SIMBOL POLITIČKE KORUPCIJE

AFERA FIMI MEDIA Objavljen je popis imovine i vjerovnika, a vlasnica tvrtke Nevenka Jurak od vlastite firme ima upravo nevjerojatna potraživanja

Nevenka Jurak
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Trgovački sud u Zagrebu prošlog je tjedna objavio popis imovine i vjerovnika "Fimi Medije" u stečaju, tvrtke Nevenke Jurak po kojoj je nazvana jedna od najvećih afera u novijoj povijesti hrvatske politike.

Prema rješenju suda, "Fimi Media" ostala je dužna i svojoj vlasnici i direktorici, i to čak 91 plaću, počevši od lipnja 2010. do danas, u ukupnom iznosu od dva milijuna i 182 tisuće kuna, piše Slobodna Dalmacija.

No, pitanje je hoće li u stečaju "Fimi Medije" biti novca za Nevenku Jurak, budući da je iza tvrtke ostala imovina od oko 130 tisuća kuna u obliku polovnih BMW-a i kombija Škode, a plaće bivše direktorice nisu jedina potraživanja u stečaju. Tu su, među ostalim, i milijunski dugovi tvrtke prema Poreznoj upravi.

Oduzeti novac

S druge strane, "Fimi Media" ima potraživanje od 12 milijuna kuna prema državi, a riječ je o novcu koji je tvrtki oduzet nakon otvaranje istrage protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih osumnjičenih u aferi "Fimi Media", među kojima je i Nevenka Jurak. Sumnjalo se da taj novac potječe iz javnih poduzeća iz kojih je izvučen politički dirigiranim poslovima i ugovorima od strane tadašnjeg vodstva HDZ-a.

Tih 12 milijuna kuna "Fimi Media" pokušala je vratiti u postupcima koji su vođeni pred Županijskim i Vrhovnim sudom, no sudovi su potvrdili prvostupanjska rješenja o oduzimanju novca za koji se sumnja da je pribavljen nezakonitim postupanjima osumnjičenih u aferi "Fimi Media".

Podsjetimo, prema presudi zagrebačkog Županijskog suda u postupku "Fimi Media" iz 2014., Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora, dok je "Fimi Media" izbrisana iz sudskog registra uz zapljenu 12 milijuna kuna, koliko je bilo na računima tvrtke. No, Vrhovni sud poništio je u listopadu 2015. spomenutu presudu zagrebačkog Županijskog suda i naložio novo suđenje, koje još uvijek traje. Poništeno je i brisanje "Fimi Medije" iz registra, ali novac nije vraćen tvrtki.

Dugotrajna blokada

Financijska agencija zatražila je krajem prošle godine otvaranje stečaja "Fimi Medije" zbog dugotrajne blokade računa na iznos od osam milijuna i 450 tisuća kuna. Riječ je o dugovanjima tvrtke Poreznoj upravi, no pitanje je kako je "Fimi Media" mogla plaćati poreze i doprinose kad joj je novac blokiran.

Kako bilo, sada će se u postupku namirivanja vjerovnika "Fimi Medije" pristupiti prodaji BMW-a 320 D i Škode, oba godine proizvodnje 2008. Potonji BMW ne treba brkati s istoimenom "jurilicom" koju je HDZ kupovao za potrebe svoga tadašnjeg predsjednika Ive Sanadera novcem za koji je Državno odvjetništvo sumnjalo da također potječe iz javnih poduzeća, pa je zbog tog, skupocjenijeg i snažnijeg BMW-a naručenog za Sanadera, otvorilo i istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:01