ŽRTVE ZLOSTAVLJAČA

‘Bilo me sram, htjela sam zaboraviti, ali sada tražim pomoć’

Tri odrasle žene koje su kao djeca bile zlostavljane ispričale su svoje potresne priče

ZAGREB - Maja je oduzeta ocu sa 14 godina. Otac je bio lokalni alkoholičar u jednome malom slavonskom selu, poznat po “nagloj čudi”, osobito kada bi se napio. Majka je, pričaju susjedi, primala batine šutke. Umrla je nedugo nakon Majina 14. rođendana. Otac se počeo iživljavati na Maji. Jednog je dana nazvala policiju.

Peticija - zaštitimo Jagodu i njenog brata od oca zlostavljača

Maja je danas 22-godišnja studentica, živi u studentskom domu. Nema dečka, ali želi obitelj i djecu.

- Tek ovog ljeta Maja mi je ispričala da batine nisu sve što je trpjela dok je bila kod kuće. Otac ju je i silovao - priča Majina dugogodišnja udomiteljica.

Maju je, kaže, bilo sram. Nije željela priznati nikome. Majka joj je, kaže, umrla a da nije znala što se događa. Sve je počelo kad je mama već bila teško bolesna, prikovana za krevet, u Majinoj 12. godini. Noću bi joj se uvlačio u krevet i držao joj ruku preko usta dok bi “obavio svoje”. Maja ga se bojala, ali još ju je više bilo sram...

Depresivni i suicidalni

Mnoge su stvari iz Majina života nakon ovog razgovora udomiteljici postale jasnije - Majin strah od mraka, zahtijevanje da vrata spavaonice uvijek budu otvorena, noćne more, averzija čak i od bezazlenih tjelesnih kontakata, osobito čvrstih zagrljaja od kojih “dobije osjećaj da se nikad neće izvući”, njezina nepovjerljivost i nesigurnost, plahost, povlačenje u sebe, nezainteresiranost za dečke. Klasični su to simptomi seksualno zlostavljanih osoba.

- Željela je to samo zaboraviti. Željela je da to prođe i da nestane. Mislila je da će uspomene nestati ako ih nikome neće ispričati. Međutim, nisu. Sad traži pomoć - ispričala je udomiteljica.

Seksualno zlostavljanje u djetinjstvu nije problem koji će proći s odrastanjem, djeca trebaju adekvatnu pomoć, upozorava dr. Gordana Buljan Flander u knjizi “Zlostavljanje i zanemarivanje djece”.

Žrtve seksualnog zlostavljanja koje nisu prošle tretman najčešće se osjećaju lošim, prljavim i promašenim osobama, obilježenima onim što im se dogodilo u djetinjstvu. Nisu bile voljene na zdrav način u djetinjstvu pa im je teško voljeti i biti voljen. Izdane od bliskih osoba, svaki potencijalni objekt ljubavi smatraju opasnim. Osjećati i iskazivati osjećaje smatraju zastrašujućim. Depresivne su, a mnoge i suicidalne.

Najveći broj žrtava ima problema na polju seksualnosti. To je područje, piše dr. Buljan Flander, na kojem su “izgubili bitku”. Neki se boje seksualnih odnosa i svega što je povezano sa seksom, osjećaju gađenje i ne mogu odvojiti zlostavu od seksualnog odnosa koji žele. S druge strane, neke žrtve postaju izrazito promiskuitetne, vjerujući da će seksom doći do ljubavi, uvjerene još u djetinjstvu da je “seks sve za što su dobre”.

Kako biti dobar roditelj?

U odrasloj dobi mnoge žrtve imaju simptome PTSP-a, a naročito su česti flashbackovi, osobito kod seksualnih interakcija. Osjećaju se poniženo, posramljeno i puni su krivnje.

Iskustva u djetinjstvu snažno djeluju i na uspjeh u ulozi roditelja.

Roditelji vrlo teško mogu djeci dati ono što sami kao djeca nisu dobili. Žrtve, koje su zlostavljali roditelji, nisu imale prilike naučiti kao biti dobar roditelj. Čak i kad silno žele zaštititi svoju djecu, ne znaju kako to učiniti.

- Više me ne zanima tko je kriv za sve. Sve je to sad iza mene, opraštam svima, pa čak i onima koji su znali i onima koji su morali primijetiti. Opraštam im njihovu sljepoću prema dječjem strahu. Samo se nadam da jednog dana ja neću biti slijepa prema strahovima svojeg djeteta i da ću znati prepoznati događa li mu se nešto što ne želi - napisala je jedna odrasla žena koja je bila zlostavljana u djetinjstvu.

Ili se boje seksa ili su promiskuitetne

Nije rijetkost ni kompulzivna prostitucija.

- Čovjek je uistinu bio gospodin. Sve se desilo brzo i čisto uz tisuću laskavih riječi i komplimenata. Na kraju je rekao da se nada da ćemo se opet vidjeti. Kada sam za sobom zatvorila vrata te hotelske sobe, osjećala sam se, suprotno svim očekivanjima, uistinu dobro. Dotad sam odlazila u krevet s tipovima od kojih na kraju ne bih dobila ni lijepu riječ. Nakon izlaska iz njihovih kreveta osjećala sam se tužno, prljavo i iskorišteno. Tada sam izašla i voljena i bogata - ispričala nam je Iva svoje iskustvo nakon što je prvi put pružila seks za novac. Iva, zlostavljana u djetinjstvu, danas je i sama majka koja je doživjela najveći poraz: i njezina kći bila je žrtva seksualnog zlostavljanja, i to od Ivina partnera.

S druge strane, mnoge žrtve ne mogu ostvariti nikakvu vezu niti stupiti u intimne odnose. “Teško se odlučujem spavati s muškarcem. Moraju proći poseban test, a to mogu rijetki. Ostvarivanje seksualnog kontakta sljedeći je problem jer se ježim od većine stvari koje žene vole. Ne podnosim, na primjer, dodire po grudima, ne smije koristiti riječi ‘maženje’, to je za mene vulgarno. Teško mi je natjerati se da sudjelujem u svemu, da se ne odvojim od sebe. Ljudske su mi nježnosti strane. Za razliku od toga, sa svojim se psom mogu maziti satima...”, napisala je u knjizi svoje iskustvo žena koja je bila zlostavljana u djetinjstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:50