EUROBAROMETAR

84% Hrvata: Kod nas demokracija ne postoji

Demokracijom u Europskoj Uniji zadovoljno je 54 posto građana koji žive u zemljama EU
Zagreb, 060309.Nakon nekoliko dana uporne kise Zagrepcani su konacno docekali sunce i toplo vrijeme sto su neki gradjani, vecinom umirovljenici, iskoristili za setnju preko glavnog zagrebackog trga uz pokoju usputnu cigaretu.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

BRUXELLES - Nezadovoljstvo građana gospodarskom situacijom vlada svugdje u EU i u državama kandidatkinjama, ali nigdje toliko koliko u Hrvatskoj. Dok je u EU 75 posto onih koji misle da je gospodarska situacija “potpuno loša”, taj postotak u Hrvatskoj iznosi čak 92 posto. Još je gore to što većina, čak 57 posto, smatra da će u sljedećih 12 mjeseci biti još gore.

To su podaci koje je danas objavila Europska komisija u Eurobarometru o stavovima građana EU s naslovom “Život u EU”.

Povećanje cijena

Građani Hrvatske kao najveći izazov s kojim se suočava država vide kriminal, a tek onda nezaposlenost i gospodarsku situaciju. Na pitanje koji je najveći izazov kojim su oni osobno zaokupljeni, na prvo mjesto stavljaju povećanje cijena, loše stanje u gospodarstvu i nezaposlenost. Uopće nas ne brine terorizam, okoliš te obrambena i vanjska politika.

Iako je Hrvatska najnaprednija država regije i prema ocjenama EU, građani Hrvatske, njih čak 84 posto, izrazito je nezadovoljno demokracijom u svojoj državi. Taj broj je zbroj onih koji su “potpuno nezadovoljni” i “ne toliko zadovoljni”. Zanimljivo je da je broj građana Hrvatske koji su “potpuno nezadovoljni” porastao u odnosu na godinu dana ranije čak za 21 posto.

Ako bi se to usporedilo sa stavovima građana EU, onda su hrvatski građani dva puta manje zadovoljni. Demokracijom u njihovim državama zadovoljno je u prosjeku 54 posto građana EU. Većina Hrvata smatra da država ide u krivom smjeru.

To je loše za Hrvatsku

Samo 24 posto građana Hrvatske smatra da članstvo u EU donosi dobro za Hrvatsku, 37 posto smatra da bi članstvo u EU bilo loše, a 35 posto da članstvo ne bi bilo niti dobro niti loše. Građani Turske i Makedonije, koje su daleko iza Hrvatske što se tiče perspektive ulaska u EU, imaju pozitivnije stavove o članstvu u EU. Čak su i Britanci manje euroskeptični od Hrvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:14