-a



Zetu direktora HEP-a posao bez natječaja



Gube na struji, a upravljaju s 23 odmarališta



Mravak oštetio HEP za 300 milijuna kuna?



Od nadzornih odbora mjesečno dobiva 11.800 kuna



Recesija galopira, HEP gubi struju i novac, a njihove plaće rastu i rastu


Gordan Malić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:55