THOMPSON, NINA, ŠKORO...

AFERA FIMI MEDIA 'Barišić je držao milijune u sefu, a u uredu je primao estradne zvijezde’

'Znala sam viđati koverte, tamnoplave papirnate vrećice, a u njima je bio novac, kazala je svjedokinja. Najveća 'špica' bila je od 2006. godine pa do sredine 2009.

ZAGREB - Bilo je to vrijeme kada je Mladen Barišić bio vrlo omiljena osoba. Kroz njegov ured u Carinskoj upravi prodefilirale su mnoge poznate osobe iz raznih segmenata društvenog i političkog života.

Posjećivali su ga ministri, šefovi državnih institucija i kulturnih ustanova, direktori javnih poduzeća, saborski zastupnici, estradne zvijezde. Barišićeve tajnice imale su priliku upoznati neke od svojih idola. Mate Mišo Kovač navratio je nekoliko puta, jednom je poveo i svoju suprugu.

Dolazili su Miroslav Škoro, Nina Badrić, Ivana Banfić... Marko Perković Thompson razveselio je Barišićeve suradnice lijepim poklonom, uspomenom za cijeli život. Darovao im je svoj CD i vlastoručno se na njega potpisao.

Najveća “špica” bila je kod Barišića od 2006. godine pa do sredine 2009., preciznije, do odlaska Ive Sanadera s mjesta premijera . Nakon toga su se spomenuti kontakti prorijedili i prestali. Barišićev mobitel je “zašutio”.

Naravno, nitko od spomenutih nije dolazio kod Barišića jer je bio ravnatelj carinske uprave. Dolazili su zbog njegove druge, političke funkcije - rizničara HDZ-a. O svemu tome već je prije dvije godine progovorio sada optuženi Mladen Barišić ispričavši kako se uz pomoć direktora javnih poduzeća i ministara novac preko tvrtke Fimi- Media Nevenke Jurak slijevao u njegov sef i crnu blagajnu HDZ-a, kao i kome je sve isplaćivao novac iz tog crnog fonda. Primjerice, navedenim pjevačima za nastupe u predizbornim kampanjama HDZ-a, ili za nenastupanje u kampanji političkih protivnika.

Danas su na Županijskome sudu na nastavku suđenja bivšem premijeru Sanaderu i ostalim optuženima u aferi Fimi Medija o ovim događanjima svjedočile i nekadašnje Barišićeve surandice u Carini, tadašnja voditljica njegova ureda Sanja Crnković i tajnica Tamara Babić.

Obadvije su ustvrdile da su u sklopu Barišićeva političkog angažmana kod njega na sastanke dolazile spomenute estradne zvijezde, tadašnji ministri Božidar Kalmeta, Petar Čobanković, Ivan Šuker i Ivica Kirin, predsjednici uprava javnih poduzeća... Prema njihovu svjedočenju, jedio su neki od ministara imali i suradnju s Barišićem vezanu za samu carinu.

- Sjećam se da je dolazio Thompson. Ne znam više jesam li ga ja dočekala, ali znam da sam ga tada upoznala. Ipak je on poznati pjevač. Bilo je to kratko upoznavanje i tom mi je prilikom dao svoj CD i potpisao ga - izjavila je svjedokinja Babić koja se nije mogla sjetiti je li kod Barišića dolazio i neki svećenik. Na posebno pitanje odgovorila je da joj ime Slaven Milanović Litra ništa ne znači. Inače, prema Barišićevu iskazu upravo je fra Slaven bio posrednik koji je sudjelovao u dogovoru Ive Sanadera i Thompsona da se pjevaču isplati 515.000 eura da ne pjeva u predizbornoj kampanji druge političke stranke.

O dolascima istih estradnjaka govorila je i svjedokinja Crnković. Ona je ispričala i kako je, kao jedina osoba uz Barišića, koja je imala pristup sefu u njegovu uredu, vidjela da Barišić na donje dvije police driž ponekad velike količine novca.

- Znala sam viđati koverte, tamnoplave papirnate vrećice, kakve koristimo u carini, a u njima je, vidjela sam jer nisu bile zatvorene, bio novac. Ponekad je i novac bio poslagan na polici, a vidjela sam i jednu tamnosmeđu mušku aktovku i jednu kutiju. Ne znam što je bilo unutra. Police su znale biti i prazne - kazala je svjedokinja. Navodeći kako je tadašnja blagajnica HDZ-a Branka Pavošević više puta dolazila kod Barišića, Sanja Crnković je dodala kako ju je Barišić u dva ili tri navrata pozvao da im pomogne brojati novac u njegovu uredu.

- Pomogla sam im brojati. Radilo se o eurima, kunama, možda je bilo i nešto dolara. U pitanju je bilo par milijuna kuna. Pretpostavljam da je Branka Pavošević odnosila novac iz carine. Znam da su ona i Barišić spominjali novac potreba za tekuće troškove, neku hranu i slično ali ne znam ni o kojim se iznosima radilo niti sam vidjela da ona nosi novac - rekla je svjedokinja, nakon čega joj je predočen iskaz iz istrage u kojemu je kazala da je vidjela da B. Pavošević odnosi novac.

Iako je potvrdila da je zapisnik iz istrage, prije nego što ga je potpisala, pročitala i da nije imala primjedbi, ustvrdila je da nije navela ni da “osobno zna da je Mladen Barišić davao novac Ratku Mačeku”. No, iznijela je nešto blažu verziju.

- Jednom prilikom Maček je došao kod Barišića, a na odlasku je nosio tamnoplavu većicu kakvu sam, otvorenu, s novcem, vidjela u sefu. Znam da je došao praznih ruku, a otišao je s tom vrećicom. Nakon njegova odlaska Barišić je komentirao: “Izbori se plaćaju i dugo nakon izbora” - izjavila je Sanja Crnković.

Prema njezinom iskazu, svi ovi kontakti Maldena Barišića, koji nisu bili vezani za posao carine “znatno su zamrli nakon odlaska Ive Sanadera”, pa je i sam Bartišić znao komentirati kako mu “mobitel šuti”. Svjedokinja je kazala kako je i Ivo Sanader dva puta bio kod Barišića, ali nakon što je otišao s mjesta premijera.

Optuženi Sanader imao je za svjedokinju Crnković samo jedno pitanje, da ne bi ostalo nejasno.

-Jeste li i vi imali pristup novcu? - upitao je Sanader.

-Da, naravno, ako sam imala pristup sefu, imala sam i novcu - odgovorila je svjedokinja koja je prethodno objasnila da su na druge dvije police u sefu držali akte s oznakom tajnosti za koje je ona bila zadužena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:17