SIGURNOST NA MREŽI

8% maloljetnika dobilo seksualne ponude na internetu

Vladimir Faber govorio na otvaranju konferencije o sigurnosti djece na internetu

ZAGREB - Osam posto maloljetnika primilo je izravne seksualne ponude, a 28 posto se našlo u situaciji u kojoj ih se putem interneta pitalo o seksualnim navikama. Rekao je to jutros Vladimir Faber, glavni ravnatelj policije na otvaranju Konferencije o sigurnosti djece na internetu. Hrvatska se sa svojih dva milijuna korisnika interneta svrstala uz bok naprednih država, ali je time otvorila i put za brojne zloporabe virtualnog svijeta čija su meta sve češće djeca.

Inernetom se koristi oko 90 posto maloljetnika, a polovica, od čega polovica bez nadzora odrasle osobe.

- Svi smo danas svjesni da postoje oni koji internet žele zloupotrebljavati i u njihovim rukama internet postaje moćno oružje - procijenio je glavni ravnatelj policije, upozoravajući na stalni porast kaznenih djela vezanih uz seksualne delikte uz pomoć interneta u našoj zemlji.

Najavio je i 1,6 milijuna eura vrijedan projekt jačanja zaštite djece i mladih od internetskih zlostavljača, pedofila i nasilnika, koji bi trebao zaživjeti 2010. godine. U sklopu tog projekta u policijskim upravama opremit će se 45 prostorija za razgovor sa djecom i nabaviti odgovarajuća audio i videooprema.

Rečeno je kako roditelji malo znaju o internetu da bi znali zaštititi djecu od virtualnog nasilja.

Đurđica Ivković iz Ureda UNICEF-a Hrvatska govorila je o tome kako roditelje i učitelje naučiti spoznati sve opasnosti interneta kada danas djeca o novim tehnologijama i njihovoj uporabi, znaju više od odraslih naglašavajući da se svi moramo educirati kako bismo spriječili neželjena iskustva koje najmlađi sve češće doživljavaju u virtualnom svijetu.

- Internet je ključan za budućnost i odrastanje djece, a istovremeno djeca koristeći se internetom doživljavaju brojne povrede svojih prava, upozorila je mr. Lora Vidović, zamjenica pravobraniteljice za djecu. Otkriva da ured pravobraniteljice zaprima sve više prijava povreda prava internetom iako najmlađi nerado priznaju da im se neželjeno iskustvo dogodilo. Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pohvallila je MUP kao instituciju koja je najviše od svih državnih institucija učinila u raznim programima prevencije nasilja, te podsjedila da su kazne za zlouporabu pornografije putem računala od deset mjeseci do deset godina.

Danas u svijetu postoji 100 tisuća internetskih stranica na kojima se nalazi vizualni sadržaj koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:20