'DUBROVNIK JE SRAMOTA'

Admiral Branko Mamula: Vukovar se uopće nije trebao dogoditi. JNA je trebala izvršiti državni udar i zauzeti Zagreb!

Umirovljeni admiral Branko Mamula smatra kako je JNA imala zadatak očuvati Jugoslaviju
1C 2C
 BOULAT ALEXANDRA/SIPA

Umirovljeni admiral JNA Branko Mamula izjavio je kako kako se ' Vukovar uopće nije morao dogoditi', u dvodjelnom intervjuu kojeg je dao za beogradske novine Politika . Mamula taj potez smatra dijelom 'porazne politike' koja je upravljala snagama JNA početkom devedesetih godina, a rat oko Dubrovnika mu je, kako veli, najmanje jasan i logičan.

Umirovljeni admiral je uvjeren kako je JNA trebala zauzeti Zagreb, jer je njena zadaća bila očuvanje teritorija te države, a za raspad Jugoslavije optužuje - komuniste. JNA je pogriješila što nije izvršila državni udar, već je dopustila srpskom nacionalizmu da uništi Jugoslaviju, uvjeren je.

- Vukovar se uopće nije morao dogoditi, to je bio džep, kao i Osijek, koji se morao zaobići. JNA je imala sasvim dovoljno snaga da iz najmanje dva smjera stigne do Zagreba, tamo su se stvari i rješavale. Porazna je bila politika da JNA stane na etničke granice Srba i da se ratuje s Hrvatima. Dugoročno to nije bila nikakva strategija, trebalo je na vrijeme deblokirati vojarne JNA u Hrvatskoj, razoružati sve paravojne formacije i onda pregovarati, što bi imalo kao posljedicu i odlaganje i međunarodnog priznanja Slovenije. Rat JNA oko Dubrovnika najmanje je jasan i logičan, sramota je što je sve tamo napravljeno - izjavio je Mamula u intervjuu kojeg je dao u Tivtu, gdje danas ovaj 90-godišnji umirovljenik živi.

Miloševića proziva zbog mitinga koji su potpalili srpski nacionalizam, ali uvjeren je kako bi se događaji s početka devedesetih dogodili i bez njega.

- Nacionalizam je postojao u Hrvatskoj i prije Miloševića, ali je eksplodirao nakon mitingašenja i pokušaja njegovog prekrajanja Jugoslavije. Pri tome ne sporim da je Srbija imala legitimna prava urediti svoje odnose s pokrajinama tako da ne štete Srbiji kao cjelini. Nije ni sporno da su komunisti u Hrvatskoj predali vlast nacionalistima, kao što su to učinili i komunisti u Sloveniji. Zapravo za raspad Jugoslavije najviše su krivi komunisti, koji se nisu na vrijeme reformirali - uvjerava Mamula te zaključuje:

- Vojno rukovodstvo JNA snosi odgovornost što nije izvršilo državni udar, što je dozvolilo da nacionalističke vođe i separatističko ponašanje dviju zapadnih republika gurnu JNA u ruke srpskog nacionalizma, koji je JNA beskrupulozno iskoristio u međunacionalnom ratu i na kraju odbacio - uvjeren je Branko Mamula.

Kako je izjavio u intervjuu, 'ustavni zadatak JNA' je bila zaštita intergriteta Jugoslavije, a za promašenu politiku bivše vojne sile okrivljuje Veljka Kadijevića koji 'nije bio general odluke, već izvršavanja'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:43