MAGAZIN OBJAŠNJAVA

A TKO JE DIKTIRAO LAŽNE SMS-ove? Moguće je nekoliko scenarija, pa i to da ima još fileova. Ključnu ulogu u rasvjetljavanju afere odigrat će forenzika

Znamo da su programi za lažiranje SMS korespondencije lako dostupni na internetu, no pitanje je tko je Vargi osmislio sadržaj poruka

Da je za konstruiranje lažnih SMS-ova dovoljno prosječno informatičko znanje, već su pojasnili informatički stručnjaci, ali i neki kolege novinari. Uostalom, kao i za probijanje šifri, tako i za pisanje lažnih SMS-ova postoje besplatni programi na internetu i dovoljno je uguglati “fake SMS”.

Jedan od njih veoma je jednostavan: iphonefaketext.com. Upiše se ime koje se želi, izabere datum i vrijeme. Napiše se tekst i izabere hoće li poruka biti “primljena” ili “poslana”. Na kraju se snimi fotografija i isprinta. Franjo Varga, bivši MUP-ov informatičar, očito je bio samo malo više tehnički potkovan i znao je primijeniti ta informatička znanja.

Međutim, u svemu tome puno je zanimljivije i intrigantnije tko je bio skriptor lažnih SMS-ova koji su trebali kompromitirati bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, suce, bivšu ministricu Martinu Dalić, a u konačnici i premijera Andreja Plenkovića.

Franjo Varga već je priznao tehničku izvedbu SMS-ova. U pretresu je kod njega pronađeno više od desetak mobitela i laptopa, hard diskovi... Klupko se počelo odmotavati pa je policija locirala i Blaža Curića, vozača potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića, kao dojavljivača koji je Vargu upozorio da se rješava kompromitirajućeg materijala. Činjenica da je riječ o kumu i suborcu potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića, dodatno je zakotrljala cijelu priču s još neizvjesnim završetkom.

Sve ovo već poprima nekoliko mogućih scenarija, od toga da bi aferu s lažnim SMS-ovima mogla dovesti do konačnog obračuna Andreja Plenkovića s Milijanom Brkićem, do toga da je ovo tek početak i da ima još “fileova”. Sve ovo pomalo podsjeća na početak afere Fimi-Media, kada je nakon prvih rezultata istrage jedan od čelnih ljudi krim-policije rekao: “Ne znamo kamo će nas ovo odvesti, otvorili smo Pandorinu kutiju!”

Dok je u aferi Fimi-Media bilo bitno pratiti trag novca, u aferi lažnih SMS-ova treba podsjetiti da su osim SMS-ova svojedobno objavljeni i mailovi vezani uz slučaj Agrokor. Ključnu ulogu u rasvjetljavanju ove afere ipak će odigrati forenzika. Kao što su dostupni alati za fabriciranje lažnih SMS-ova, policija i tajne službe raspolažu nizom alata za razotkrivanje ovakvih uradaka. Ali, to je samo jedna strana medalje. Ono što je puno bitnije u aferi jest razotkriti skriptore sadržaja lažnih SMS-ova. Jer, s velikom se dozom sigurnosti može reći da je Franjo Varga bio samo “tehničko lice” dok je netko, očito, osmišljavao sadržaj cijele prepiske.

Jesu li lažni SMS-ovi nastali kompilacijom prisluškivanih razgovora i njihovih transkripata? Koliko je tajnih “chefova” ove špijunske kuhinje? To su samo neka od pitanja koja se nameću. Moguće je da su i Mamić i Todorić vješto izabrani kao “mamci” za koje je bilo sasvim izvjesno da će progutati bačenu udicu. Ako su se u to upustili, svjesno onda je njihova namjera bila vrlo prozirna i lako prokaziva.

I na kraju nije naodmet prisjetiti se termina koji je donedavno bio vrlo popularan na domaćoj političkoj sceni da bi odjednom iščezao iz javnog prostora - hibridnog ratovanja.

I dok nas se tada uvjeravalo da se na nas puca iz svih oružja metodama hibridnog ratovanja - što je pomalo podsjećalo na jednopartijske metode plašenja “vanjskim i unutarnjim neprijateljem”, sada se nameće pitanje što ako se pokaže da su najaktivniji hibridni ratnici i njihovi vojnici protagonisti hrvatskog političkog i policijskog sustava. Aktivni, bivši, budući - u političko-pravosudnim spletkama, zapravo je nebitno gdje su, primjera je puno. Još je od “slučaja Gaži” dobro poznato da moć policijsko-obavještajnog aparata ne mora biti jezičac na vagi u korist njegovih korisnika u političkoj areni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:43