ISTRAŽIVANJE O STAVOVIMA MLADIH U HRVATSKOJ

96 posto mladih tvrdi: Imamo loše škole, nećemo naći posao!

Agencija Ipsos Puls provela je veliko istraživanje na više od 1000 djece i mladih za ured UNICEF-a

ZAGREB - Svako treće dijete u Hrvatskoj u dobi od osam i devet godina zna kako nije točno da roditelji ne tuku svoju djecu, 21 posto ih zna da svako dijete nema obitelj, svako peto osjetilo je da se prema djeci koja su po nečemu drugačija okolina ne ponaša pravedno, a 12 posto zna kako nije točno da sva djeca mogu ići u školu.

Oni tako znaju da su dječja prava često mrtvo slovo na papiru, jer upravo to - obitelj, školovanje, nediskriminacija i fizičko nekažanjavanje - osnovna su dječja prava.

Problemi ovisnosti

Mladi su, pak, rezignirani. Nezadovoljni su situacijom u zemlji i svojim položajem, na koji nemaju nikakav utjecaj.

Njih 96 posto smatra kako se hitno nešto treba promijeniti u načinu njihova školovanja i zaposlenja, no više od polovice uvjereno je da oni sami što se toga tiče ništa ne mogu učiniti.

Najveći problem mladih, smatra njih 45 posto, neki je oblik ovisnosti: o alkoholu, drogama ili cigaretama.

Poziv na djelovanje

Pokazalo je to veliko istraživanje o stavovima i mišljenjima djece i mladih, koje je na 503 djece od osam i devet godina, i isto toliko mladih od 16 i 17 godina, za Ured UNICEF-a u Hrvatskoj provela agencija Ipsos Plus.

- Istraživanje je poziv na djelovanje jer nam govori što tišti djecu i mlade, a njihov nam je uvid u stanje prava djece vrlo dragocjen jer ukazuje na područja koja oni sami vide kao mogućnosti za poboljšanje i povećanje društvenih ulaganja u djecu - rekla je Lora Vidović, predstojnica hrvatskog UNICEF-a.

Ispitana djeca u 2. i 3. razredu osnovne škole generalno su zadovoljna poštivanjem dječjih prava, jer ih tek šest posto smatra da se ona ne poštuju. Još su zadovoljniji provedbom vlastitih prava - 84 posto ih kaže da se dobro ili vrlo dobro poštuju.

Iako je tek pet posto djece reklo kako znaju da imaju pravo na ljubav - što stručnjaci objašnjavaju činjenicom da je ljubav djeci samorazumljiva pa je ne doživljavaju kao posebno pravo - upravo su u to pravo najsigurnija: 84 posto ih vjeruje kako svako dijete ima nekoga tko ga voli.

Također, 60 posto ih zna kako nije potpuno točno da se prema djeci koja su po nečemu drugačija svi ponašaju pravedno, a 47 posto ih je odgovorilo da su i sami bili diskriminirani. - I djeca i mladi u svojim zajednicama primjećuju ili doživljavaju diskriminaciju.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Izdvajamo