MAKSIMALNO TRAJANJE

AFERA FIMI-MEDIA Tko je pogriješio: Zašto su probijeni rokovi u istrazi?

ZAGREB - Tužiteljstvo za provođenje istrage ima na raspolaganju šest mjeseci. Ako se radi o složenim predmetima, taj se rok može produžiti za daljnjih šest mjeseci, a u posebno složenim predmetima, za godinu dana.

Dakle, uz ta produljenja maksimalno trajanje istrage ograničeno je na godinu i pol dana. Nakon toga tužitelj ima 15 dana za podizanje optužnice pri čemu od višeg državnog odvjetnika može dobiti dodatni rok od najduže dva mjeseca. Ako optužnica u tom roku nije podignuta smatrat će se, prema ZKP-u, da se odustalo od kaznenog progona. U ZKP-u se, međutim, navodi i kako će se u svakom slučaju smatrati da je tužitelj odustao od kaznenog progona ako u roku od šest mjeseci od dovršetka istrage nije podigao optužnicu.

AFERA FIMI MEDIA Direktori HAC-a neće odgovarati za izvlačenje 9 milijuna kuna. Padaju i optužnice za Kirina i Mladinea?

1. travnja 2010. godine USKOK je donio prvi nalog o provođenju istrage koji se odnosio samo na Mladena Barišića.

10.kolovoza 2010. donesen je novi, zaseban nalog kojim su obuhvaćeni vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak i njezini suradnici.

30. rujna 2010. USKOK spaja predmete Barišić i Jurak i ujedno dobiva produljenje roka za provođenje istrage za daljnjih šest mjeseci.

18. studenog 2010. donesen je nalog o provođenju i proširenju istrage u istom predmetu koji se odnosio na prethodnog dana uhićene HAC-ovce Josipa Sapunara, Marija Crnjaka i Juricu Prskala te bivšeg direktora autoceste Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara.

Branitelj Josipa Sapunara Miljević: Sjednica Optužnog vijeća Županijskog suda bila je dramatična

31. ožujka 2011. godine DORH usvaja prijedlog USKOK-a te im daje još jedno produljenje istragu za šest mjeseci, do 31. rujna 2011.

30. rujna 2011., dan prije isteka maksimalnog roka, USKOK dovršava istragu u predmetu Fimi Medija

12. listopada 2011. USKOK izvješćuje DORH da im je za podizanje optužnice u ovom osobito složenom predmetu potrebno više vremena od propisanih 15 dana.

14. listopada 2011. dobivaju dodatni rok od dva mjeseca za podizanje optužnice, do 15. prosinca 2011.

9. prosinca 2011. USKOK podiže optužnicu protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Nevenke Jurak i još osam fizičkih i pravnih osoba u aferi Fimi Medija, ali među optuženima nisu bile sve osobe obuhvaćene istragom u tom predmetu.

28. prosinca 2011. predmeti protiv četvorke iz HAC-a i ARZ-a, te bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea i bivšeg direktora Hrvatskih šuma Darka Beuka, se razdvajaju i “spuštaju” zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

30. ožujka 2012. godine zagrebačko tužiteljstvo optužuje spomenute osobe, podigavši četiri zasebne optužnice.

Darko Beuk u međuvremenu se nagodio na uvjetnu osudu.

Optužno vijeće Županijskog suda u predmetu protiv Vinka Mladinea tražilo je od tužiteljstva detljna pojašnjenja o odlukama vezanim za produljenja istrage, nakon čega je vratilo optužnicu na doradu zbog činjeničnih nadopuna.

Optužnica protiv Ivice Kirina tek treba doći na kontrolu Optužnog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:14