SLUŽBENO UŠLA U KAMPANJU

14 KOLINDINIH PORUKA U GOVORU KOJIM JE NAJAVILA KANDIDATURU Iako ni Škoru ni Milanovića nije izravno spomenula, ipak im se obojici obratila

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je, uz podršku supruga Jakova Kitarovića, u Matici hrvatskoj napokon i službeno najavila kandidaturu za još jedan mandat na čelu Hrvatske.

- Danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske. Pet godina živim licem u lice s Hrvatskom. Obnašam dužnost zajedno s vama, odgovorno i ponosno, vaše povjerenje moja je snaga - uvodno je rekla Kolinda Grabar-Kitarović pa se zahvalila svima koji vjeruju u nju te HDZ-u i njegovu vodstvu, s čijom podrškom ide na izbore.

Spomenula je i prvog predsjednika Franju Tuđmana, čiju će pomirbenu politiku slijediti, navela da Hrvatska nije “region”, nego Mediteran i srednja Europa te, među ostalim, najavila borbu za očuvanje identiteta, za obitelj, gospodarstvo te plaću koja ne smije biti manja od 7500 kuna neto.

Iz njezina govora, nakon kojega novinari nisu imali priliku postavljati pitanja, moglo bi se izdvojiti 14 poruka kojima najavljuje politiku za idućih pet godina.

1. Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka.

Poruka se doima pozitivnom i realnom, i mogla bi biti rezultat pouke izvučene iz nerealnog obećanja da će Hrvatska biti “najrazvijenija i najprosperitetnija zemlja EU” danog odmah nakon proglašenja pobjede na prošlim izborima.

2. Ovlasti predsjednika primjerene su potrebama države i građana.

Ovime odgovara Miroslavu Škori, koji bi znatno povećao ovlasti predsjednika, i Zoranu Milanoviću, koji bi ih reducirao.

3. Izmjestila sam Ured diljem Hrvatske.

Predsjednica poručuje da je zanimaju svi građani te da je jedna od njih.

4. Inicijativom triju mora Hrvatsku sam pozicionirala u srednju Europu i Mediteran.

Ovime predsjednica poručuje da će nastaviti voditi istu vanjsku politiku, posebno oko inicijative triju mora, koja okuplja 12 zemalja, od Baltika, Crnog mora do Jadrana. Dok ju jedni podržavaju, drugi smatraju da joj je svrha jačanje utjecaja Amerike u Europi.

5. Predložila sam i promicala strategiju domovinske sigurnosti.

Predsjednica ističe svoju ustavnu ulogu vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, te sigurnost države stavlja u prioritete, a time i vojsku kao jamac te sigurnosti.

6. Demografsko pitanje je pitanje svih pitanja.

Ovo je tema kojom će se Vlada ubuduće morati ozbiljnije baviti. Predsjednica je tijekom mandata već govorila o problemu iseljavanja. Osnovala je Vijeće mladih koje je raspravljalo o tom problemu i dalo određene prijedloge. Budući da nema nikakve konkretne ovlasti da bi mogla utjecati na problem iseljavanja, može se očekivati da će i u novome mandatu ovo biti jedna od tema oko kojih će raditi pritisak na Vladu.

7. Obnovila sam zapuštene veze između hrvatskog iseljeništva i domovine.

Budući da su svi posjeti predsjednice Grabar-Kitarović hrvatskim zajednicama u inozemstvu bili zapaženi, pa i snažno odjeknuli u Hrvatskoj (poput onog kad je u Argentini kazala da su brojni Hrvati nakon Drugog svjetskog rata u toj zemlji našli prostor slobode te su mogli svjedočiti svoje domoljublje), ova njezina konstatacija vjerojatno dijelom ima svrhu saniranja političke štete zbog kontroverznih izjava ili ponašanja u druženju s iseljenicima.

8. Pružala sam snažnu potporu Hrvatima BiH.

Kolinda Grabar-Kitarović zalaže se za izmjenu izbornog zakona u BiH, no njezin će mandat biti prije upamćen po sukobima s bošnjačkim članovima Predsjedništva te Željkom Komšićem i njezinim izjavama o militantnom islamu koji se nastanio u BiH. Predsjednica želi kapitalizirati te sukobe glasovima Hrvata iz BiH na izborima.

9. Pomogla sam rješavati pitanje blokiranih i ovršenih građana.

Predsjednica se među prvim političarima zauzela za blokirane i građane koji su zbog ovrha ostali bez doma. Na njezinu je inicijativu došlo do korekcija Ovršnog zakona, kad su dužnici dobili dodatnu zaštitu. Sada se mijenja cijeli Ovršni zakon, i to tako da se ovrhe vraćaju na sudove, ali se u proceduri zadržavaju javni bilježnici. Tema blokiranih podsjetnik je biračima kako je ona uz one kojima je najteže.

