NAMJEŠTANJE UTAKMICA

Afera Offside: USKOK podigao 21 optužnicu protiv 19 hrvatskih i dva slovenska državljanina

Nogometaši su od organizatora za dogovorene ishode primili ukupno više od 230.000 eura
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - USKOK je podigao optužnicu u slučaju Offside, vezanom za namještanje utakmica Prve HNL i ilegalne zarade na kladionicama.

Od 22 uhićenih sredinom lipnja ove godine, na popisu optuženih nema samo jednog nogometaša, kapetana NK Zadra Jakova Suraća, od čijeg je daljnjeg procesuiranja USKOK očito odustao.

Međutim, što se ostalih optuženika tiče, uz rezultate praćenja i prisluškivanja osumnjičenih te druge na početku prikupljene dokaze, tijekom istrage prikupljeni su još čvršći dokazi. Prvenstveno se radi o priznanjima trojice organizatora.

Prvookrivljeni Vinko Šaka te slovenski državljani Dino Lalič i Admir Suljić USKOK-u su iznijeli detaljna priznanja o tome kako su utjecali na ishode pojedinih spornih utakmica te s kojim su igračima razgovarali i koga su sve podmićivali. I nekoliko okrivljenih nogometaša u cijelosti su ili djelomično priznali da su uzimali novac od organizatora i doprinosili porazima vlastitih klubova, ulažući također na dogovorene rezultate na kladionicama.

Optužnicom su obuhvaćena desetorica igrača ili sportskih djelatnika NK Croatia Sesvete, Mario Čižmek, Dario Šušak, Ivan Banović, Jasmin Agić, Saša Mus, Marko Guja, Ante Pokrajčić, Miljenko Bošnjak, Goran Jerković i Tomislav Zubak. Na popisu optuženih su i Zoran Ivančić, Miljenko Mumlek i Andrija Balajić iz NK Varteksa, Mario Darmopil, Danijel Mađarić i Nikola Melnjak iz NK Međimurje i menadžer Mario Marenić. Radi se o namještanju ili pokušaju namještanja 11 utakmica Prve HNL u periodu od ožujka do svibnja ove godine.

Nogometaši su od organizatora za dogovorene ishode primili ukupno više od 230.000 eura. Prema optužnici, Šaka, Lulić i Suljić su, kladeći se na sigurno u raznim kladionicama, ostvarili dobitke od ukupno najmanje 5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:10