PRAVOSUDNI ZAPLET

Afera ‘Municija‘: Vojni piloti iz baze u Zemuniku optuženi za nelegalno posjedovanje oružja

Podignuta je optužnica protiv vojnih pilota zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari
 Luka Gerlanc/hanza Media

Pola godine nakon završetka kriminalističke istrage vezane uz krijumčarenje oružja u vojnoj zrakoplovnoj bazi Zemunik, iz Općinskog državnog odvjetništva u Zadru pljušte optužnice protiv sudionika afera "Municija".

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zadru je u četvrtak, nakon provedenog istraživanja, pred Općinskim sudom u Zadru podignulo optužnicu protiv vojnih pilota Zdenka Košutića (42) i Ivana Krizmana (41) zbog počinjenja kaznenih djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari, navode na službenim stranicama DORH-a.

– Prvookrivljenog 42-godišnjaka tereti se da je 7. studenog 2019. u svojem stanu u Zadru, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima, iako svjestan da je zabranjeno držati dugo vatreno oružje, te svjestan da je zabranjeno držanje prigušivača namijenjenih oružju, držao pet spremnika za dugo vatreno oružje i više komada streljiva vojnog podrijetla te jedan prepravljeni prigušivač – prenosi DORH, dodajući kako se drugookrivljenog 41-godišnjaka tereti da je 7. studenog 2019. u svojem stanu u Zadru isto tako protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, svjestan da je zabranjeno držati kratko vatreno oružje, držao jedan spremnik za dugo vatreno oružje na koji je montiran gumeni nastavak te jedan spremnik za kratko vatreno oružje za pištolj, kao i više komada streljiva vojnog podrijetla.

No, to nije sve. ODO je objavio još jedno priopćenje zbog počinjenja istih kaznenih djela, ali u ovom je slučaju u pitanju 43-godišnji Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik Zadra, piše Slobodna Dalmacija.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru također je u četvrtak, nakon provedenog istraživanja, pred Općinskim sudom u Zadru podignulo optužnicu protiv Vlakića zbog počinjenja kaznenog djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari.

– U optužnici se okrivljenom 43-godišnjaku stavlja na teret da je 7. studenog 2019. u obiteljskoj kući u Zadru, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima, iako svjestan da je zabranjeno držati dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od jedanaest naboja bez ponovnog punjenja ako je spremnik kapaciteta većeg od deset naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od deset naboja, pa stoga spada u kategoriju A – zabranjeno vatreno oružje, bez ovlaštenja nadležnog tijela držao četiri spremnika za dugo vatreno oružje, te više komada raznog streljiva vojnog podrijetla – navode na stranicama DORH-a.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je sredinom tjedna podignulo optužnicu i protiv civilnih sudionika afera "Municija". Zadranina Mišela Pavlovića (37), kojeg su u rujnu prošle godine trojica pilota "prošvercali" u vojnu bazu u Zemuniku u odori vojnog pilota, Borisa Ercegovića (53), vlasnika i direktora splitske tvrtke "Aservo" koja se bavi trgovinom oružjem, i Zadranina Mladenka Bencuna (47) tereti se također zbog počinjenja kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:52