OPASNE NAMIRNICE

AFERA SALMONELA Provjerite je li zaraženo meso još u vašim hladnjacima, saznali smo dokad je sporni proizvod bio u slobodnoj prodaji

 Ivica Pejić / HANZA MEDIA

Ministarstvo poljoprivrede zakazalo je jer nije na vrijeme obavijestilo hrvatsku javnost da je u pilećem i pačjem mesu koje se prodavalo u Lidlu, a iz Poljske ga je uvezla Mesna industrija Braća Pivac, otkrivena bakterija salmonele. To je jučer potvrdio resorni ministar Tomislav Tolušić te je rekao da je za cijeli slučaj saznao iz Jutarnjeg.

Zbog činjenice da on kao prvi čovjek Ministarstva, a time posljedično i cjelokupna javnost nisu dobili pravovremenu informaciju, pokrenuo je postupak smjene Tomislava Kiša, čelnika Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Naime, tek nakon teksta objavljenog u Jutarnjem listu, Ministarstvo je poslalo dopis sa svim detaljima vezano za zaraženo meso. Riječ je o pilećem i pačjem mesu s rokom trajanja 25., odnosno 28. listopada. Iako nam je prekjučer iz Ministarstva stigao odgovor kako javnost nije upozorena jer je meso već bilo u isteku roka trajanja i samim time nije bilo više na prodajnim mjestima, prema sadašnjim informacijama meso je na policama bilo do naznačenog roka trajanja.

Povrat novca

Naime, 21. listopada meso je poslano na analizu, a nalazi koji dokazuju salmonelu bili su gotovi 2. studenoga, što znači da se meso nije povlačilo iz prodaje nego je cijelo vrijeme bilo u redovnoj ponudi. Stoga je izgledno da građani i dalje imaju kontaminirano meso u zamrzivačima. Kako bi se izbjegle moguće zaraze svi kupci koji su kupili meso imaju pravo vratiti isto, bez računa.

No, ozbiljnost problema pokazuje činjenica kako je ovo već drugi put u mjesec dana kako je upravo Jutarnji list upozorio javnost na salmonelu, prije nego što je to učinilo Ministarstvo poljoprivrede. Naime, nakon smrti petogodišnjeg dječaka iz Bregane koji se zarazio salmonelom, kao i cijela njegova obitelj, nadležne institucije nisu reagirale. Barem ne na vrijeme. Ime trgovačkog lanca koji je prodavao jaja, kao i uvoznika objavio je Jutarnji list. Ministarstvo se tek naknadno očitovalo te potvrdilo naše navode o akterima uvoza i prodajnog mjesta. Gotovo ista situacija dogodila se i sa zaraženim mesom.

Zataškavanje

Tek nakon objave članka i upita resornom ministarstvu stigla je reakcija. Štoviše, opravdano je skandalozno skrivanje istine pod krinkom da ionako piletina i pačetina više nisu na policama. Čak niti tada nismo dobili ime proizvođača, uvoznika i prodavača. Konkretni podaci s detaljima stigli su tek jučer, gotovo mjesec dana otkako je meso poslano na analizu i 12 dana nakon što je stigao uznemirujući nalaz kako je meso opasno po zdravlje.

Iz trgovačkog lanca Lidl, u čijoj su trgovini bili zaražena piletina i pačetina, kažu da su piletinu i pačetinu poslali na redovitu kontrolu ispravnosti u akreditirani laboratorij te su u konkretnom slučaju, nakon zaprimanja pozitivnog nalaza, odmah obavijestili Ministarstvo poljoprivrede te poduzeli propisane mjere.

- Lidl u svojoj ponudi svježeg mesa ima isključivo originalno zapakirane proizvode te Lidl ni na koji način ne može utjecati na eventualnu kontaminaciju proizvoda. Kako bi se održala zdravstvena ispravnost proizvoda, neophodno je održavanje hladnog lanca od trenutka proizvodnje pa do trenutka prodaje u našem trgovačkom lancu. Taj se hladni lanac višekratno provjerava neposrednom kontrolom temperature, o čemu se obavezno vode zapisi. Svi zapisi su predmet verifikacije i kontrole - kažu iz Lidla i dodaju da kupci koji još uvijek imaju kupljeni proizvod mogu ga vratiti uz povrat novca, neovisno o tome imaju li račun. Iz Mesne industrije Braća Pivac, koja je uvoznik kontaminiranog mesa, kažu da su prilikom nabave i otpreme pošiljki proizvođača Indykpol ispoštovali sve procedure i provjere koje su propisane, a isto tako poduzeli su sve dodatne radnje vezane za vlastite sustave samokontrole proizvoda.

Kontrola

- Proizvođač nam je dostavio laboratorijske analize koje su pokazale zdravstvenu ispravnost proizvoda. Proizvod smo i mi uzorkovali u ovlaštenom laboratoriju te su nalazi bili uredni. Isporukom prema kupcu su samim tim ispoštovane sve mjere, a daljnjim analiziranjem od strane kupca te dobivenom analizom zdravstvene ispravnosti proizvod se više nije nalazio na tržištu RH jer mu je u međuvremenu istekao rok - kažu u Pivcu.

Greška u proceduri: Kiš je morao upozoriti ministra

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razriješio je svog pomoćnika za veterinarstvo Tomislava Kiša zbog toga što je propustio i njega i javnost obavijestiti o salmoneli pronađenoj u piletini iz Lidla. Tolušić je, ustvrdio je novinarima u Saboru, o aferi sa salmonelom doznao čitajući Jutarnji list i premda se Kiš nije ogriješio o proceduru, propustio je o slučaju izvijestiti ministra, a Tolušić smatra da je kao ministar trebao znati što se događa. “Lidl je dobio analizu tog mesa 2. studenoga, mi smo mogli reagirati prije, a ja sam doznao jučer. Ministarstvo je doznalo ranije i onaj tko treba snositi odgovornost, snosit će je. Danas sam predložio razrješenje gospodina Kiša, a vidjet ćemo dalje što će biti sa stručnim službama”, pojasnio je jučer Tolušić. Tolušić je obećao da će ubuduće redovno obavještavati javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:53