SUĐENJE SANADERU

AFERA PLANINSKA Milinović: 'Čobanković je htio cijelu zgradu'

Zagreb, 050214.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Nastavak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima u slucaju Planinska.Na fotografiji: svjedoci Djudja Adlesic i Darko Milinovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 12:15 - Dvoje ministara iz Vlade bivšeg premijera Ive Sanadera, Đurđa Adlešič i Darko Milinović, posvjedočili su na suđenju u slučaju Planinska da se ne sjećaju detalja oko prodaje zgrade mesnica Fiolić ministarstvu regionalnog razvoja od čega je Sanader navodno primio 17 milijuna eura provizije.

Iako je kazao da nema saznanja o spornoj kupoprodaji Milinović se prisjetio da je ministar Petar Čobanković, čije je ministarstvo u konačnici preuzelo zgradu, na Vladi objašnjavao kako mu treba prostora te da je našao odgovarajuću zgradu.

Milinović je kazao da je i on bio zainteresiran za dodatni prostor pa se obratio Sanaderu i stekao dojam da on s tim nema nikakve veze. Na kraju mu je Čobanković, tvrdi, rekao da mu treba cijela zgrada.

"Sada mogu reći, Bogu hvala da nisam upao u tu priču jer bih danas bio u problemima", kazao je Milinović na zagrebačkom Županijskom sudu.

Uskok je prigovorio istinitosti njegova iskaza, jer iz vladinog fonograma proizlazi da Čobanković, koji je u međuvremenu priznao nedjelo i nagodio se s Uskokom, na sjednici nije govorio o Planinskoj. "Iz fonogranma proizlazi da je o dopunskoj točki izvjestila Jadranka Kosor", kazao je tužitelj Tonči Petković, a Milinović je odgovorio da ne može objasniti zbog čega Čobankovića nema u fonogramu.

Đurđa Adlešič je rekla da o prodaji zgrade u Planinskoj zna jedino iz medija te da detalje sa zatvorenih sjednica nije pamtila ukoliko nisu bili iz njenog resora.

"Mogu samo reći da su točke na zatvorenim sjednicama bile usklađene s resornim ministarstvima pa mi ostali nismo o tome morali voditi brigu niti nam je bilo dozvoljeno petljati se u posao svojih kolega", kazala je Adlešič.

Dodala je i da je kupoprodaja Planinske bila tehnička točka, o kojima Sanader nikada nije govorio, jer nije bio na zatvorenim sjednicama Vlade koje je vodila njegova zamjenica Jadranka Kosor.

Optužbe protiv Sanadera u slučaju Planinska potkrijepio je njegov suoptuženik, mesar Stjepan Fiolić koji je na sudu ranije detaljno ispričao kako je bivšem premijeru nosio milijunsku proviziju u kutiji za hrenovke. I Čobanković je priznao optužbe pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi ostao je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Suđenje se nastavlja 18. ožujka kada bi, među ostalima, trebao svjedočiti i bivši član Sanaderove vlade Josip Pankretić.

-----------------------------------

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska trebali bi svjedočiti članovi Sanaderove Vlade, Darko Milinović i Đurđa Adlešić.

Optužbe protiv Sanadera u ovom slučaju potkrijepio je njegov suoptuženik, mesar Stjepan Fiolić koji je na sudu ranije detaljno ispričao kako je bivšem premijeru odnio 17 milijuna kuna provizije od prodaje zgrade u Planinskoj u kutiji za hrenovke.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 050214.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Nastavak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima u slucaju Planinska.Na fotografiji: svjedoci Djudja Adlesic i Darko Milinovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Optužbe je priznao i bivši ministar Čobanković, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi ostao je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 050214.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Nastavak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima u slucaju Planinska.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:26