VULKANSKI MINERAL

‘IMAM SPAS ZA SVE MLJEKARE! ZEOLIT ĆE UBITIAFLATOKSINE' Vladi nude mineralza spas mljekarske industrije

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 25.02.2013. u 21:15

Tvrtka Meggle već je otkupila 12 tona zeolita od Ercegovca i zatim ga podijelila slavonskim mljekarima

U borbi s aflatoksinom u mlijeku , proizvođači se, kako bi izbjegli goleme financijske gubitke, okreću i dosad manje poznatim metodama. Meggle Hrvatska tako je svojim kooperantima mljekarima u proteklih 14 dana besplatno podijelio oko dvanaest tona fino granuliranog zeolita, rijetkog vulkanskog minerala koji ima jaka detoksikacijska svojstva.

Čisti sve u tri dana

U Hrvatskoj ga, među ostalim, distribuira velikogorička tvrtka Mineral promet u vlasništvu Đure Ercegovca. Meggle je od njega i kupio zeolit koji je zatim besplatno podijelio kooperantima na farmama. Telefoni mu proteklih dana ne prestaju zvoniti, farmeri i veliki proizvođači raspituju se kako doći do čudotvornog minerala koji u tri dana može pročistiti organizam krave od aflatoksina iz zaražene stočne hrane.

- Zeolit se primjenjuje u mnogim područjima, prisutan je u deterdžentima, pročišćivačima vode, a sve više se istražuje i njegov učinak na ljudski organizam. Prodajem ga po cijeni od 14 kuna za kilogram, a četiri kilograma na tonu hrane dovoljna su za terapeutski učinak. Zeolit počinje djelovati već nakon sat vremena, no prvi pravi učinci mogu se vidjeti nakon 72 sata, koliko traje kravlja probava. Maksimalni broj dana za potpunu detoksikaciju životinjskog organizma približno je 21 - objašnjava nam Ercegovac dok sjedimo pokraj odlomljene stijene zeolita.

Nema nuspojava

U prirodi se taj mineral nalazi u 276 oblika, no najkvalitetniji i najčistiji je klinoptilolit, koji ima kristalnu mineralnu strukturu. Kako zapravo djeluje ovaj čudotvorni mineral?

- Sve je bazirano na biofizikalnim svojstvima i ionskoj izmjeni. Ima snažan negativan naboj koji na sebe veže toksine s pozitivnim nabojem, a zbog bogate zasićenosti molekulama vode, zeolit na mjestu odakle je ‘uzeo’ toksine ostavlja molekule vode. Ne taloži se u organizmu, ne izaziva ovisnost i potpuno je siguran za upotrebu jer nema nikakve nuspojave - objašnajva nam Ercegovac citirajući desetke svjetskih istraživanja koja potvrđuju njegove riječi. Ugledni američki veterinarski fakulteti poslali su mu rezultate analiza prema kojima zeolit ima mogućnost 100-postotne apsorpcije aflatoksina, a izuzetno je učinkovit i u vezivanju drugih mikotoksina, poput otratoksina koji se nedavno pojavio u uvoznom povrću.

Svoj je zeolit Ercegovac slao i vrhunskim domaćim laboratorijima, poput onog na Zavodu za javno zdravstvo, koji su također potvrdili da je mineral posve siguran za upotrebu u životinjskoj prehrani. Ercegovac zeolit proučava punih osam godina. Nije bilo lako, priznaje, uvjeriti proizvođače u djelotvornost praha koji se na prvi pogled ne čini različit od običnog, finog gipsa.

Savjet proizvođačima

- No, kada su shvatili da stvar doista djeluje, a to su vidjeli po ponašanju, apetitu i zdravlju životinja, posao je počeo ići. Nisam jedini koji se bavi ovime, ali ipak svim mljekarima i velikim proizvođačima savjetujem da u upotrebu uvrste zeolit, jer će rezultate vidjeti i moći vrlo brzo izmjeriti. Uvjet je, naravno, kao što je savjetovao i ministar poljoprivrede, da se krave prestanu hraniti kontaminiranom hranom - objašnjava nam vlasnik Mineral prometa.

‘Zeolit treba preventivno koristiti i onda nema straha’

Šteta uzrokovana prestankom otkupa mlijeka sa 200-tinjak farmi već se mjeri u stotinama tisuća kuna. Ercegovac je stoga uvjeren da bi preventivno korištenje zeolita u stočnoj hrani moglo spriječiti ovakve događaje u budućnosti. Vjeruje kako bi, uz relativno nisku cijenu zeolita kao dodatka prehrani, mljekarska industrija mogla stati na noge. Potencijal proizvoda je velik, a čini se da to shvaćaju i veliki proizvođači, kao i mali farmeri koji su najviše pogođeni najnovijom “mliječnom krizom”.

Izdvajamo