10. Predložila sam mjere za brendiranje Hrvatske.

Predsjednica je prošle godine (kad se još mnogo govorilo o sportskim uspjesima, a predsjednici rasla popularnost) u svom Uredu okupila stručnjake s područja marketinga, kreiranja imidža i brendiranja te sporta i kulture, a onda su iznjedrili zaključke o potrebi brendiranja Hrvatske. Premda je odmah bilo onih koji su sve to ismijali, ideja se mnogima svidjela i mogla bi dobro doći u kampanji.

11. Sve režime iz prošlosti koji su ubijali ljude tretirala sam jednako negativno.

Ovom tvrdnjom Grabar-Kitarović brani se od optužaba kojih je bilo tijekom mandata da koketira s ustaštvom, a ovakva izjava dopast će se onima koji smatraju da treba izjednačiti fašizam i komunizam.

12. Bez snažnog gospodarstva nije moguće ostvariti blagostanje za sve obitelji i ljude.

Ova se tema podrazumijeva, a predsjednici države, premda nemaju nikakvih ovlasti, za nju moraju pokazivati zanimanje.

13. Posebno mi je na srcu nalaženje naših nestalih branitelja i civila.

Osim što se obraća braniteljima, na čije glasove računa, Kolinda Grabar-Kitarović ovim prioritetom uvijek može objasniti kontakte i odnos s Aleksandrom Vučićem.

14. Reforma pravosuđa ostaje među prioritetima državne politike.

Ovom izjavom te onom da joj je mučno gledati kako pravosudni sustav pogoduje nepravdi predsjednica najavljuje populističke elemente svoje kampanje. Čak je i ministar pravosuđa vrlo limitiran u utjecaju na pravosuđe, a predsjednik države nema nikakav utjecaj (osim što predlaže predsjednika Vrhovnog suda).

Ključne poruke: RH po mjeri čovjeka, i ja sam jedna od vas

Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je uz slogan “Zato što vjerujem u Hrvatsku”, konačno i službeno objavila da kreće u utrku za drugi mandat na Pantovčaku. A što o njenom jučerašnjem nastupu misle stručnjaci?

Profesorica Smiljana Leinert Novosel kaže kako je njena kandidatura bila otvorena i optimistična, ali i očekivana, jer nije se dogodilo ništa novo.

- Grabar-Kitarović je rekla da vjeruje u Hrvatsku, sada treba vidjeti koliko građani njoj vjeruju. Svoje je izlaganje dobro zaokružila rečenicom ‘okrenimo se budućnosti’ - komentirala je Leinert Novosel.

PR stručnjakinja Ankica Mamić smatra da su s komunikacijskog stajališta napravljeni svi promašaji.

- Objava kandidature najprije je odgađana, a sam tajming je nelogičan. Smatram da je kandidaturu trebala objaviti u trenutku kada ju je Andrej Plenković javno pozvao da to učini, ili u trenutku kad izlazi s programom - kazala je Mamić. Dodaje da smo, što se tiče sadržaja, čuli listu želja i obećanja.

- Dobro je što je najavila da će objaviti program kad službeno počne kampanja, ali se onda postavlja pitanje koji je smisao jučerašnjeg okupljanja publike. Ona nije bila spontana, pa je stoga izgledala i neuvjerljivo - ističe Mamić, dodajući da nije dobro ni to što je komunikacija bila jednosmjerna.

- Cijela strategija je nejasna, ali to će se možda popraviti kad krene službena kampanja - zaključila je Mamić.

PR stručnjak i analitičar Krešimir Macan smatra da je govor Grabar-Kitarović dobar za njenu ciljanu publiku.

- Dvije njene ključne poruke su da Hrvatska treba biti po mjeri čovjeka, i ja sam jedna od vas. To su poruke koje su jače od samog slogana, zato što na ove dvije poruke može dobiti suglasnost svakog čovjeka koji je podupire i s kojim razgovara - kaže Macan, dodajući da je njen govor rekapitulacija učinjenog.

- To je pregled mandata gdje ona kaže da je bila glas naroda, dakle otvorila je pitanje demografije, založila se za blokirane, te istaknula da je Hrvatska danas prepoznatljiva u svijetu, aludirajući na Svjetsko prvenstvo u nogometu i susrete s nizom državnika. Ako ćemo usporediti najave kandidatura troje glavnih favorita, ovo je profesionalnije odrađeno od otvaranja kandidatura Zorana Milanovića i Miroslava Škore, bez obzira na gaf Grabar-Kitarović s objavljenim uputama iz govora - kazao je Macan. (Rozita Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:56