DRASTIČNA MJERA

AFERA TOKSIČNO MLIJEKO Dukat obustavio otkup sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj!

Otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko, ističu iz Dukata
Djakovo,Djakovacka Satnica, 221012.Proizvodjaci mlijeka u Slavoniji danas besplatno dijele mlijeko svima koji dodju do njihovih farmi u kolicinama koliko tko god zeli odnijeti.Slavonski proizvodjaci mlijeka na celu s Antunom Laslom predsjednikom Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje trazli su da umjesto sadasnje otkupne cijene mlijeka od 2,40 kuna bude 4,05 kuna sto su otkupljivaci odbili.Na fotografiji: podjela mlijeka gradjanima na farmi Antuna Lasla.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - Dukat je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj kod kojih je u mlijeku utvrđena povećana razina aflatoksina, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko, izvijestili su danas iz Dukata.

Procjenjuje se da se radi o oko 4 posto ukupnih dnevnih količina koje Dukat otkupljuje, ili oko 24 tisuće litara.

"Na temelju rezultata analiza vlastitog paralelnog sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija koje su potvrdile nalaze, Dukat je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina", navodi se u priopćenju.

Tom je privremenom mjerom obuhvaćeno 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko, ističu iz Dukata.

Budući da je kao izvor aflatoksina utvrđena nesukladna stočna hrana, a s ciljem pomoći farmerima i što bržeg rješavanja problema, Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikofiksatora.

Obustava otkupa svježeg sirovog mlijeka je privremena mjera, ističu iz Dukata i najavljuju da će se otkup nastaviti čim se uzorkovanjem utvrdi da je mlijeko zdravstveno ispravno.

Uzorkovanje mlijeka na farmama s kojih je obustavljen otkup ponovit će se za pet dana.

U tom se roku očekuje da bi unosom ispravne stočne hrane, ako ju je farmer počeo koristiti, krave trebale početi davati zdravstveno ispravno mlijeko, navodi se u priopćenju.

Generalni direktor Dukata za Hrvatsku Alen Fontana je kazao kako im teško nam pada odluka o privremenom obustavljanju otkupa, međutim, mora se provesti radi sigurnosti potrošača.

"Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas. Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri, u najkraćem mogućem roku, počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes", istaknuo je Fontana.

Od kada je potvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku, Dukat je s polica trgovina povukao sporne artikle te nabavio analitičku opremu i počeo sa svakodnevnom paralelnom kontrolom otkupljenog sirovog mlijeka.

Sveobuhvatnim sustavom kontrole procesa proizvodnje "od polja do stola", povlačenjem spornih proizvoda i privremenom obustavom otkupa sirovog mlijeka, Dukat želi zaštititi svoje potrošače i osigurati im zdravstveno ispravne i kvalitetne proizvode, navodi se u priopćenju Dukata.

I Meggle obustavio otkup s farmi gdje je povišena razina aflatoksina

OSIJEK/ZAGREB - Iz Meggle Hrvatska izvijestili su kako od jučer otkupljuju isključivo mlijeko koje je testirano i čiji nalaz dokazuje da je mlijeko ispod granične vrijednosti za aflatoksin M1. "Znamo da je ovo za proizvođače i prerađivače jako bolan potez. Brzo i održivo rješenje je moguće samo uskom zajedničkom suradnjom između proizvođača mlijeka i mliječne industrije", navodi se u priopćenju te osječke tvrtke.

Ističu i kako zbog navedenog podupiru svoje proizvođače mlijeka na najbolji način, kako bi ponovo imali besprijekornu kvalitetu stočne hrane i što prije počeli s isporukom mlijeka. Iz Megglea poručuju kako čine sve kako bi nastavili ostvarivati visok standard kontrole i kvalitete svojih proizvoda u ovoj izuzetno teškoj situaciji.

Podsjećaju kako nalaz aflatoksina M1, pronađenog u mliječnim proizvodima, predstavlja nacionalni problem koji pogađa cijelu Hrvatsku. Mikotoksini dospijevaju u mlijeko kroz korištenje nesukladnom stočnom hranom. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:20