PERFIDNA OPERACIJA

AFERA REKORDNE KRAĐE SVINJA OD POZNATE MESNE INDUSTRIJE Otkrivamo tko je čovjek koji je nestao nakon nezapamćene milijunske prevare

 
Osumnjičeni Igor Vuković (u krugu) na farmi s koje su se tjedan odvozile svinje

Gdje su nestale 723 svinje čakovečke mesne industrije Vajda koje su početkom svibnja dopremljene na sređenu farmu u Desnu Martinsku Ves u vlasništvu Igora Vukovića (37), policija intenzivno istražuje.

Ujedno se nastoji ući u trag i odbjeglom vlasniku farme Vukoviću, koji je u ulozi vlasnika tvrtke Eko Farma Ves j.d.o.o. obmanuo Vajdu sklopivši s njima ugovor o kooperaciji za tov 723 odojka. No, umjesto pozitivne poslovne suradnje koja je uskoro trebala dati prve rezultate, svinje i Vuković su nestali s imanja, a čelnicima Vajde nije preostalo ništa drugo nego dignuti institucije na noge te prijaviti više od 1,6 milijuna kuna štete.

Prema tvrdnjama mještana, svinje su se cijeli prošli tjedan sve do 6. kolovoza utovarivale pod okriljem noći u dva kamiona crveno-srebrne boje.

- Utovar u kamione bio je svaku večer od 23 sata pa do četiri ujutro. Obavijestili smo o tome veterinarsku službu, no oni su nam rekli da dozvolu za utovar nisu izdali, ali da je, inače, takav noćni transport za dobrobit životinja. Deseci svinja su, međutim, i skončali u dvorištu farme gdje se vršilo klanje. Iznutrice su bacane u Savu te po komunalnim kantama u mjestu, a znate kakav odgovor smo za to dobili od veterinarske inspekcije? Da je to valjda bilo za osobnu upotrebu. Protiv Vukovića su podnesene najmanje tri kaznene prijave do sada, a krajem srpnja je bio priveden na obavijesni razgovor, i potom pušten. Odmah je firmu prepustio drugom čovjeku, a on je ugasio sve telefone.

Vuković se priključio na magistralni vodovod preko nekog u sisačkom Vodovodu, s obzirom da na farmi nema vode nego se kopao pričuvni bunar. Svinje su živjele u nehumanim uvjetima pod krovom od salonita, a samu farmu nije mogao legalizirati jer je i građevinska inspekcija utvrdila šest nelogičnosti koje je trebalo popraviti - kaže nam jedan mještanin Desne Martinske Vesi, koji je tek kad su svinje ‘isparile’ doznao pravi identitet farmera. Naime, Vuković se svima u Desnoj Martinskoj Vesi, kad je prije godinu dana za oko 25.000 eura kupio 700 m2 veliku farmu na 7000 m2 velikom zemljištu, predstavio kao Mirko Baljak.

Prijavljena adresa

Na prijavljenoj adresi stanovanja u zagrebačkom Botincu gdje je Vuković prije neke tri godine kupio trošnu prizemnicu, prema tvrdnjama susjeda ne živi gotovo dvije godine.

- Preko noći se odselio s djevojkom Natašom koja je rekla da je medicinska sestra u bolnici. Policija ga tu često traži. Možda je u Pisarovini? Rekao je da tamo negdje ima kuću i radi. O njemu se znaju raspitivati i drugi ljudi, pogotovo nakon izlaska iz zatvora. Zbog čega je bio iza rešetaka, ne znam - ispričao nam je jedan od bivših Vukovićevih susjeda. Loše mišljenje o njemu imaju susjedi i u njegovom Osijeku gdje je davno imao autopraonicu te kažu: “Od kad je postao sitni lopovčić, ne viđamo ga”. Bilo je to nakon što je otpušten iz zatvora 2006. na prijevremenu rehabilitaciju, no ubrzo je krenuo starim putem.

Novi vlasnik

Muškarac kojem je Vuković 3. kolovoza prepustio direktorsku fotelju svoje tvrtke Eko Farma Ves je Damir Tomić, obiteljski čovjek iz Zagorja, točnije iz Jareka Habekovog, koji je prijavljen na adresi roditelja koji žive u Njemačkoj, no Tomić stanuje negdje drugdje. O njemu mještani ne žele govoriti zbog straha od njegove prijeke naravi kao i kršenja zakona radi kojeg je, uvjeravaju nas, također imao posla s policijom. Bez obzira što nije sudjelovao u potpisivanju ugovora s Vajdom, bit će i Tomić ispitan kao novopečeni direktor Eko Farme Ves, ali i Štefica Vincek, navodna nevjenčana Vukovićeva partnerica koja je s Vukovićem bila sudužnica Vajdi.

Kontaktirali smo i Stjepana H. (57) iz Martinske Vesi, koji je, prema tvrdnjama svjedoka, viđen kako pomaže utovarivati svinje. No kad nam se javio na telefon, na spomen Igora Vukovića samo je poklopio slušalicu.

Podsjetimo, Vuković je 8. svibnja s Vajdom potpisao ugovor za tov 723 svinje. U Vajdi ništa nisu, a Vuković im je priložio i bjanko zadužnicu. Prema ugovoru, Vajda je kooperantu osigurala svinje i hranu, a kooperant ih je trebao hraniti i brinuti se o zdravstvenom stanju te kad dostignu 120 kilograma, vratiti ih Vajdi. Svinje su na farmu stigle 12. svibnja, a 7. kolovoza iz Vajde su dogovorili posjet farmi, no Vuković im se nije javljao. Dan kasnije na farmu je stigla i dostava hrane, no farma je već bila ispražnjena. Čelnici Vajde do Vukovića više nisu mogli doći, a Vincek im je rekla kako Vukovića nije vidjela dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:35