ZATRAŽILI IZUZEĆE SUCA

AFERA KAMIONI Vojni obavještajci prepravljali izvješća da bi zaštitili HDZ-ovog ministra obrane Rončevića?

Ivo Bačić je na prošloj raspravi, kada je kazao da je 2004. obavijestio Vojnu sigurnosnu agenciju o "muljažama" u slučaju nabave kamiona
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je gotovo čitavo ponovljeno suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u tzv. aferi kamioni prošlo u monotonoj atmosferi, u samome finalu počele su frcati iskre.

Sve je počelo dopunom obrane Ive Bačića na prošloj raspravi, kada je kazao da je 2004. obavijestio Vojnu sigurnosnu agenciju o “muljažama” u slučaju nabave kamiona. Pošto je danas sud odbio prijedlog USKOK-a da se saslušaju još dvojica novih pripadnika VSA-e, bilo je izgledno da će USKOK zatražiti izuzeće predsjednika sudskoga vijeća, suca Željka Horvatovića. Kako se tvrdi, zbog navodne pristranosti.

Izvješće o ‘muljažama’

Na raspravi, međutim, o izuzeću nije bilo riječi, već je USKOK zatražio prekid kako bi se izmijenilo činjenično stanje. Bačić je po svemu sudeći tvrdnjama da je VSA imao saznanja i o mogućim zloporabama u slučaju nabave kamiona otvorio pravu Pandorinu kutiju s obzirom na to da je USKOK nakon Bačićeve izjave zatražio da se ispita djelatnika VSA-e Damira Stručića za kojega je Bačić rekao da ga je izvijestio o muljažama.

No, USKOK je uz to od VSA-e zatražio dokumentaciju o nabavi kamiona 2005. za koju dosad nisu ni znali da postoji, a iz te dokumentacije je razvidno da su uz službeni izvještaj o nabavi kamiona od 27. siječnja 2005. postojali i raniji sirovi izvještaji koji su bili puno nepovoljniji za Rončevića.

‘To nije moj potpis’

Stručiću, koji je danas ispitan kao svjedok, a kojega je ministar obrane dan ranije oslobodio čuvanja vojne tajne, danas su predočeni ti izvještaji koji su bili potpisani njegovim imenom. Stručić je rekao da, osim prvoga izvještaja, on sasvim sigurno druge nije potpisao jer je bio na školovanju u Engleskoj. Stručić je potvrdio da je Bačić njega i ravnatelja VSA-e Gordana Čačića izvijestio o nepravilnostima, a sastavljeno izvješće je Čačić odnio Rončeviću. “Oko Božića je Čačić došao u moj ured i rekao da je Rončević odbacio sve njegove sugestije te da će o svemu izvijestiti Mesića”, rekao je Stručić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:48