ODLUKA SUDA

AFERA ULJANIK Još trojica uhićenih puštena na slobodu, šestorici određen pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke

Anton Brajković, Domagoj Klarić, Zdravko Pliško
 CROPIX

Sudac istrage u slučaju Uljanik donio je odluku da se bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić te bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković mogu braniti sa slobode, javlja Glas Istre.

Nakon cijelog dana provedenog na Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, još jučer su kući pušteni direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

U istražnom pritvoru ostat će 30 dana bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić te bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc.

Petorica privedenih u akciji Uljanik dali su ostavke na sve svoje dužnosti, zbog čega sudac istrage nije razmatrao onu točku zahtjeva za pritvorom koja govori o opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Ostavke na svoje dužnosti dali su Marinko Brgić, Veljko Grbac, Anton Brajković, Maksimilijan Percan i Dragutin Pavletić. Podsjetimo, Percan je bio predsjednik Uprave 3. maja, a Pavletić direktor Uljanik plovidbe.

Sudac istrage je odbacio mogućnost ponavljanja djela kao razlog zadržavanja u istražnom zatvoru, tako da sva šestorica ostaju u istražnom zatvoru samo zbog sprečavanja utjecaja na svjedoke.

Brajkovićev branitelj Matija Miloš izjavio je novinarima da je vjerojatno presudno za odluku da se Brajkoviću ne odredi istražni zatvor bilo to što je osoba starije dobi, odnosno ima 73 godine, a istražni zatvor se u takvom slučaju određuje samo iznimno.

Drugi Brajkovićev branitelj, odvjetnik Goran Marjanović istaknuo je da su svi osumnjičeni dali jučer ostavke na svoje funkcije, pa je to bio razlog odbacivanja sprečavanja ponavljanja kažnjivog djela.

S druge strane, Pavletićeva odvjetnica Marija Budimir kazala je da ni ona niti Pavletić nisu zadovoljni odlukom suca istrage jer, kako je navela, županijski državni odvjetnik nije naveo ni jednu konkretnu okolnost po kojoj se može zaključiti da bi Pavletić utjecao na svjedoke.

"Smatram da je moj klijent donosio poslovne odluke u skladu s najboljim namjerama, da omogući društvu u kojem je bio direktor i društvima s kojima su sklapali ugovore izvlačenje maksimuma od poslova. Nije postupao s namjenom da ikoga ošteti. Sigurno nije novac završio u džepu ni jednog osumnjičenika, niti to ŽDO tvrdi jer nedostajanje novca ne znači da je ukraden", rekla je Budimir.

Ivan Smokrović, branitelj Silvana Kranjca, ustvrdio je da njegov klijent nije trebao biti ni obuhvaćen ovim postupkom, a pogotovo nije trebao ostati u istražnom zatvoru. Kazao je da očekuje vrlo dugotrajan sudski postupak duljine "od jedan do dva olimpijska ciklusa".

Iz Uljanik plovidbe u četvrtak su izvijestili da je direktor tvrtke Pavletić podnio ostavku, te je za novog direktora imenovan Igor Budisavljević.

U objavi tvrtke se navodi da je Pavletić u srijedu, 27. ožujka, podnio ostavku na svoju funkciju. On je u utorak priveden u sklopu "akcije Uljanik".

Igor Budisavljević imenovan je na mandat od pet godina.

Uljanik plovidba je jučer zaprimila i ostavku člana i zamjenika predsjednice Nadzornog odbora Antona Brajkovića. Društvo će, kako se ističe, u najkraćem mogućem roku poduzeti sve zakonom propisane radnje za imenovanje novog člana Nadzornog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:21