KONTROVERZNE PREPORUKE

‘Pobačaj je generalno sigurniji nego nastavak trudnoće...’

Preporuke su izazvale snažnu reakciju britanske javnosti

ZAGREB - Žene koje razmišljaju o prekidu trudnoće treba informirati da je pobačaj generalno sigurniji nego nastavak trudnoće te da većina žena koja je abortirala ne pati od psiholoških posljedica. To je, kako tvrdi britanski Telegraph, dio kontroverznih preporuka iz prijedloga vodiča za liječnike, sestre i savjetnike žena prije prekida trudnoće, a koji je sastavilo 18 iskusnih stručnjaka s uglednog Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

Ovakve kontroverzne, “apsurdno liberalne” i “krajnje zabrinjavajuće” preporuke izazvale su, tvrdi Telegraph, snažnu reakciju britanske javnosti, osobito boraca za pravo na život koji se oštro protive abortusu.

Razna istraživanja

- Ne čudi me ovakav iskorak Britanaca, jer oni su vrlo specifični. Imaju svoju respektabilnu znanost i ne priklanjaju se europskom većinskom katoličkom moralu, već baziraju svoje preporuke na dugogodišnjim istraživanjima, podacima i praksi, bez obzira na kakve će reakcije naići - kaže d r. Nenad Hlača, profesor obiteljskog prava s riječkog Pravnog fakulteta. Uz to, ističe, treba imati na umu da bi i ovo mogao biti dio strategije za smanjenje izrazito visoke stope neplaniranih, osobito maloljetničkih trudnoća, s kojom Velika Britanija već godinama muku muči.

Pola sata ili 9 mjeseci

U Hrvatskoj obavezno savjetovanje žena koje žele prekinuti trudnoću nije zakonom propisano te u bolnicama, koje jedine mogu legalno izvoditi abortuse, ne postoji multidisciplinarni tim koji savjetuje žene.

- Svaki ginekolog koji pregleda ženu obavi s njom razgovor i upozna je s postojećim mogućnostima i rizicima - kaže ginekolog dr. Ratko Matijević, pomoćnik ravnatelja KB Sveti Duh.

Preporuke Royal Collegea, čiji je i sam član, nije želio podrobnije komentirati jer, kaže, nije upoznat s izvornim dokumentom.

- Ne znam što bi, primjerice, značilo da je “abortus sigurniji nego nastavak trudnoće” jer nisam upoznat s parametrima kojima je mjerena ta sigurnost. Mogao bih karikirati i reći da trudnoća traje devet mjeseci, a abortus pola sata, pa je i samom tom činjenicom trudnoća opasnija - kaže dr. Matijević.

Pobačaj po zakonu

Pobačaj je u Hrvatskoj definiran Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koji datira iz 1978. godine i jedan je od najdugovječnijih važećih zakona.

Iako se već 20 godina i s ljevice i s desnice upozorava da je Zakon krajnje zastario i jedva primjenjiv, zbog kontroverznosti i političke osjetljivosti teme niti jedna opcija ne želi dirnuti u taj vrući krumpir.

Prema postojećem Zakonu, abortus se može izvršiti do isteka 10 tjedana od dana začeća.

Nakon toga o prekidu trudnoće odlučuje za to određena komisija i odobrava ga u slučajevima kad bi porod mogao naštetiti zdravlju majke, dovesti do rođenja djeteta s teškim manama ili ako je do začeća došlo silovanjem.

Zahtjev za prekid trudnoće može samostalno, bez pratnje roditelja, podnijeti i maloljetnica starija od 16 godina. - Zakon je odraz nekog drugog vremena i tadašnje socijalističke politike koja više ne prolazi - kaže dr. Hlača. Zakon tada, naime, nije imao intenciju osigurati autonomiju i integritet žene, već je “uključiti u ekonomsku proizvodnju i spriječiti da se uloga obitelji kao ekonomske jedinice narušava većim brojem djece”.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDNJUU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:28